Втора специалност в ЦИЕК

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Втора специалност в ЦИЕК

Мнение от black_lady »

Има не една или две теми пуснати за възможността за втора специалност, но мен ме интересува един конкретен случай. И той е възможно ли е човек да се справи успоредно с още една специалност, докато следва филология. Как мислите, колеги :?:

Виждала съм и програмите и на другите, учещи в ЦИЕК, и ми е ясно, че и вие сте в същото положение - лекции 4-5 пъти седмично, за по доста време, практически почти никакво време не ни остава на нас за социален живот. Ние, индолозите 2ри курс, от 12 до 19ч. сме в ЦИЕК, а после се прибираме в нас изтощени и не ни е до нищо. А сутринта трябва да се учи. Събота и неделя се отделят за писане на безкрайните домашни и съчининия по санскрит, хинди и пр. В 3ти курс ще ни добавят и урду в програмата и ще стане дори още по-сложно. В такъв случай дали е разумно да се записва още една специалност? Ще има ли време, ще бъде ли изобщо възможно да се съчетаят нещата? :bounce:

Все пак хората от право/МО/журналистика и пр. могат да си позволят да отсъстват от лекции, пък и без това те едно че са много народ, друго че принципно рядко си имат лекции по програма. Те имат повече време от нас за такова нещо. Но ние...? Ние сме 5-6 човека на лекции общо, веднага се набива на очи като някой отсъства, а дори и човек да пропусне само няколко дена от упражненията по хинди и веднага се усеща силно изостанал от другите. Лексиката е безкрайна, а граматиката е смърт. Ходенето на лекции е просто задължително :roll:

И все пак ако сте оптимисти и смятате, че въпреки всичко е възможно, каква 2ра специалност бихте си избрали вие? :)
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Аватар
Kuln
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Re: Втора специалност в ЦИЕК

Мнение от Kuln »

Не е невъзможно следването на няколко специалности - учителката ми по английски в училище е следвала 2 филологии успоредно, след което е карала магистратура журналистика. Зависи от стимула ти и от специалностите. А всъщност не знам от къде знаеш, че другите специалности имат малко лекции. Имам приятелка специалност журналистика и те са доста по-заети от нас (при все, че имат повече предмети), действително лекциите не са длъжни да ги посещават, ама това им е само в плюс.
И да...аз мисля, че хората, занимаващи се с източни езици, са малко по-ограничени с времето, тъй като това е една съвсем нова материя - писменост, граматика...която трябва да се систематизира в ученето.
Изображение
Аватар
fan4battle
Форумозавър Рекс
Обратна връзка:

Мнение от fan4battle »

Някои хора могат... Удивително, но факт! :shock:
Само дето май източната филология е първата.
Изображение
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

Kuln, ние имахме колежка, която дойде в 1ви курс да учи с нас, а успоредно си караше журналистика 3ти курс. Та от нея знам, че те имат по-малко лекции от нас (а може би просто само в 3ти курс са им били наистина малко) ;) Но то всъщност кой ли няма по-малко лекции от нас :mrgreen: А особено индологията с всяка следващата година става все по-трудна... Само за справка: ние влязохме 12 души в първи курс, а във втори курс сега сме 6 :bounce: Хората окапват... Не е за всеки! А да учиш и това, и друго едновременно ми се вижда голямо предизвикателство, с което се чудя дали изобщо да се захвана или не :?
Изображение

Аватар
Kuln
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от Kuln »

Другите са се отказали в процес на работа? В смисъл такъв, че ние на уводния курс питахме Маринова джи колко човека от вас са си взели изпита по хинди и тя каза, че всичките, само едмо момиче е било болно и не се било явило...
Изображение
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

