Втора магистратура държавна поръчка?

Тук може да задавате помежду си въпросите, които са актуални в процеса на вашето следване в Софийския университет

Модератор: sientelo

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Втора магистратура държавна поръчка?

Мнение от Търговецът на кристал »

Не съм срещала подобна тема из форума, затова пускам нова.
Ето за какво става дума: мисля, че се водя семестриално завършила първата магистратура, която записах (т.е. изтече срокът за обучение, който беше 3 семестъра - иначе аз имам няколко изпита преди дипломна защита). Или това по-скоро е "административно завършила", не знам.

Въпросът ми е дали при това положение имам право да кандидатствам за втора магистратура, също държавна поръчка?
В правилника за прием на магистри не видях подобно положение, та затова питам... :roll:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: Втора магистратура държавна поръчка?

Мнение от MidwinterSun »

Според закона за висшето образование държавата не те издържа за второ образование със същата образователно-квалификационна степен, така че не виждам как ще влезеш държавна поръчка, освен ако законът не се заобиколи по някакъв начин (което доколкото знам се случва, така че...)
Би трябвало да можеш да кандидатстваш, разбира се, само че плащаш солена такса за тази магистратура като я запишеш.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Аааахам. Аз очаквах нещо подобно - макар че тогава не ми е ясно как завърших втора специалност в СУ - отново държавна поръчка, карах си 4 години с издържан конкурсен изпит и учех при същите условия, при които и колегите, на които това им бе първа специалност. И съвсем не съм заобикаляла закона, а всичко си е регламентирано в правилника на СУ.
Има нещо недомислено в тая работа - втората специалност реално е "втора" само на думи (и хронологически погледнато). Иначе като хорариум, кредити, изпити, четене и т.н.т. си е баш същото. И излизаш със същата ОКС, както и след първата.

Смотана работа.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Ами ти си я записала втората специалност кога, 2006-а? Защото тази конкретна промяна е въведена 2007 май, най-късно '08. Ти си била в заварена ситуация.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

2006.
Ама сега как записват втора специалност? Не съм чула някой да се оплаква от таксите?
В края на ноември
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Абе не е като да е нямало оплаквания, да ти кажа... на хора, които са отивали да си подават документите, само че са ги предупредили, че трябва да си платят пълната издръжка. Но пак ти казвам, СУ не е като да не го заобикаля това правило, наскоро във форума го дискутирахме с един човек, който си записал втори бакалавър тази година. Просто тук вече не мога да ти кажа. Вариант е и просто да пробваш - отиваш, подаваш си документите, представяш си дипломата за бакалавър... Университетът не ти иска всички дипломи, които имаш до момента, или пък декларация, че нямаш вече завършена същата образователно-квалификационна степен. Опитай, или ще стане, или не.
Изображение
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Е, то аз не съм я и завършила първата магистратура.
Мда, права си - аз така и смятам да направя. Ако ме върнат - върнали са ме. :) Живи и здрави.

Мерси, Силве. :)
В края на ноември
Аватар
mirchetu
От дъжд на вятър
Специалност: Фармация МУ-София, евентуално и Екология в СУ
Курс: втори

Мнение от mirchetu »

----------
Последно промяна от mirchetu на 09 Сеп 2010, 11:23, променено общо 1 път.
"Тези, които си мислят, че знаят всичко, много дразнят тези от нас, които наистина го знаем."
неизвестен автор
Изображение
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

Ей, хич не се бях замисляла за подобни неща и сега ме заинтригувахте. Добре де, ами какво е положението ако вече имам придобита магистърска степен, завърших си я вече, но тя беше платена магистратура и университетът не ме е издържал за нея. Сега като кандидатствам за нова магистратура, предполагам мога да запиша държавна поръчка с нормални такси или пак ме хваща тъпия закон, как мислите. А и вчера се поразрових из правилниците и там пише че дори да имаш завършен магистър се кандидатствало с бакалавърската диплома :roll:
Като птичка в небесата :)
Публикувай отговор

Обратно към “Административни въпроси”