Kakво е факултативна дисциплина???
Модератор: sientelo
- Гост
- Пишеща машина
Kakво е факултативна дисциплина???
Знам какво е задължителна,знам какво е и избираема...
Ама какво е това Факултативна?
Ама какво е това Факултативна?
Tova,koeto moga da ti kaja Госте е 4е fakultativnite disciplini otnovo sa izbiraemi, no pri tqh izpitite ne sa zaduljitelni. T.e. za razlika ot izbiraemite,kudeto e zaduljitelen izpita v/u pone edna ,pri fakiltativite toi ne e zaduljitelen. Dori i da re6i6 da durji6 izpit v/u dadena fakultativna disciplina,ocenkata ne se za4ita t.e ne se vzima predvid nikude...
I o6te ne6to, dokolkoto znam vsqko pose6tavane na fakultativni disciplini,za6toto ti moje6 da izbere6 kolkoto si iska6 ot poso4enite, ti nosi to4ki- taka nare4enite krediti,koito sa +.
(Ne pretendiram za pulna dostoverenost na informaciqta
..)
I o6te ne6to, dokolkoto znam vsqko pose6tavane na fakultativni disciplini,za6toto ti moje6 da izbere6 kolkoto si iska6 ot poso4enite, ti nosi to4ki- taka nare4enite krediti,koito sa +.
(Ne pretendiram za pulna dostoverenost na informaciqta
I live my life and all I know is
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
Ами не давай грешно инфо като не знаешMalizia написа: (Ne pretendiram za pulna dostoverenost na informaciqta..)
Факултативните дисциплини са избираеми и си ИМА изпит по тях и се пишат в дипломата, но не влизат в бала от дипломата.
Например - аз уча социални дейности, но да кажем ми е интересна неврофизиологията и я записвам в БФ - слушам я, вземам си изпита и накрая в дипломата ми пише - факултативни дисциплини: неврофизиология и други ако имам ...
Ако не си се явил на изпит по факултативната дисциплина се явяваш докато го вземеш - НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТКАЖЕШ И НЕ МОЖЕ ДА ЗАВЪРШИШ АКО НЕ СИ ГО ВЗЕЛ...
Това е положението
Факултативните, които си гледал в другите специалности явно са съобразени с това какво е подходящо за дадената специалност, а ако ти си първи курс нормално е да няма нищо подходящо! Обикновено предлагат факултативни в програмата, когато са подходящи за курса и са съобразени с учебния план...
Ако учиш в БФ например няма да ти предложат в програмата "Патогенни микроорганизми" като факултативен в 1 курс, просто защото няма да знаеш за какво става дума.
Но ако все пак имаш толкова голямо желание за факултативни - казах ти какво да направиш в горните постове...
Ако учиш в БФ например няма да ти предложат в програмата "Патогенни микроорганизми" като факултативен в 1 курс, просто защото няма да знаеш за какво става дума.
Но ако все пак имаш толкова голямо желание за факултативни - казах ти какво да направиш в горните постове...
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
Абе...аз тъкмо го разбера и после пак се окаже, че не ми е ясно
Казваш, че като си избера факултативна и ходя на нея, после не мога да се откажа и не мога да завърша, ако не съм взела изпита.
Защо тогава ми казаха, че мога да ходя на факултативната, но да не се явя на изпит и единственото, което ще се отрази, било , че няма да се отбележи никъде, че съм ходила. Т.е. мога да ходя само да получа дадени знания, без да ходя на изпит. Какво имаш предвид, че не мога да се откажа?
Да не би да имаш предвид, че ми трябват кредитите или че е задължително в някои курсове да се ходи на някакво факултативно, все едно кое.
Извинявай, че те тормозя с това

Казваш, че като си избера факултативна и ходя на нея, после не мога да се откажа и не мога да завърша, ако не съм взела изпита.
