Тълпят ли се пред Сорбоната развълнувани родители?

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Аспарух днес решава повече съдби, отколкото през 681-ва...

"Новинар"
[ 2006-07-21 ] Атанас Семов

Изображение

България е единствената европейска страна, в която приемният изпит в един университет е събитие от национална значимост, което влиза във "водещите новини" на телевизиите... Никъде другаде въпросът "какво ще се падне" не вълнува общественост, медии и власти... Никоя друга образователна система не поставя приемането на бъдещите си висшисти в зависимост от сравнението на два неясни цитата или няколко исторически дати...

Да не говорим, че е направо немислимо пред Сорбоната, в двора на Хайделберг или на поляните край Оксфорд да се струпат хиляди потни татковци и треперещи майки и лели, които скупчени на групички около ВЕФ на рамо да чакат "какво ще се падне", та да реши съдбата на чедото им... Хиляди хора - зарязали работата си, трепали се да пътуват цяла нощ от Силистра или Царево. И похарчили хиляди левове за... уроци.

Извън иронията въпросът е повече от сериозен: какъв образователен проблем решаваме, като питаме уж най-силните си младежи за личността и времето у Далчев? И какъв е смисълът от него, след като същите развълнувани родители пред сградата се питаха: "Че той тоз учи ли се?" и дори "Тоз пуйет ли беши?..." Чухме го на приемния по български език и литература. Както на изпита по история чухме "Че баш пък Аспарух ли да се падне...", а по време на изпита видимо притеснено момиче тихичко помоли да я подсетят Дебелянов и Вапцаров "в кой век бяха живели точно?"... Точно както завършващи юристи (петокурсници!) пишат "сАдия", "изпАлнение" и "Портогалия"...

Така големият Аспарух ни отведе за пореден път до още по-големия въпрос за нашето средно и висше образование, които се срещат в драматична и неравностойна битка в средата на юли всяка година. И до несъмнената констатация, че механизмът на приемните изпити у нас е неефективен, неадекватен и неевропейски. В повечето високо развити страни на практика приемни изпити няма - или ако има, изглеждат по радикално различен начин (есе, което пишеш вкъщи, тест за обща или езикова подготовка и др. - колкото да се отсеят тези, които наистина са се объркали...).

Припряното изписване на припряно и почти неосъзнато зазубрени "теми", подготвени незнайно от кого, не може да бъде смислен изпит. Какво проверяваме с него - знания и умения или друго? Къде се учи онова, което се иска на приемните изпити? През 12-те години в училище - или в събота към дванайсет - на частно? Приемният изпит се оказва проверка повече за амбициите или платежоспособността на родителите и всякакви близки и далечни роднини, за които е решаващо важно, че "внучката са я приели за кандидат-студентка"...

Да не говорим за съдбовността на този вълнуващ изпит - малко разсейване, докато пишеш, или точно тая тема изпусната, защото мачовете или гаджето - и край! А и малоумието, наречено "редовна военна служба", придава на изпита още по-драматична значимост...

Ленивост или криворазбран традиционализъм крепят отживелицата "приемен изпит" и ни пречи да прекопираме по стар навик от Европа и Америка модерните образователни механизми?...

Още повече че днес абсурдно трудният приемен изпит (известно е, че той е най-трудният в цялото следване...) превръща явяването в мания - ужасът, че след време детето може съвсем да не успее да влезе принуждава родителите още по-вманиачено да се втренчват в първия след училището приемен изпит и го превръщат в най-важния ден в живота на младия човек.

Ако достъпът до ВУЗ е почти свободен - и можеш ако не тази година, да се запишеш на следващата (когато и ако решиш, че наистина ти е нужно), убеден съм, напливът ще... намалее! И правилно - висшето образование трябва да бъде цел само на онези, на които то наистина ще даде нещо - реално вършещ работа документ, реално приложими в професия знания...

Вместо това днес у нас кандидатстването е по-важно от следването, следването - от завършването, а всичко това - от големия въпрос какво ще правиш после... Манията да се следва - ведро обслужена от десетки частни и направо домашни ВУЗ-чета и филиали, които приемат всеки, който се спъне край оградите им - днес се е превърнала и в чудесно 5-годишно спасение от безработицата и безпътицата в България. Заради "здравите ученолюбиви традиции" на истинските българи те дават мило и драго "да изучат чедото си" - без значение какво точно ще завърши, важното е да има заветното висше образование, което "дядо ти на мен не успя да ми осигури"...

