Европейско кино

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Аватар
Mondscreen
Паисий

Европейско кино

Мнение от Mondscreen »

Цял раздел, а няма тема за европейското кино. :shock: Предлагам тук всеки да споделя впечатленията си от всякакви европейски филми. Надявам се да намеря фенове и темата да не замре бързо. :mrgreen:
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Европейско кино

Мнение от Kristo »

Аз съм голям фен на Tinto Brass и Jesus Franco (който почина наскоро) - едни от най-добрите режисьори и филммейкъри от Италия и Испания съответно.

Много съвременни (казвам тази дума, защото те са почнали отпреди десетилетки) са повлияни от тях. Европейското кино ражда доста чудати филми, в които за разлика от Индия няма танци и за разлика от Русия няма водка...

Също препоръчвам и Ларс Фон Триер, но там трябва малко по-особено чувство за да седнеш да гледаш негов филм. Не е баш "пуканки, кола и гаджето гола"
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Европейско кино

Мнение от Търговецът на кристал »

Кристоф Оноре ( :heart: за Les Chansons d'Amour, но и другите му филми, които съм гледала, са ми харесвали - просто не чаааааааак толкова) и Джузепе Торнаторе (не знам дали една част от сърцето ми остана безвъзвратно в Cinema Paradiso, или напротив - филмът ми даде и допълнителна частичка към него, но го обожавам, макар и трейлърът да е ужасно смотан; останалите филми на Торнаторе са също толкова вълшебни (Малена, Легенда за пианиста, Баария...) и ги обожавам и тях, но извеждам само този, защото до голяма степен разказва история от моя живот) - това са ми "моите" две имена сред режисьорите.

Новото (следвоенното) сръбско кино също е прекрасно - недобре направените филми там са по-скоро изключение.
Ако се върнем назад във времето, любимецът ми е Ингмар Бергман, чак дипломна работа писах за него.

Добавям и "Сбогом, Ленин" - много умно и много мило направен немски филм, който започнах да гледам малко по задължение, но ми стопли сърцето и наистина, просто няма как да не оценя, че е пипнат и с акъл. А музиката е на Ян Тирсен, което пък ме подсети и за "Амели Пулен". :lol:

ЕДИТ: Ако не сте гледали "Кино "Парадизо" и смятате да поправите грешката си (понеже наистина си е пропуск), задължително гледайте версията от 1988! Само и единствено нея. И не обръщайте внимание на трейлъра - пуснах го, колкото да има нещо. Няма много общо с филма, да не кажа - хич. :pukeright:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”