Защо тогава ми казаха, че мога да ходя на факултативната, но да не се явя на изпит и единственото, което ще се отрази, било , че няма да се отбележи никъде, че съм ходила. Т.е. мога да ходя само да получа дадени знания, без да ходя на изпит. Какво имаш предвид, че не мога да се откажа?
Да не би да имаш предвид, че ми трябват кредитите или че е задължително в някои курсове да се ходи на някакво факултативно, все едно кое.
Извинявай, че те тормозя с това
Значи, като подадеш молба, че искаш да запишеш дадена факултативна дисциплина - тя автоматично ти става изпит и задължително трябва да отидеш на този изпит!
Така е по закон, но ако някъде ти направят компромис и ти позволят да се откажеш - това вече си е тяхна работа!!
Сега ако има някакви промени от тази година - не знам ...а и с кредитите не съм много наясно...сори
А иначе имаш право да посещаваш който си искаш предмет в която и да е специалност в СУ и никой не може да те спре!
Така е по закон, но ако някъде ти направят компромис и ти позволят да се откажеш - това вече си е тяхна работа!!
Сега ако има някакви промени от тази година - не знам ...а и с кредитите не съм много наясно...сори
А иначе имаш право да посещаваш който си искаш предмет в която и да е специалност в СУ и никой не може да те спре!
Аз ти отговорих
Какво не е ясно...
????
Явно в момента няма подходяща факултативна за този курс в тази специалност, пък и никой не е длъжен да ги обявява в програмата - там се обявяват задължителните и избираемите...ФАКУЛТАТИВНИТЕ ТИ СИ ГИ ТЪРСИШ И ЗАПИСВАШ СПОРЕД ИНТЕРЕСА...
Този разговор вече започва да ми прилича на разговор от детската градина: Ама защо Гошко има барабанче, а пък аз нямам ...
Ами защо нямаш можеш да попиташ т.нар. инспектори от Учебен отдел на факултета ти....Може би те ще ти го обяснят по-ясно
stone написа:Факултативните, които си гледал в другите специалности явно са съобразени с това какво е подходящо за дадената специалност, а ако ти си първи курс нормално е да няма нищо подходящо! Обикновено предлагат факултативни в програмата, когато са подходящи за курса и са съобразени с учебния план...
Какво не е ясно...
Явно в момента няма подходяща факултативна за този курс в тази специалност, пък и никой не е длъжен да ги обявява в програмата - там се обявяват задължителните и избираемите...ФАКУЛТАТИВНИТЕ ТИ СИ ГИ ТЪРСИШ И ЗАПИСВАШ СПОРЕД ИНТЕРЕСА...
Този разговор вече започва да ми прилича на разговор от детската градина: Ама защо Гошко има барабанче, а пък аз нямам ...
Ами защо нямаш можеш да попиташ т.нар. инспектори от Учебен отдел на факултета ти....Може би те ще ти го обяснят по-ясно
- icaci
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Не бива да забравяте, че факултативните дисциплини целят разширяване на кръгозора на студентите, т.е. отклоняване от строго профилираното им обучение по специалността, в която учат. Факултативните дисциплини са регламентирани в ЗВО, и ако не съберете необходимите часове или кредити от такива дисциплини, не можете да завършите образованието си!
Не може в дадена специалност да няма никакви факултативни дисциплини. Най-малкото чуждите езици и спорта са такива.
Не може в дадена специалност да няма никакви факултативни дисциплини. Най-малкото чуждите езици и спорта са такива.
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
Къде пише колко часа/кредити ти трябват от факултативни дисциплини? На нас ( уча в БФ) ни казаха, че не е задължително да си избираш факултативна дисциплина, може и да не го правиш, но ми се струва доста съмнително товаxpucmo написа: Факултативните дисциплини са регламентирани в ЗВО, и ако не съберете необходимите часове или кредити от такива дисциплини, не можете да завършите образованието си!
само не казвайте да питам в учебния отдел, 'щото там лелята...
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
-
Brainless Pirate
- Гутенберг