[КСК 2012] Политология
Модератори: svetlio.varna, Boromir
-
candle
- В началото бе словото
- Специалност: Логопедия
- Курс: първи
[КСК 2012] Политология
Е тази година доста голямо затишие .. сякаш липсват желаещи ?
Re: [КСК 2012] Политология
Дано да липсват, че да има места 
-
candle
- В началото бе словото
хехеех успех
-
snowwy
- В началото бе словото
- Специалност: Биология
- Курс: кандидат-студент
Някой може ли да ми обясни какво представлява Политологията какво изучаваш през годините и като завършиш какво можеш да работиш ?
-
candle
- В началото бе словото
Образователни цели
Специалност политология цели да формира способност за свободно и самостоятелно осмисляне на обществото като реалност, която би следвало да бъде подреждана и управлявана от самите нас. Основава се на широко интердисциплинно знание за обществото, отворено към новите идеи и последните тенденции в съвременната политическа наука
Професионални цели
Специалността подготвя широкопрофилни кадри със сериозна интердисциплинарна подготовка, които могат да се реализират в различни сфери на обществения живот. Възможности за реализация и за по-нататъшно развитие
Възможности за реализация и за по-нататъшно развитие
Завършилите политология могат да се реализират като специалисти, експерти и преподаватели в сферата на държавните институции, правителствени и неправителствени организации, политически партии, профсъюзи, международни организации, масмедиите.
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/f ... /obuchenie
Специалност политология цели да формира способност за свободно и самостоятелно осмисляне на обществото като реалност, която би следвало да бъде подреждана и управлявана от самите нас. Основава се на широко интердисциплинно знание за обществото, отворено към новите идеи и последните тенденции в съвременната политическа наука
Професионални цели
Специалността подготвя широкопрофилни кадри със сериозна интердисциплинарна подготовка, които могат да се реализират в различни сфери на обществения живот. Възможности за реализация и за по-нататъшно развитие
Възможности за реализация и за по-нататъшно развитие
Завършилите политология могат да се реализират като специалисти, експерти и преподаватели в сферата на държавните институции, правителствени и неправителствени организации, политически партии, профсъюзи, международни организации, масмедиите.
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/f ... /obuchenie
-
vdimiter
- В началото бе словото
- Специалност: Политология; Икономика
- Курс: друг
Политологията е специалност от типа 'каквото си надробиш, това ще и сърбаш накрая'. Ще учиш супер много и различни неща, някои от тях ще ти се сторят интересни, други не толкова, трети ще са адски досадни и скучни. Най-общо може да се каже, че ще учиш политически идеи, политически партии, сравнителна политология, политическа икономия. Като цяло в това могат да се вместят 3/4 от предметите.snowwy написа:Някой може ли да ми обясни какво представлява Политологията какво изучаваш през годините и като завършиш какво можеш да работиш ?
Защо казвам, че специалността е каквато сам си я направиш? Защото можеш и никога да не отидеш на една лекция или упражнение и пак да имаш средно успех над 5. Имам такива колеги. Те така си правят специалността, че да им помогне за нещо друго - например работят на 2-3 места или учат още 1-2 висши.
Можеш и да си много съвестен, да ходиш, да си записваш колкото се може повече, да четеш допълнителна литература, да следиш научните дебати и т.н., изобщо да си студентът мечта за всеки преподавател. За съжаление, малко вероятно е това да ти донесе някакви особени материални облаги поне преди да си окончателно завършил 4-годишния курс, а и тогава единственият сигурен начин да си намериш работа, свързана директно със специалността, са много сериозните ти връзки и познанства с политически лица. Както знаем всички, не е лесно 4 години да си чак толкова съвестен по отношение на висшето си образование в наши дни, тъй като се очаква и да спиш някъде и да се храниш, което струва пари.
Според мен най-силната страна на политологията е, че те подготвя за света. Показва ти какво е политика, какво са връзки и защо са ценни. Дава ти немалко ценни връзки също, бих добавил, както сред преподаватели, така и сред колеги, които от своя страна имат вече направени връзки там, където ти нямаш такива. Също така, политологията, както и повечето специалности във Философския факултет, те учат да мислиш и да разбираш информацията, а не просто да я зазубряш. Престоят там се отразява много положително на способността ти да възприемаш важните неща и да можеш да погледнеш рационално и от много ъгли на различните проблеми, които изникват в живота и науката.
