Как се пише журналистическо есе ?

Подфорум към Факултета по журналистика и масова комуникация

Модератор: Шепот

Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Как се пише журналистическо есе ?

Мнение от Bestcho »

За пореден път ми се налага да пускам тема , за което се извинявам , разбира се . Просто явно в училището , в което уча , няма да мога да получа отговор на този въпрос , реших да попитам тук .
Та , как се пише журналистическо есе ? Какви точно са критерийте , които биха ми били от полза , когато дойде момента ?
Относно това да бъде интересно и увлекателно , разбрах от друга тема , но има ли нещо по-специално ? Например , нещо по-различно в увода , тезата или изложението ?
От хора , които по един или друг начин са или не са студенти именно в тази специалност , разбрах , че има някои тънкости относно заглавията , тоест по-интригуващи са , но само това . Бих бил благодарен , ако някой отдели няколко минути и ми разясни накратко , как точно се построява едно такова есе , ако изобщо има някакъв по-специален начин .
Благодаря предварително :)

П.С - Пак се извинявам на всички , че отварям нова тема , но колкото по-скоро разбера отговора на въпроса си , толкова по-добре за мен . Онази тема има 3 страници и не съм сигурен , че някой пак ще я прочете .
Bestcho
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Re: Как се пише журналистическо есе ?

Мнение от Bestcho »

И все пак няма ли кой да отдели две минути ?
Аватар
fragile
Писаружяк
Специалност: Политически мениджмънт. Магистър
Курс: друг

Мнение от fragile »

За какво ти е да знаеш как се пише "журналистическо есе". Такова понятие поне на мен не ми е ясно. Предполагам, че искаш да знаеш какво да включиш като информация и емоции на предстоящия писмен изпит за кандидатстване във ФЖМК. Да, този изпит има славата и името на есе. Можеш да пишеш в есеистична форма, но трудно може някой да те научи как се прави това.

Въпросът е да изпълниш двете най-важни задания на това есе. Първото е да пишеш грамотно, а второто - да можеш да конструираш и аргументираш ясни тези (ясна теза) по проблема, използвайки подходящия инструментариум за това :)

Можеш да пишеш и в по-оригинална форма :) Ти си избери каква.

Вярно е, че заглавията на темите на този изпит са формулирани странно и абстрактно. Това ти дава възможност да развиеш в писмен вид както знанията си, така и въображението си. По този начин си свободен да пишеш за всяка една асоциация, която изникне в съзнанието ти, разбира се с нужната връзка.
"I am too connected to you to slip away, fade away... Days away I still feel you - touching me, changing me and...considerately killing me...
Аватар
martoplayd
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от martoplayd »

А до колкото разбрах, може да се пише и разказ? Нещо повече за тази опция ?
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Не ви препоръчвам да си изпорбвате литературния талант на изпита :)
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
WeeDichou
Да живей словото

Мнение от WeeDichou »

1)Дават ти темата...
2) Веднага се сещаш за какво да пишеш.
Тук е най-същественото: НЕ ПИШЕШ ЗА НЕГО
3) Сещаш се за второ нещо....НЕ ПИШЕШ И ЗА НЕГО
4)
5)
...
100) Сещаш се за 99-то нещо, за което би писал....
101) Пишеш за него
102) Излизаш от изпита...
103) Отиваш да ти леят куршум за късмет...тоя дето ти проверява работата да не е махмурлия/абстинентен/в лошо настроение...
:JC_spliff:
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

WeeDichou написа: 103) Отиваш да ти леят куршум за късмет...тоя дето ти проверява работата да не е махмурлия/абстинентен/в лошо настроение...
!!!!!!!!! потвърждавам! 8) :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Публикувай отговор

Обратно към “ФЖМК”