ПЛАТЕНО ОБУЧЕНИЕ - ТВЪРДО НЕ ! ! !

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

ПЛАТЕНО ОБУЧЕНИЕ - ТВЪРДО НЕ ! ! !

Мнение от alhimikat »

Ето ме и мен
Закъснявам с включването, но сега ще разясня за какво става дума. По-горе не сте напълно прави!

Да това наистина е казано на Академичен Съвет.

Но нали разбирате, че Студентски Съвет и най-малкото всички студенти на СУ няма да позволят това да се случи.

Повтарям - надявам се всички сте на мнение , че Софийският Университет не трябва да се превръща в машина за пари.

Не на платеното обучение - дори да е само за 10-15 % от студентите!!!

Изображение

Софийският университет /СУ/ може да бъде затворен, ако държавата не му изплати пълния бюджет за 2005 година. Това обяви ректорът на университета проф. Боян Биолчев на днешното заседание на Академичния съвет /АС/.

Ректорът обясни, че днес е получил писмо, с което е уведомен, че бюджетът на университета за тази година ще бъде изпълнен до 93 на сто. Така не можем да си платим режийните разходи, а аз няма да отворя университета, ако няма пари, добави той.

Проф. Биолчев съобщи, че в парламента ще бъде внесено предложение между първо и второ четене на закона за държавния бюджет за 2006 година средствата за капиталови разходи за университета да се увеличат с два милиона лева. Вече сме разговаряли с министрите на образованието и на финансите, както и с председателя на парламента Георги Пирински, добави ректорът.

АС прие предложения до правителството и парламента да се възстанови платената форма на обучение в бакалавърската степен. Проф. Боян Биолчев уточни, че ще се запази държавната поръчка за социално слаби студенти, които са показали добри резултати на кандидат-студентските изпити.

Като мотив за връщането на платеното обучение проф. Биолчев посочи и приетата промяна в Закона за висшето образование, с която студенти от Европейския съюз ще се обучават в български университети при еднакви условия с българските студенти. Според ректора това ще намали сериозни приходите от обучението на чуждестранни студенти.

СУ настоява и да се преразгледа начина за образуване на цената за обучението на един студент и това да става по ясни критерии според съвременните изисквания. В предложенията на университета е включено и правителството да посочва източника на финансиране при обявяването на увеличение на работните заплати в страната.

При неиздължаване на държавата към СУ, АС да предприеме мерки, които да включват и затваряне на университета заради невъзможност да извършва нормално работата си, прие още АС на СУ.

Източник: Днес.бг
23-11-2005 :!:
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Така ....

Ректорът ни поясни днес , че платеното обучение ще бъде за нова бройка студенти, които ще са извън обикновените 100 % места за бакалаври.

На прост език,

който иска да учи държавна поръчка, ще запази шанса си да кандидатства за същия брой места,

а платените ще са отделна бройка.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Специалност: ГИСК
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Т.е. можеш да си платиш, за да влезеш ако си извън класацията, или как да го разбирам - това ли е смисъла
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

То както е тръгнало,явно ще се получи както е в момента с магистратурите :arrow: има си ограничена бройка по държавна поръчка с доста по-ниски такси , а останалите бройки са с платено обучение и доста по-високи такси !
Като птичка в небесата :)
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

И двамата сте напълно прави в размислите си!!!
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

На мен не ми харесва и ще кажа защо.

Обществена тайна е, че някои университети просто гледат да не късат на изпити тези студенти, които плащат големите такси... Пазят с истудентите, пазят им таксите... Няма нужда да уточнявам, сигурна съм, че всички знаете за какво иде реч. Не ме кефи идеята СУ да почне да прави същото. И ефектът да е, че този, който има повече пари, минава по-лесно, особено като се има предвид и че всъщност това е човекът, който не е успял да се класира.

Не знам дали съм се изразила правилно и ясно, дано не съм обидила някого... Но изобщо не ми харесват новите планове....

А разбрахте ли, че ще местят спирката на 280 от ректората по-надолу по ул. Шипка. Странно къде има по-удобно място, пред Галерията ли, пред хотел Палас ли, къде. :roll:
Аватар
Buffet
В началото бе словото

Мнение от Buffet »

Здравейте колеги. Забелязвам цикличност в бюджетите на СУ и УНСС. Когато НДСВ бяха на всласт СУ нямаше проблеми с бюджета си смятам се сещате защо. Тази година на УНСС дадоха много пари за подобрявне на материалната база модернизация и тн. Споед мен най-разумното нещо, което могат да направят българските университети е да минат на самофинансиране, форма която незнайно защо се смята за незаконна и порочна, която обаче се практикува от най-големите университети в света.
Winyan, според мен визираш УНСС и ТУ. Искам да ти кажа, че не си напълно незапознат с нещата. Предполагам знаеш, че човек може да влезне и в СУ с две 3ки в специалности като право и стопанско управление (имам двама приятели които тази година звършват тези специалности) За ТУ не знам, аз уча Финанси в УНСС и от поток 100 човека първата година сега останахме палко под 60 човека. Корупция има на всякаде вярвайте ми. Въпросът е да не се поддаваме на нея и да бъдем преди всичко честни хора. Успех на всички. :wink:
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