Сигурен съм, че поне 80% от днешните български студенти учат специалност, различна от тази, която биха искали, или изобщо без да знаят защо точно тази... Резултат от уморената мания "внучката да учи вишо" - на всяка цена, независимо какво "вишо" и къде - важното е ДА УЧИ! Така вместо традиционната ни гордост колко ученолюбив народ сме, вече се превърнахме в най-ВУЗ-олюбивия народ... За реално учене никой не говори - вълнува ни "следването". И на практика ученето и наученото в училища няма никакво значение за по-нататък. Поради което и то, наученото в училище, става все по-малко и все по без значение...

Това ни отвежда до още по-болезнения въпрос какво изобщо дава българското училище? Знания? Умения? Навици? Възпитание? Професия и поминък? Съвсем очевидно е - нито едно от тези неща (с твърде бегли изключения). Днешните абитуриенти на България излизат от школото все по-неграмотни и по-зле възпитани - и все по-малко притеснени от това. Разбира се, има прекрасни български младежи - но те изглеждат все по-самотно в морето от чалга, ММС-и и тревица, в която преминават дните на повечето ученици.

При това днес повече от всякога е вярна поговорката "Учи, за да не работиш". Работодателите открито избягват да назначават висшисти, а колкото по-образован си, толкова по-трудно е да си намериш съответна работа. Или въобще добре платена. Ако обаче не учиш и станеш автотенекеджия, да речем, ще си изчукваш, сред музика и закачки, поне стотачка на ден. Ако обаче си се изучил могъщо и си станал учител, лекар или университетски преподавател, ще дочакаш същата стотачка след поне 10 работни дни... И пак толкова - дори да се пребориш за място в министерство! Ако пък се блъскаш още 4-5 години за докторска степен, освен две буквички пред името ще прибавиш и още 30-ина на месец. Колкото прави на ден най-мързеливата келнерка в извънсезонно капанче...

И ето го поредният абсурд - манията за висше образование у нас съжителства с масово пренебрежение към него като академична продукция и като цена... 3 лева за малка ракия в добра кръчма е нормално - но 15 лева за учебник е "егати цените"!... Същите родители, които "дават мило и драго да изучат чедото", надават и кански вой, ако поредният министър дръзне да спомене думата "матури"...

А решението е сравнително просто:

- в училище да се придобиват устойчиви и наистина полезни знания (трайна и пълноценна грамотност);

- те се проверяват със сериозни изпити за дипломиране, най-общо наречени матури - при които учениците от цялата страна са равнопоставени;

- резултатите от тези матури директно отварят вратите на ВУЗ-овете, понякога придружени от елементарно допълнително пресяване - и няма приемни изпити "сега или никога";

- истинското пресяване е... пазарно - високите такси за следването възпират случайните минувачи;

- в същото време, за да няма имуществен ценз, има разгърнати механизми за стимулиране (връщане на таксите на най-силните студенти, което осмисля и изпитите вътре в университета), кредитиране (безлихвено, дългосрочно, наистина социално) и ангажиране на бизнеса в подготовката на реално нужните му кадри;

- и всичко това - под пълния контрол на държавата - но на основата на ясна и устойчива политика за образованието (навсякъде без изключение силно подкрепяща и насърчаваща!).

У нас засега всичко това липсва. За да го има, е нужен само мукает, казано на коалиционен език. Или на политически език - малко воля.

Време е!