Не знам какви са официалните данни за политологията, но поне допреди няколко години практиката показваше, че до 5 души от курс със 70 студенти, реално намират реализация по специалността. Голяма част от хората след завършването на бакалавър продължават с магистратура, насочена към икономиката или правото, за да разширят възможностите си за наемане и получаване на работа в частния сектор (каквато възможност политологията сама по себе си трудно е в състояние да даде).
И между другото, нека никой да не си прави илюзии, че местата няма да се запълнят. Тъй като се влиза само с един изпит, а възможностите за този един изпит са много, има и много кандидатстващи, които поставят политологията на различно място в своя списък с желания. Оказва се, че огромна част от хората я поставят на второ, трето или четвърто място след очевидните право, международни отношения, европеистика, психология и още няколко, които традиционно се считат за пръв избор на кандидатстващите в хуманитарните специалности. Затова обикновено балът е висок и, макар че реално се приемат до 10 души над обявения прием (например 70, а не 60, както е по регламент), политологията не е специалност, в която се влиза лесно.
-
valentinofffffff
- В началото бе словото
Здравейте,разбрах че може да се кандидатства за специалността само с матурата по философия,но не знам никакви подробности .Можете ли да разясните защото не намирам никъде информация за това.
Искам да знам как се образува бала и горе долу каква оценка ми е необходима на матурата за да вляза като се има предвид че дипломата ми е отлична а на матурата по БЕЛ се надявам да имам повече от 5.
Благодаря предварително :Р
Искам да знам как се образува бала и горе долу каква оценка ми е необходима на матурата за да вляза като се има предвид че дипломата ми е отлична а на матурата по БЕЛ се надявам да имам повече от 5.
Благодаря предварително :Р
-
Slobmonster
- В началото бе словото
Това, че съм писал тази специалност на първо място, ще ми бъде някакъв бонус, нали?
- thegirl
- Легендарен флуудър
- Курс: семестриално завършил
Бонусът е, че ако ти стига балът за нея, направо влизаш от 1 класиране.
Бъди себе си, има достатъчно други хора. 
От кои години се взимат оценките по БЕЛ и история , като съм бил 8 клас подготвителен ?
-
Nemalp
- Да живей словото
- Специалност: Публична администрация
Някой може ли да ми каже колко езика се изучават по програма ?
И записването на трети език (факултативно, да речем) възможно ли е ?
И записването на трети език (факултативно, да речем) възможно ли е ?
-
californialove
- В началото бе словото
- Адрес в галерията на СУ: soul
за сега бала ми е 26,32 надявам се ако се издъня на англ. да ме приемат по 2ро желание Политология..
-
vdimiter
- В началото бе словото
- Специалност: Политология; Икономика
- Курс: друг
Nemalp написа:Някой може ли да ми каже колко езика се изучават по програма ?
Сега мисля, че не се изучава нито един език задължително. В първите 6 семестъра обаче можеш да записваш като избираеми английски, немски и още за каквито се събере група. (През 2009 г. обаче за първия семестър беше задължително изучаването на чужд език - мисля, че промениха учебния план от тогава.)
Факултативно може всичко, каквото си пожелаеш. То си е за теб и никой не го гледа - освен, ако не го убедиш, че има смисъл.Nemalp написа:И записването на трети език (факултативно, да речем) възможно ли е ?
Съвет: Специалност "Политология" не е предвидена да те научи на език. Това е едно от нещата, които специалността не си поставя като цел и то напълно основателно. Напротив, когато ставаш студент, добре би било да знаеш поне един език (за предпочитане английски), така че да можеш да се справяш с прочитането на различни текстове, които по-лесно се намират в интернет в чуждоезични сайтове, отколкото в сравнително ограничената откъм броя на едни и същи книги библиотека.
Ако толкоз ти се учи език, иди във ФКНФ или ФСлФ, макар че и това не е за всеки.