Понеже уча право в Англия и както знаете системата е малко по-различна от тази в България, имам следния въпрос: След като (да се надяваме) завърша моя университет каква е точно процедурата ако искам да държа приравнителни изпити в СУ за да мога да практикувам в България и въобще дали е възможно да държа такива? По принцип съм питал и ми казаха, че е възможно но искам да знам със сигурност какво точно трябва да направя. Мерси предварително!
Въпрос относно приравнителни изипити
Модератор: sientelo
Въпрос относно приравнителни изипити
Здравейте,
Понеже уча право в Англия и както знаете системата е малко по-различна от тази в България, имам следния въпрос: След като (да се надяваме) завърша моя университет каква е точно процедурата ако искам да държа приравнителни изпити в СУ за да мога да практикувам в България и въобще дали е възможно да държа такива? По принцип съм питал и ми казаха, че е възможно но искам да знам със сигурност какво точно трябва да направя. Мерси предварително!
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Re: Въпрос относно приравнителни изипити
Ако имаш юридическо образование в страна-членка на ЕС (а Англия е такава) и ако си придобил правоспособност там, това по никакъв начин не те спира да практикуваш в България (макар че има известни ограничения.) Зависи разбира се и какво точно искаш да практикуваш, защото за всяка от конкретните професии, които се упражняват тук - нотариус, адвокат, съдия и прочее - се полагат допълнителни изпити за приемане в съответната колегия и придобиване на правоспособност за конкретната професия, които изпити са напълно отделно и последващи теоретико-практическия изпит, който ние полагаме за правоспособност тук.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Благодаря ти за бързия отговор! Основното ми притеснение идва поради факта, че правната система е различна (независимо, че Англия е в ЕС) и затова може би ще ми се налага да показвам и диплома от България когато си търся работа /като адвокат да кажем/? Освен това не съм сигурен, че получавам правоспособност въобще след като завърша в Англия, понеже и тук има допълнителни изпити след това за конкретните професии. Та като цяло възможно ли е да държа приравнителни изпити с цел да придобия диплома от СУ или ако е както ти казваш - директно да се готвя за тези теоретико-практически изпити?
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Ами, виж сега, не знам как точно стоят нещата в Англия. Защото при нас уж с трите държавни изпита и с теоретико-практическия изпит после се добива правоспособност, но тя е само за работа в държавни учреждения и на позиции, за които се изисква юридическо образование. И все пак си е правоспособност. Адвокат, нотариус, съдия, прокурор и прочее просто имат допълнителна правоспособност с допълнителни изпити.
Според европейското законодателство (с което нашето се съгласува наскоро), каквато правоспособност имаш в Англия, такава имаш и в България, просто с известни ограничения (напр. чуждестранни адвокати не могат да извършват процесуално представителство пред върховните съдилища.) Това, че имаш английско образование, а не българско, по никакъв начин не ти пречи да се явиш на изпитите тук. Що се отнася до теоретико-практическия изпит пред мин. на правосъдието не знам как точно стоят нещата, защото не съм сигурна доколко той е свързан с университета. Относно изпитите за различните колегии - просто се явяваш на тях както всички останали.
Всички тези изпити обаче ще ти костват бая подготовка поради големите различия в правните системи. Но отделно от това, никой няма да те гледа, че дипломата ти е от английски университет.
Според европейското законодателство (с което нашето се съгласува наскоро), каквато правоспособност имаш в Англия, такава имаш и в България, просто с известни ограничения (напр. чуждестранни адвокати не могат да извършват процесуално представителство пред върховните съдилища.) Това, че имаш английско образование, а не българско, по никакъв начин не ти пречи да се явиш на изпитите тук. Що се отнася до теоретико-практическия изпит пред мин. на правосъдието не знам как точно стоят нещата, защото не съм сигурна доколко той е свързан с университета. Относно изпитите за различните колегии - просто се явяваш на тях както всички останали.
Всички тези изпити обаче ще ти костват бая подготовка поради големите различия в правните системи. Но отделно от това, никой няма да те гледа, че дипломата ти е от английски университет.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.