Здравейте,
Сега завършвам бакалавърска степен по "Политология" в СУ и искам да се ориентирам към подходящата икономическа магистратура за мен.
Интересува ме коя според вас е най-подходящата магистърска програма по икономика и дали е по-добре да я уча в СУ (2,5 г) или в УНСС (2 г.). Най-вероятно ще запиша задочно или дистанционно (същото като задочно, но така се нарича в УНСС) обучение, тъй като работя. Колебая се между "Финанси", "Стопанско управление" и "Счетоводство и контрол".
Моите критерии са възможности за реализация и добри доходи.
Предварително Ви благодаря за съветите!
Избор на магистратура
Модератори: FloWersOfEviL, Bety_
- blz
- Да живей словото
- Специалност: Икономика с англ.
- Курс: четвърти
Re: Избор на магистратура
Магистърската програма "Финанси и банково дело" е достъпна само за завършили бакалавърска степен "Икономика" или "Стопанско управление".
Може би ако кажете каква икономическа дейност си представяте да вършите, както и какво Ви влече - счетоводство, мениджмънт...Ще получите по-точни отговори.
Относно изборът между СУ и УНСС - не съм чул колега от Стоп. фак. да е съжалил, че е избрал СУ пред УНСС и аз не съм изключение.
Може би ако кажете каква икономическа дейност си представяте да вършите, както и какво Ви влече - счетоводство, мениджмънт...Ще получите по-точни отговори.
Относно изборът между СУ и УНСС - не съм чул колега от Стоп. фак. да е съжалил, че е избрал СУ пред УНСС и аз не съм изключение.
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
Аз също съм силно пристрастен, що се отнася до СУ, но не познавам нивото на преподаване нито в стопанския факултет, нито в УНСС, поради което много бих се радвал, ако някой, който е имал сблъсък с някой от тези университети, ми представи по-подробно предимствата на някой от тях пред другия. Спомням си, че сестра ми преди години, когато замина за Швейцария и започна да си търси работа там, разбра, че само СУ има споразумение с министерството на образованието там, а нейната диплома беше от УНСС и нямаше подобна тежест. Но това беше отдавна и може положението да се е променило значително. Не съм безкрайно доволен от административното обслужване и възможностите на интернет сайта на СУ. От няколко дни, в които се информирам по-задълбочено за магистърските програми на УНСС, правя чести посещения на сайтовете на УНСС, които са доста и са на високо ниво. Това ми показва, че университетът има модерен, практичен подоход и държи на онлайн услугите за студенти. Разговарям с различни възпитаници и на двата университета и всеки защитава своя (очаквано), което не ми помага особено. Интересно ми е също така какъв е подходът на работодателите към завършилите. Кои кандидати са предпочитани? Аз бих желал да получа по-специализирано образование, тъй като политологията е интердисциплинарна специалност, която е твърде обща. Засега съм най-силно привлечен от финансите, тъй като не познавам достатъчно добре счетоводството, за да мога да реша, че искам да се занимавам с него.blz написа:Магистърската програма "Финанси и банково дело" е достъпна само за завършили бакалавърска степен "Икономика" или "Стопанско управление".
- blz
- Да живей словото
Когато правих избор между Стопанския факултет на СУ и УНСС и аз си зададох подобни въпроси. Ето предимствата на Стопанския факултет:
1. Най-скорошно потвържение за качеството е, че според класацията на университетите в България Стоп. фак. държи първите места и е пред УНСС.
2. Учи се от чуждестранни учебници. Това е огромен плюс, защото българската икономическа литература не става за нищо.
3. Двойни дипломи с уни Сиатъл, а финансов мениджмънт има двойна диплома с унверситет Монтескьо, курсове на Харвард(с харвардски преподаватели) като част от магистърска програма.
4. Добра подготовка по IT.
Сред проучванията, които съм чел работодателите наемат възпитаници на СтФ с 5-6 до 10% над тези на УНСС. Възпитаниците на СУ също започват с по-висока стартова заплата.
Но най-големият плюс са хората - с такива амбициозни и умни колеги в УНСС могат да се похвалят малко специалности, като не зачеквам темата с качеството - това се потвържава от състезанията, в огромната си част печелени от студенти на СтФ.
Относно финанси - там са нужни и счетоводство и математика. Но както вече казах трябва да сте завършили бакалавър от СтФ за да кандидатствате за тази програма. Разгледайте съдържанието на програмите от страницата на факултета.
Има и отрицателни страни, разбира се, присъщи за всеки български ВУЗ. Но определено ползите превъзхождат разходите според мен, така че на теория инвестицията си заслужава.
1. Най-скорошно потвържение за качеството е, че според класацията на университетите в България Стоп. фак. държи първите места и е пред УНСС.
2. Учи се от чуждестранни учебници. Това е огромен плюс, защото българската икономическа литература не става за нищо.
3. Двойни дипломи с уни Сиатъл, а финансов мениджмънт има двойна диплома с унверситет Монтескьо, курсове на Харвард(с харвардски преподаватели) като част от магистърска програма.
4. Добра подготовка по IT.
Сред проучванията, които съм чел работодателите наемат възпитаници на СтФ с 5-6 до 10% над тези на УНСС. Възпитаниците на СУ също започват с по-висока стартова заплата.
Но най-големият плюс са хората - с такива амбициозни и умни колеги в УНСС могат да се похвалят малко специалности, като не зачеквам темата с качеството - това се потвържава от състезанията, в огромната си част печелени от студенти на СтФ.
Относно финанси - там са нужни и счетоводство и математика. Но както вече казах трябва да сте завършили бакалавър от СтФ за да кандидатствате за тази програма. Разгледайте съдържанието на програмите от страницата на факултета.
Има и отрицателни страни, разбира се, присъщи за всеки български ВУЗ. Но определено ползите превъзхождат разходите според мен, така че на теория инвестицията си заслужава.
- FloWersOfEviL
- Легендарен флуудър
- Специалност: Стопанско управление с френски език
- Обратна връзка:
Ууу, това прозвуча, като част от модела за висшето образование по Икономика на трудаblz написа:Има и отрицателни страни, разбира се, присъщи за всеки български ВУЗ. Но определено ползите превъзхождат разходите според мен, така че на теория инвестицията си заслужава.
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
- blz
- Да живей словото
Прост cost-benefit "анализ", нали трябва да зарибим човека. 
- FloWersOfEviL
- Легендарен флуудър
- Специалност: Стопанско управление с френски език
- Обратна връзка:
Разкажи му за пределната полезност, тогава, гхагха
Our best dreams are not dreamed alone, but together.