Kuln написа:Другите са се отказали в процес на работа? В смисъл такъв, че ние на уводния курс питахме Маринова джи колко човека от вас са си взели изпита по хинди и тя каза, че всичките, само едмо момиче е било болно и не се било явило...
Едно момче, което повтаряше, се отказа. Цецо пък спря да идва след първия семестър (той сега нали е с вас?). Имахме и две момичета, които се казваха Гергана. Едната се отказа след първата сесията. Другата я скъсаха на писмения изпит по хинди накрая на годината. Да, тя се яви есента и си взе изпита... и веднага след това се премести да учи английска филология. Боби падна от осмия етаж на блока си в Студентски град и очевидно ще пропусне годината. Момичето от журналистиката, Роси, прекара целия първи семестър на тази година в чужбина и сега никак не е ясно дали ще си вземе изпитите или директно ще се откаже. Съставът ни е силно оредял :roll:
Изображение

Аватар
Kuln
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от Kuln »

Боби е паднал от блока??? :shock: :shock:
Аз съм шокирана!!! Та аз го видях последната седмица преди да излезем в сесия!!! Не мога да повярвам!
Изображение
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Аз се сещам за един човек, завършил паралелно Тюркология/Арабистика, сега е професор в Истамбулския Университет :mrgreen:
А по-сериозно - ако сега ти се струва невъзможно (не че не е), представи си още лекции ++ по друга специалност. Забравяш социален живот и всякакви такива... екстри. Ти си от ЦИЕК де, знаеш мн мн добре за какво става дума :)
medicate, medicate
FeelingSad
Пишете, о, братя

Мнение от FeelingSad »

Ха-ха. Прав си, дамм.... Е, виж, аз имах богат социален живот и гледай сега как изнемогвам. :mrgreen: Пфу, поне се готвя за ЛТЗ, а не за Езикознание. :? Но ще дойде мачка за погачка и не знам...
На вас кога ви е по Езикознание? Май бяхте последни, ах вие! :)
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

На теория, да, възможно е. Аз пък знам за едно момиче, което е завършило арабистика и иранистика :)

Първо,според мен две филологии, и то такива екзотични като нашите, са несъвместими. Това са езици, които са ти почти непонятни на старта в повечето случаи, изискват много, много внимание и посвещаване. Какво остава за две такива едновременно... :? То е ясно, че ще зарежеш тотално социалния живот, но въпросът е колко добре ще научиш езика на втората филология. Като нямаш време за първата специалност, какво остава за втората?!
Второ, освен това в трети курс много хора вече работят. Това автоматично съкращава времето за учене и изключва възможността за втора филология.
Трето, интересно кои филологии са съвместими в ЦИЕК? Японистика и тюркология, китаистика и арменска филология, кореистика и иранистика, арабистика и инодология? :lol: Да, хипотетично, всякакви комбинации са възможни , защото всичко опира до личните интереси, но в професионален план се мисля, че едната филология ще "се наложи". Ако можеш да успееш някак да сновеш на два стана, докато учиш, то после ще трябва да се насочиш само към едното. :) Лично за мен съвместими са арабистика и тюркология, арабистика и иранистика. Просто защото става въпрос за Близкия Изток. И все пак... :?
Четвърто, за мен второ висше би било много подходящо някаква друга специалност, а не филология. Например, МО, икономика, журналистика. От една страна, би ти било много по-лесно след нечовешкото бъхтане във филологията. От друга, това би разширило по някакъв начин познанията ти в друга насока /не че филологията не би ги разширила, но да, разбирате ме, пак зацикляш на някакви езиковедски дисциплини, томове литератури и т.н./ Е, за втора специалност, която да запише човек, по-приемливо за мен е английска, немска, ... филологията на езика, с който си влязъл в университета. :)

Лично за мен арабистиката е страхотна специалност, която непрекъснато ме кара да се усвършенствам в нея. Необходими са много, много усилия, за да си на ниво. При това море от диалекти човек трябва постоянно да се интересува и да учи :D Все пак успявам и да уча, и да работя, и да поддържам зачатъци на социален живот. 8) Вече не мога да запиша втора специалност, защото съм вече трети курс. :oops: , а в началото на годината имах много изпити за взимане. А това своеобразно показва, че ми е трудно и не съм в състояние да се справям с втора специалност. /още по-малко ЦИЕКска/ Ако някой ден запиша второ висше образование, то би било някаква икономическа специалност или английска филология. Но ако някой ЦИЕК-ар запише втора ЦИЕКска специалност, евала за ентусиазма. :bom:
Just a world that we all must share
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика

