Факултет по педагогика

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
runare
Драскач
Курс: първи

Факултет по педагогика

Мнение от runare »

Има ли желаещи за Факултета по Педагогика?
Последно промяна от runare на 25 Юни 2013, 23:55, променено общо 1 път.
Аватар
gioiella
Драскач
Специалност: Педагогика
Курс: четвърти

Re: Педагогика

Мнение от gioiella »

Аз съм от бившите желаещи :lol:
Аватар
skailer
В началото бе словото
Специалност: Неформално образование

Мнение от skailer »

Аз :cheers:
Пореден мост зад мен
изгарям го и в пепелта
заравям аз очите си...
Поглеждам сляп назад,
виждам само прах,
там където само преди миг стоял съм
не ще се върна пак.
Аватар
runare
Драскач

Мнение от runare »

gioiella написа:Аз съм от бившите желаещи :lol:
Защо?Какво те отказа и към какво се насочи.
Аз се питам коя специалност е по-добра "Педагогика" или "Начална училищна педагогика?Някой има ли мнение по въпроса?
Аватар
runare
Драскач

Мнение от runare »

skailer написа:Аз :cheers:
:) а ти защо избра тази специалност?
Аватар
gioiella
Драскач

Мнение от gioiella »

Завършвам след някой друг изпит(дай боже).
В начална педагогика се учи във ФНПП, доколкото знам в нашия факултет е Педагогика, Соц.дейности и Неформално образование.
За по-добра специалност не мога да говоря.Едното е по-всеобхватно, другото по-специализирано.
Педагогика е по-обща.Учат се няколко психологии, методики по няколко предмета от 1-ви до 4-ти клас, основните педагогически дисциплини.От профила, който изберете в 3-ти курс ви зависят доста предмети и част от държавната практика.
Моят профил е Превантивна и корекционна педагогика. Поради това учих например психопатология, работа с деца в институции, диагностика на поведението, няколко предмета за противоправни прояви на малолетни и непълнолетни-закони, структура на системата, начини за реагиране.Такива неща...
При началната педагогика си учите в крайна сметка за възрастта и класовете от първи до 4-ти клас. Аз съм учила методики по БЕЛ, математика, родинознание и предмет Начална училищна педагогика.
Аватар
runare
Драскач

Мнение от runare »

Това,което ми направи впечатление в някои теми за мин.балове е че Педагогиката е с по-нисък бал от ПНУП. Другото, като сравнение,което направих между двете е следното:
Завършилите специалност Педагогика с образователно-квалификационна степен "бакалавър" /редовно и задочно обучение/ могат да извършват основни педагогически дейности във всички видове учебно-възпитателни заведения в Република България: учителска, възпитателна, преподавателска, организационно-управленска.
а при ПНУП:
предучилищен учител;
начален учител;
учител-възпитател;
административно-управленска длъжност;
научна и научно-помощна длъжност; и т.н
Да не би това да е от значение?
Аватар
gioiella
Драскач

Мнение от gioiella »

С по- нисък бал е, вероятно, защото като четат Педагогика на кандидат-студентите не им говори нищо и наплива е малък.Затова снижават критериите.Докато при НУП се подразбира :lol:

При педагогика се получава правоспособност за работа като учител от първи до четвърти клас.
Учат се предмети като управление на образованието(не знам дали ги има при НУП), структура на образователната система, основни закони, нормативни актове.Реално можеш да си директор, например.
Можеш да работиш в МОН, оценител, инспектор.
Има три профила-училищна педагогика, педагогическо консултиране и превантивна педагогика.Първото никой от курса не го избра.Предполагам, че се акцентира върху учителската работа, функционирането на едно училище.
При консултирането-реално педагог. В училище, в някакви институции, като болница например, детска градина или частна консултантска фирма.
При превантивната казах по-горе-работа с малолетни и непълнолетни с противоправни прояви,работа в институции, корекционна работа.
При НУП нямам идея дали имат различни профили.
Аватар
runare
Драскач