...
Последно промяна от alhimikat на 21 Юли 2006, 23:50, променено общо 1 път.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

не агрийвам, писнало ми е от сляпо подражателствор писна ми да ми дават за пример ДРУГИТЕ държави, пък после да мрънкат всички как нямало закони - еми то затова законодателството е на такъв хал, а и цялата ни държава, щото само знаем да заимстваме оттук оттам и да не се влага никаква мисъл в това което се прави... и за сведение - в други държави се възхищават на това, че имаме приемни изпити за университета, а не всеки да влиза, така че сравнението е абсолютно нелепо. ами да, пред сорбоната не се тълпят родители, ама не всички учат висше нали?!? тука като всички искат да са студенти естествено че е нужен подбор. не може да се сравнява едно и второ и трето, а постоянно да се подминава цялостната картина. ние НЕ СМЕ Франция, защо трябва да подражаваме на Сорбоната?!?!?... :evil:
Последно промяна от nrggirl на 21 Юли 2006, 23:28, променено общо 1 път.
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

alhimikat написа:Сигурен съм, че поне 80% от днешните български студенти учат специалност, различна от тази, която биха искали, или изобщо без да знаят защо точно тази...Резултат от уморената мания "внучката да учи вишо" - на всяка цена, независимо какво "вишо" и къде - важното е ДА УЧИ!
Извинете ме, ама пак ще започна. Аха, значи за внучката говориме. Помните ли, че бях пуснал анкетка "За какво идвате в СУ" и първия отговор беше - Искам да ме ебе столичанин пич. В моето село едни калъфи... :lol: :lol: :lol:
Значи 80%/2=40% са внучки. И да речеме 30% са селски внучки. Това са сметките.
Иначе ако има друго нещо интересно от този чаршаф, ми кажете. Не чета толкова дълги неща, получавам обриви. Форумите не са за романи, а за два лафа на пост. Случайно мярнах това за внучката.
alhimikat написа:"Че той тоз учи ли се?" и дори "Тоз пуйет ли беши?..."
Селяндроши.
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

именно, и по-гадни трябва да са изпитите, за да не влизат е такива "внучки" и хора, които не знаели как се пише Портокалия...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
don_angelitto
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Re: Тълпят ли се пред Сорбоната развълнувани родители?

Мнение от don_angelitto »

И аз не съм много съгласен със статията, но цитатът долу е неоспорим и поне за мене болезнен факт. Доказателство са именно интернет форумите, където всеки пише каквото пожелае и както пожелае. А когато някой рече да му направи забележка за правописни или пунктуационни грешки, отговорът обикновено е "Я не се прави на много умен" или "Гледай си работата". А от невежеството и простащината по-страшно няма.
alhimikat написа:Днешните абитуриенти на България излизат от школото все по-неграмотни и по-зле възпитани - и все по-малко притеснени от това.
KEDI
От дъжд на вятър

Мнение от KEDI »

Аз мисля,че темата е удар в десетката :!: nrggirl за какво ОТСЯВАНЕ става реч :!: :?: Представи си хипотетично,че си много умно и кадърно девойче,но имащо проблеми с назубрянето на теми,които не ти, а някакъв смахнат професор е писал И сега си представи някаква пълна скръб дИЙвойка, неможеща да си каже заглавието,но умее да учи наизуст..... :!: :idea: :evil: Виж сега-мразя швабите,но виж какво правят те-който се сети,който иска може да влезе, кеф ти медицина,кеф ти право...НО...20% от записалите завършват(не заради пари-там е БЕЗПЛАТНО)а заради безкрайно сериозното и трудно учене-Е питам аз по добро пресяване има ли :!: :?:
Някой живеят по правилата,други ги правят!Do something memorable!
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

KEDI написа:НО...20% от записалите завършват(не заради пари-там е БЕЗПЛАТНО)а заради безкрайно сериозното и трудно учене-Е питам аз по добро пресяване има ли :!: :?:
Да, и Семов се е опитал това да каже.

А за това, че кандидат-студентският изпит е най-труден за цялото следване - спор няма. :)

По-добре е силен контрол в университетите, а не на входа им.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

Мнение от Циндил-Пиндил »

KEDI написа:Аз мисля,че темата е удар в десетката :!: nrggirl за какво ОТСЯВАНЕ става реч :!: :?: Представи си хипотетично,че си много умно и кадърно девойче,но имащо проблеми с назубрянето на теми,които не ти, а някакъв смахнат професор е писал И сега си представи някаква пълна скръб дИЙвойка, неможеща да си каже заглавието,но умее да учи наизуст..... :!: :idea: :evil: Виж сега-мразя швабите,но виж какво правят те-който се сети,който иска може да влезе, кеф ти медицина,кеф ти право...НО...20% от записалите завършват(не заради пари-там е БЕЗПЛАТНО)а заради безкрайно сериозното и трудно учене-Е питам аз по добро пресяване има ли :!: :?:
Правилно.