Мнение от phoebe »

FeelingSad написа:Ха-ха. Прав си, дамм.... Е, виж, аз имах богат социален живот и гледай сега как изнемогвам. :mrgreen: Пфу, поне се готвя за ЛТЗ, а не за Езикознание. :? Но ще дойде мачка за погачка и не знам...
На вас кога ви е по Езикознание? Май бяхте последни, ах вие! :)
14ти... ;) Не съвсем, тюрколозите са след нас, на 15ти.
medicate, medicate
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

coup написа:Първо,според мен две филологии, и то такива екзотични като нашите, са несъвместими. Това са езици, които са ти почти непонятни на старта в повечето случаи, изискват много, много внимание и посвещаване. Какво остава за две такива едновременно... :? То е ясно, че ще зарежеш тотално социалния живот, но въпросът е колко добре ще научиш езика на втората филология. Като нямаш време за първата специалност, какво остава за втората?!
Зависи от избора, не всички са несъвместими ;) Аз лично следвам индология и смея да твърдя, че има доста общо между индологията и иранистиката от една страна, и между индологията и арабистиката от друга. Най-малкото в трети курс учим урду, който си е чиста смеска между хинди и арабски и ако поназнайвахме арабски, щеше да ни е доста от полза :bom: Колкото до персийския - красив, звучен език, който има много думи, сходни с тези в хинди. Единият ни преподавател първо е изкарал една година иранистика преди да се прехвърли в индологията и ни разказваше, че има множество прилики и ако някой решал да се прехвърли или да запише 2ра специалност, щяло да му е сравнително лесно.
Принципно паралели винаги може да се направят ;) Нещата в изтока са навързани! Пък и знам ли, може пък в някоя друга филология да открия по-голяма част от себе си отколкото в сегашната :lol:
coup написа:Второ, освен това в трети курс много хора вече работят. Това автоматично съкращава времето за учене и изключва възможността за втора филология.
Това не ми е проблем. Миналата година се занимавах с преводи, пак мисля да започвам. Лесно е, не изисква движение, а преводите от хинди вървят доооста по-скъпи от тези на английски, немски и пр. ;)
coup написа:Четвърто, за мен второ висше би било много подходящо някаква друга специалност, а не филология. Например, МО, икономика, журналистика.
Добре де, но за влезеш МО не трябва ли да държиш изпит по история? А в икономиката не се ли иска математика? А журналистиката няма ли си и тя някакви отделни изпити? Ако трябва да готвя българската история или пък математика за кандидатстване отново, то просто ще се побъркам :roll: Не са неща, които ми се отдават, а и подготовката ще отнеме твърде много време, което просто нямам.
coup написа:Е, за втора специалност, която да запише човек, по-приемливо за мен е английска, немска, ... филологията на езика, с който си влязъл в университета. :)
А какъв е смисълът от английската филология, след като можеш да си вземеш сертификат за съответния език, който да ти върши почти също толкова добра работа?

Ох, аз си говоря така сега, ама най-много и аз другата година да се откажа от тия мъчения :)
Изображение

Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

black_lady, :lol: :lol: уби ме просто! В поста съм изразила просто личното си мнение, не претендирам, че това е меродавната истина. Всеки сам решава за себе си - според интересите и възможностите си. :wink: И да, не си заслужава заради едната арабица да записваш арабистика - отиди на уводния курс през септември на първи курс и ще я усвоиш за една седмица :P
Just a world that we all must share
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
Аватар
aozora
От дъжд на вятър
Специалност: Японистика

Мнение от aozora »

За да запишеш втора специалност, ти е необходимо ЕДНО важно условие налице:
катедрата, в която искаш да запишеш, трябва да обяви прием.

А две висши в ЦИЕК, освен ако не са в рамките на 1 катедра, звучи прекалено тежко. Ние имахме втори източен език, китайски, а после корейски и по ред причини не успяхме да задълбаем много нито в едното, нито в другото...
Затова пожелавам успех в съчетаването :shock:
晴耕雨読
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

Аз така като гледам май ще се откажа да се поглагам на това :? Някак си ми се иска да имам време и за социален живот :shock:
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”