Проект "От първа ръка"

Подфорум към Историческия факултет

Модератор: sientelo

O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Проект "От първа ръка"

Мнение от O|OeHukc »

Здравейте, колеги и бъдещи възпитаници на Исторически факултет.

В последните години интернет комуникацията добива все по-значима роля в живота ни. Разбираме информация за непознатото най-вече чрез кликване в “гугъл”, който ни препраща към форуми, лични страници и блогове.
Нужна е навременна промяна в споделянето на информация за образованието и атмосферата във факултета, и вярваме, тази промяна се случва.
Ние, от ФСС на ИФ, решихме да предприемем една инициатива, чрез която да споделим “от първа ръка” какво се случва във факултета, какво ни харесва, какво ни дразни и какво ще запомним.

Цел на проекта: да улесни избора на кандидат-студентите, запознавайки ги с мнението “от първа ръка” на студентите от Исторически факултет.

Първа стъпка: кликнете върху АНКЕТА-та
Втора стъпка: попълнете анкетната карта и ни я изпратете на имейл fsshistory@abv.bg
Трета стъпка: помогнете на проекта, като разпространите сред колегите си анкетата
Четвърта стъпка: ще публикуваме анкетите в този блог http://fsshistory.wordpress.com

Благодарим Ви, колеги!
Прикачени файлове
АНКЕТА.doc
(24.5 KiB) Свалено 22 пъти
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Проект "От първа ръка"

Мнение от O|OeHukc »

Как се казваш?*

Мила Станчева

От кой град си?

София

От коя гимназия си?

9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин”, София

Какво учиш?

Минало и съвремие на Югоизточна Европа (трети курс)

Какво искаше да учиш?

Не знам, кандидатствах по спешност.

Правилен ли беше изборът?

Да, като цяло.

Работиш ли?

Не.

Какво искаш да работиш?

Преподавател.

В България или в чужбина?

В България.

Защо избра ИФ на СУ?

Не съм, тук влязох.

Все още ли е Университета, или е просто един от университетите?

Все още е, но не и за младите хора; с тенденция да загуби уважението и на останалите.

Знаеш ли как се казва деканът?

Доц. д-р Пламен Митев

Колко често четеш?

Всеки ден.

Какви книги четеш?

Откакто следвам – част от тези, които преподавателите препоръчват, други сама намирам, но пак се отнасят до отделните дисциплини, съвсем отделни, които просто смятам за любопитни. Този въпрос трябва да се поизмисли по-добре, малко е странен.

Какво ти е мнението за библиотеката?

Тъмна е (историческата). Много токчета тракат и библиотекарите рядко помагат. Няма електрически контакти.

Кои са любимите ти дисциплини?

Балканската история; история на Византия; история на българското Възраждане. Всички са интересни по заглавие, но понякога не са това, което очакваш.

Кое не си струваше да учиш?

Политологическите дисциплини с изкл. на „Увод в социологията” при доц. Б. Знеполски.

Има ли дисциплини, които в момента не се преподават, но трябва?

Историята на Османска империя трябва да се изучава по-подробно. Повече дисциплини за култура, „по-философски”, и трябва малко география, защото положението с ориентацията е зле.

Кой преподавател те кефи най-много?

Повечето са приятни.

А кой не те кефи?

Тези, които не се появяват.

Лесно ли се изкарват изпитите?

Да.

Как са колегите?

Горе-долу.

Бива ли я атмосферата тук?

Не мисля, че има специфична атмосфера. Не харесвам тракащи токчета.

Какво би запомнил от годините си в Исторически факултет?

Ако говорим за самата сграда – не знам точно, прекарах 2/3 от досегашните 3 години в Биологическия факултет. Иначе – харесва ми това, което уча, но не ми харесва да се подчинявам на вече изхабени „авторитети” (вдъхновяващият и респектиращ преподавател е нещо съвсем различно от тях, той е желан), да се налага да споделям тяхното мнение, да участвам в „дискусии”, които повтарят вече казаното от преподавателя, да си късам чорапогащника на скамейките, да ходя напразно, защото почти никой преподавател не уведомява за отсъствието си. Ще запомня много несправедливост в оценяването (макар самата аз да имам добър успех), което е голям проблем на образованието тук изобщо – всичко казано е проблем на висшето образование в България като цяло. Самата шестобална система е скапана, а и преподавателите са субективни, най-вече защото оценяването става с един изпит, обикновено устен. Критериите са крайно занижени и липсва всякаква синхронизация със средното училище. Същевременно чудото конспект продължава да съществува и е както основно оръжие на преподавателя, така и единствена цел на „минаващия теми” студент. Почти всичко е застинало. Напредничави са отделни хора. Има прекалено голям прием.

Като цяло много се ядосвам тук. И все пак не бих си променила избора, ако можех. Ядосвам се, защото май обичам това място.

Какво би променил във факултета?

Мисля, че е необходим въвеждането на единна система на работа. Много хора си вярват повече от необходимото.

Измъчихме ли те?

Не, мъчат ме нещата, които казах по-горе.

До скоро!

До скоро, колега.

*Какво представлява Проект "От първа ръка" >>> http://fsshistory.wordpress.com/2012/02 ... %BA%D0%B0/

Линк към публикацията >>> http://fsshistory.wordpress.com/2012/03 ... %BB%D0%B0/
Публикувай отговор

Обратно към “ИФ”