pepo_vn написа:Здравейте. Изчетох доста мнения за разликата между КН и СИ , но още не съм събрал достатъчно информация за да реша какво да запиша. Имам 5,60 на предварителния Математика II. Като цяло разбрах, че СИ е насочено по към бизнес програмирането, а в КН се учи много повече писането на кодове. Искам да се занимавам с писане на кодове, да науча колкото се може повече полезни езици в програмирането и не искам да уча прекалено много излишна математика (ако е възможно

) .
Ясно е, че разликата между двете специалности е много малка и че трябва да уча много допълнително защото там няма да ме научат на много работи, но просто искам да избера "малко по-добрата" специалност от двете.
Лошото е, че не знам почти нищо в програмирането. Знам идеално само HTML и CSS, както и съвсем малко javascript, но те няма да ми свършат никаква работа в СУ.
Ще съм много благодарен да опишете по-подробно разликата между специалностите, за да мога да реша.
ПП. Има ли някакъв начин да си избереш в кой блок да си на общежитие или ни слагат на случаен принцип. До колкото разбрах имало и ремонтирани блокове.
И на двете места ще имаш математики, като по 1-2 от тях късат яко, ако не учиш.
В КН ще те юркат с по-сложна и абстрактна материя (логическо, бляк), а в СИ ще четеш презентации като обезумял (може и да обезумееш от някои от тях).
И на двете места ще се сблъскаш с добри предмети, както и с големи простотии (от гледна точка на учебен процес).
В СИ ще учиш повече неща от гледна точка на "целия процес" - разбирай ще вадиш изисквания, ще правиш диаграми, ще тестваш и т.н.
В КН ще научиш повече неща, които изискват чисто аналитична мисъл и програмистки умения (ДАА, функционално програмиране).
И в двете специалности има асистенти и по 3-4 преподавателя, които си струват и са адски добри и група доценти, на които им пука за теб не повече отколкото за мацката в кафето до Аванти. Даже сигурно по-малко, защото тя си е хубава.
И в двете специалности трябва да се приготвиш сам да учиш здраво или да си уплътняваш времето и да нацелиш на кои лекции се ходи и на кои не.
В КН трябва да запишеш изборни ОКН-та, които са голяма тесла (доста по-голяма от ЯКН-тата на СИ).
А истината е, че няма значение според мен кое ще запишеш. Изборните са важни, освен другите 5-6 предмета, които са добре. Каквото липсва в едната програма, спокойно можеш да го научиш от друго място или чрез изборни. Може би СИ се изкарва по-лесно.