Всичко е написано ясно,обаче все пак да попитам.
Говоря за специалността СИ и КН.
При положение,че кандидатствам с матурата или изпит по математика Първо Равнище максималния ми бал излиза 18,как ,аджеба, ще се конкурирам с някой който има максимален бал 24.Тук говорим за 6 единици разлика,а доколкото виждам няма два отделни бала...
Моля обяснете ми как става това..аз ли нещо не разбирам или въобще да отписвам кандидатстването с матура или изпит по математика Първо Равнище.
Правилно си разбрал...За по-желаните специалности влизането с матура е глупаво, имайки предвид че матурата е много по-лесна от математикаII.
Простата сметка показва, че 4ка по математикаII я приравняват на 6ца от матурата....нещо напълно нормално според мен.
Не знам какви са минималните балове, та да ти кажа дали да "отписваш кандидатстването с матура или изпит по математика първо равнище". Все пак предполагам, че в най-желаните математически специалности конкуренцията е много висока и няма да успеееш с матура....
/п.с. ако си държал матура по математика - то оценката от матурата се взима като "оценка от дипломата за средно образование по математика" - т.е. матурата по математика х3 е целият ти бал...поне миналата година беше така/
Сега като разгледах всичките си учебници от 10,11 и 12 клас по математика видях,че всички са Първо Равнище.
Това значи ли,че няма никакъв смисъл да се явявам при положение,че материала който ще е на изпита,просто липсва в това по което съм учил?
О човече, ти имаш 1 година още....аз помислих, че тази година си кандидат-студент и се надяваш да влезеш с матура на някакви 3ти, 4ти, 5ти класирания...
За 1 година можеш да научиш много...няма ли примерни изпити по МАТ2равнище? С учебници от гимназията (ако изключим СМГ и ПМГ) е трудна работа...Знам как учат математика СМГ-ейци и ми се вижда напълно невъзможно нормален ученик от друга гимназия да ги конкурира....особено ако разчита само на учебници.
Имаш 9 месеца време за учене само за тая математика...не се задоволявай с тая матура- прекалено ниско и е нивото.
Училището ми е профилирано за езици,но не и математика.Знам си възможностите и ми се струва прекалено много сега да уча по други учебници.Не е толкова голяма разликата между 1-во и 2-ро равнище,ако съдим по тестовете,но все пак...
Досега се колебах доста между ТУ и СУ и определено последните дни започна да натежава ТУ-то.Влзиането ми се струва по лесно.Има много изпити и предварителни и редовни,а се влиза с матура или по математика или бел или физика..но това не е важно.
Мерси за инфото все пак.
Имаш време. Материала от Математика II не е кой знае колко...за 4-5м. ще наваксаш; Задължително пререши всички изтеглени варианти(МатематикаI и МатематикаII), а ако намериш от някой учител или приятел - прегледай и примерните теми за СУ и УАСГ от сп. "Математика"
Ако искаш някоя от тези специалности, почти нямаш шанс, ако не се явиш на Математика 2, а на нея можеш да изкараш 4.50-5 без да знаеш нещата от 2-ро равнище. (от 1-2 задачи нищо няма да разбереш и решиш, но ако си решиш всичко останало нямаш проблеми). Иначе ако започнеш сега да решаваш (сам, уроци или курсове) съвсем спокойно можеш и да наваксаш всичко от второ равнище. Аз лично ти препоръчвам да се ослушваш за курсовете на СУ, тази година имаше 6-7 групи по 20тина човека, някои са удобни дори да си от провинцията.
Не наклонявай везната към ТУ само заради влизането.
И с влизане в СУ можеш да се справиш. Първо - баловете от доста години вече не са това, което бяха едно време, и второ - ако имаш желание, ще наваксаш. Между другото, разликата между КН и Информатика като специалности не е толкова голяма, а за втората баловете са по-ниски. И т.н. и т.н.
Реши какви неща би искал да учиш. Препоръчвам ти да не нареждаш в желанията си неща, които не би учил, тъй като при участие във второ класиране, ако си класиран в някое от тях, трябва да депозираш диплома и така участието ти в другия университет е доста възможно да се прецака. Освен това матура 6.00 е възможно да ти стигне, за да влезеш (но пък с явяване на матура, може да си свалиш бала, тъй като тогава оценката ти от дипломата по математика няма да се вземе предвид). А и ако си уверен, че може да изкараш шестица на матура, значи имаш всички шансове да се подготвиш добре и за редовен изпит.
За кандидастване в СУ препоръчвам да се готвиш по сборника на Чакърян.
Лично аз голяма разлика между ТУ и СУ не виждам.Нямам познати в тях,но съдейки по мненията и от личен опит,всичко си опира до теб самия.Колко и какво ще науча зависи от мен.
Единственото което е,че в ТУ се набляга на Hardware-ната част,което аз намирам за голямо предимство..както и да е.
Аз тази година ще наблягам на Математиката така или иначе и нищо не ми пречи да се пробвам и на двете места.
Благодаря за отговорите.
Ако да се научиш да запояваш го считаш за голямо предимство, то ТУ е доста добро място за тебе.
В КН влизат хора от всякакви гимназии, не само МГ-та. Изпита не е труден както преди, ако седнеш на гъза си за9 месеца преспокойно ще се подготвиш. Имам познати в ТУ и положението е доста по-зле като цяло. А и не е казано че трябва да влезеш в КН или СИ, информатика или информационни системи е горе-долу същото, но може да влезеш с по-нисък бал. Примерно 5.50 на матура мисля че ще ти е достатъчно, или 4ка на изпита 2ро равнище. Доста от задачите както казаха са елементарни, има 1-2-3 по-сложни.