Статията е добре написана и за съжаление много вярна.
nrggirl, тук се акцентира не върху самото наличие на приемни изпити, а върху необективността им. И точно защото има голям наплив за образование, трябва да се изнамери начин за отсяване на учещите от учащите.
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

KEDI написа:Виж сега-мразя швабите,но виж какво правят те-който се сети,който иска може да влезе, кеф ти медицина,кеф ти право...НО...20% от записалите завършват(не заради пари-там е БЕЗПЛАТНО)а заради безкрайно сериозното и трудно учене-Е питам аз по добро пресяване има ли :!: :?:
И това не е много далавера. Сега ако влиза 1 част селяндроши, мале без изпити какво ще е :shock: :shock: :shock: :shock: Дори и след първата година да се махнат, една година е много време.
Само да светна някои, от моята специалност сега няма да ги има немалко хора. :wink:
И алхимика да пийне малко ефедрин и да му се увеличи количеството О2 в кръвта. Трябва да каже за кои специалности е лесно нататък. Не за всички :!: :!: :!: :!: :!:
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Приемни изпити трябва да има...И без тва у нас всеки 2-ри е студент...Дори даже всеки...Не познавам човек, който не е... :lol: Дори хора, които "не знаят всичките букви от азбуката".Тва лично съм го чувала.Така че трябва да има и да е по-строго пресяването...Проблемът е, че в училище не ти се предлага никаква подготовка и се разчита на частни кожодери, които да ти налеят в главата всичко пропуснато от 12 години за 1... :evil: Ако училището е както трябва, няма да ги има тия комични ситуации - като колеги, които пишат удар с "Ъ"... :(
Едно време - когато родителите ми са били студенти, не са ходили на нищо допълнително и са се представили блестящо на изпитите, които са били доста в по-суров вид...В смисъл, че не е имало толкова уни-та и толкова места, предварителни изпити и т.н...Подготовката в у-ще е била достатъчна- от всеки си зависи колко здраво ще седне...
Ама какво да очакваш от учител със заплата 200 лв.Изобщо не му е до преподаване, озлобени са хората от цялата простотия и от отношението към тях и става омагьосан кръг...
KEDI
От дъжд на вятър

Мнение от KEDI »

Не е до 200-те лева заплата-и преди взимаха толкова,проблемът е в МОРАЛА :!: А и нашето мислене беше различно-вярвахме в неща като вечна и чиста любов,приятелство-абе романтика-СЕГА романтиката е в парите УВИ-И-И :evil:
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Именно!Моралът беше по-различен.Само че при социализма всички са получавали общо взето еднакво, затова е нямало тая злоба... :roll: Докато сега - глей кво става.Ученичките идват облечени по-луксозно от учителите, самите родители се държат пренебрежително към "даскалите"...Ами те да не са от желязо!!!И морална подкрепа нямат...Не че оправдавам мързелите, защото всички са в едно и също време, при еднакви условия, а има страхотни учители и болкуци... :!: Но все пак - как да имаш стимул...За какво?Дълго време трябва да мине и да има воля, наистина воля, за да почнат да се оправят нещата.Иначе - никс. :angry3:
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

Мнение от Циндил-Пиндил »

Именно този фалшив морал от едно време е причината сега да залитнем в другата крайност.
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

KEDI написа:Не е до 200-те лева заплата-и преди взимаха толкова,проблемът е в МОРАЛА :!:
Ами да. На никой от моите колеги не му се става даскал. А да - на една смотана пищовлийка, дето се заяжда постоянно, като реши да се весне. Мале, как ползва пищовите :shock: и после нагло говори, че е чела. И на какво ще научи децата? Ами на преписване. Ей това е шибаната работа. Не знам морала от онова време, докъде е довел, както казва Цинди, но аз гледам сега и занапред. Никога не се връщам назаде. Каквото било, било. Няма да се върне.
KEDI
От дъжд на вятър

Мнение от KEDI »

NO COMMENT :!: :!: :!:
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”