Мнение от runare »

gioiella написа:С по- нисък бал е, вероятно, защото като четат Педагогика на кандидат-студентите не им говори нищо и наплива е малък.Затова снижават критериите.Докато при НУП се подразбира :lol:
Има три профила-училищна педагогика, педагогическо консултиране и превантивна педагогика.Първото никой от курса не го избра.Предполагам, че се акцентира върху учителската работа, функционирането на едно училище.
При консултирането-реално педагог. В училище, в някакви институции, като болница например, детска градина или частна консултантска фирма.
При превантивната казах по-горе-работа с малолетни и непълнолетни с противоправни прояви,работа в институции, корекционна работа.
При НУП нямам идея дали имат различни профили.
Да,четох някъде за тези профили.На мен ми се стори по-интересен 1-вия и 2-рия.
И на мен първото мнение ми беше такова,че просто искат ПНУП да изпъкне малко спрямо Педагогиката, за да го изберат. Благодаря ти за компетентното мнение и взех решение,че Педагогиката ще я предпочета.А на теб пожелавам успешно дипломиране.
Ти насочила ли си се с какво ще се занимаваш след това и примерно имаш ли идея за бъдеща магистратура?
Аватар
runare
Драскач

Мнение от runare »

И един много важен въпрос.Тази специалност ще изисква ли много присъствие и дали е възможно да я съчетая с работата ми.Като цяло трудни ли са изпитите :) :alien:
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от svetlio.varna »

Не изисква прекалено често присъствие.
Facebook
Изображение
Аватар
runare
Драскач

Мнение от runare »

Дано влезна =)
Аватар
gioiella
Драскач

Мнение от gioiella »

За присъствието-зависи първо от формата на обучение, второ от всеки един преподавател.
Аз съм задочно и през повечето време съм свободна, но някои преподаватели пускат списъци, има практикуми и упражнения, на които ако не присъстваш, става много трудно минаването на предмета.

Магистратури има и в СУ, доколкото знам има една за Девиантно поведение, например, доста я избират. С моя профил, тази магистратура е подходяща, както и нещо с психологическа насоченост.
В медицинския има Медицинска педагогика, а може и в Симеоново.
Желанието ми е да работя или в системата на МВР(от полицейско семейство съм и ме влече), или възпитател, социален работник(малко ще е трудно без социални дейности) в някоя институция.
За пари няма какво да се говори въобще, но поне ми е интересно.
Но не съм завършила още, имам да оправям доста неща, изпити, курсови работи, практикуми.

С времето можеш да решиш да минеш задочно-имам 3 колежки, които така се преместиха при нас.Но те съветвам да не го правиш.Има огромна разлика между задочно и редовно.Ако можех, щях да съм редовно. Човек, който иска наистина да учи и да вижда практическата страна на нещата, ще се чувства по-добре редовно.Повече подробности, материал, практики, наблюдения, време и помощ.

Аз исках всъщност Психология.На първо класиране ме приеха Педагогика, на второ в Благоевград-Психология.Но реших да си запиша Педагогика и да се преместя след първата година. Дойде време да се местя, имах нужните оценки...обаче, за една година страшно много ми беше харесала специалността и си казах-защо пък не.
Това ни каза първият проф.Попов-повечето хора попадат случайно в специалността или като компромис, но много малко се местят после или отпадат. Той ми е все още любимият преподавател, по Увод в педагогиката. Измъчи ме на първият ми изпит, препотих се 5 пъти, но го взех.
Аватар
runare
Драскач

Мнение от runare »

И аз мисля, ако дай Боже, ме приемат редовно, ще запиша, и в следствие ще помисля дали да се преместя задочно.Психология и аз искам, но оценката ми от матурата по английски е много зле и тази по български език, не е от най-добрите.В крайна сметка е най-желаната специалност влизат най-учените :Д
Надявам се оценката,по философия и соц. науки да успее да ми пробие път до тази специалност.А упражненията и лекцийте в Ректората ли се провеждат? Стискам палци да си вземеш оставащите изпити и да успееш да се реализираш-няма нищо по-хубаво от това,обучението на човек да се оправдае. Аз когато следвах 2 години Социология в СУ - имаше случаи, в които ти казват,че ако не се явиш на някой изпит ти пишат автоматично 2-ка.Смятам,че при тези трудни години преподавателите трябва да правят компромиси за тези,които работят и се опитват да си помагат.
Аватар
gioiella
Драскач

Мнение от gioiella »

Факултетът е в Ректората. Там е администрацията и кабинетите на повечето ни преподаватели. Не знам при редовните как е, но задочниците ги пращат насам-натам. Ние имаме един месец лекции и ни бяха пратили точно около 15 Септември в Студентски град на майната си.15 септември, всички рейсове пълни, вали адски дъжд и има задръстване.Трябваше да сме там в 9, стигнахме в 11 и 30 :lol:
Има лекции в биологическия факултет и на 4-ти километър в едни сгради, Сортови семена пише отгоре.Също и във ФНПП.
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”