Buffet написа:Предполагам знаеш, че човек може да влезне и в СУ с две 3ки в специалности като право и стопанско управление
Е, чак дотам мисля не се е стигнало! :roll:

Според мен Winyan има предвид фактът, че (както е сега при така наречени корупционни условия :wink: ) студенти успяват да влязат не само в УНСС,ТУ,а и СУ....заемайки местата, на някой, който най-малкото е положил труд и е имал някакъв шанс да влезе по законния начин...А с този платен прием всички се приравняват....
Обаче мисля, че Winyan не е разбрала добре- плащат по-високи такси онези, които са кандидатствали, не им стига балът, но държат да са в желаната специалности за такива се предлагат допълнителни места,но платено обучение.Поправете ме ако греша.На мен лично не ми харесва това, че ние и без това сме адски много (правото в частност) и не мога да си представя с допълнителните бройки!!! :shock:
I live my life and all I know is
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
Аватар
Buffet
В началото бе словото

Мнение от Buffet »

Malizia, разбира се че се е стигало до там. Интресно ми е да чуя доводи за това защо не трябеа да има платено. Не е ли по-добре парите, които се спечелят от там да бъдат инвестирани в университетите, по този начин ще се подобри плачебното им състояние.
I always knew I was going to be rich. I don't think I ever doubted it for a minute.
Warren Buffett
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Май се се стигало, да, определено...То си е обществена тайна, че срещу много пари може навсякъде да влезеш :!: Никой и не се учудва! :evil: По принцип съм СТРАШНО против платеното, но...то фактически пак си го правят, поне да не е "на черно" и парите да отиват за нещо, което ще е полезно... :? :roll: А съвсем друг въпрос е какво ще правят тези кадри, които ще влизат платено.Правистите и сега са прекалено много... :shock: Ако турят още толкова платено...Малиии... :lol:
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

Каквато и новост да въведат все ще е в ущърб- признавам,парите са нужни на университетите, НО за да има логика и равновесие би трябвало тези платени да са за сметка на една част от държавната поръчка,а това не е особено приемливо...на мен ми звучи като класово разделение горе-долу. "Ти как влезе?" "Ами по бал,а ти?"-"Платено"..Май забих много.. :roll:
No one can live for me
It's my destiny
Аватар
Buffet
В началото бе словото

Мнение от Buffet »

Malizia нима класовото разпределение не съществува в живота? Защо резделяш университета от живота. Едни живеят на Витошка други живеят в Дружба, едни карат Голф, други карат БМВ. Това е положението едни са богати други бедни, други са красиви трети грозни и тн.
I always knew I was going to be rich. I don't think I ever doubted it for a minute.
Warren Buffett
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

Buffet написа: други са красиви трети грозни и тн.
мисля, че малко се увлече...и нека да не гледаме от философска гледна точка.....никога не съм казвала,че няма "класово раделение"..но нещата не трябва да се абсолютизират,а именно, когато в един д-вен университет, където, не казвам бедните!!, влизат по успех други просто защото ги мързи или защото не са учили достатъчно,но са решили твърдо да стават икономисти например са наравно с първите...Не се ли обезсмисля малко идеята на кандидатстването? Ами да направят платено за всички тогава,или платено и с бал....(не че го искам!)За това си има частни университети, където всички влизат по един и същи начин.
(за жалост няма да мога да продължа този разговор,защото отивам на място, кудето съм лишена от това иначе така приятно средство за comunication...) :wink:
Peace ! :thumbup:
No one can live for me
It's my destiny
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

ам...само едно вметване "класово разделение" беше моя грешка...нека не го използваме,защото такова няма...поне не е така изразено (за такова може да се говори ако се визира напр. Лицея в Горна Баня) иначе става въпрос за социално разделение...А то не ограничава, просто си е факт.. :wink: :P
No one can live for me
It's my destiny
Аватар
Buffet
В началото бе словото

Мнение от Buffet »

За лицея в Горна Баня си абсолютно права. Идеята ми беше, че няма нищо лошо за платено когато тo е регламентирано и законно. Не говоря да не намали броя на редовните а примерно да има 30 допълннителни бройки. Това в УНСС сме го кръстили допълнителен прием приходите от него си фигурират в отчетите. Всичко си е законно. Виждам, че се пишеш че си реалистка (Под аватара) Ами не е ли добре когато се използват приходите от това за попълване на дупки в бюджета? Аз примерно можеш да влезна стопанско упр. при вас обаче парите не влизаха в университета, кой знае кой си ги разделяше. Практически и сега има платено в СУ въпросът е че Университета не печели от него. :cry:
Warren Buffett
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”