Защо "поправяме" поправителната сесия? (вижте линка по-долу)

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

flamingone
От дъжд на вятър
Специалност: СУ-МО :D
Курс: втори

Защо "поправяме" поправителната сесия? (вижте линка по-долу)

Мнение от flamingone »

http://www.fmi.uni-sofia.bg/news_html/news_porav_sesiya

Та, колеги, след леко безсмислена дискусия в http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 99#p752799 ...

Бих искал да попитам - какво наложи необходимостта от промяна на учебния календар в реално време, пък било то и "всеки факултет сам да си определя датите за поправки"? Защо беше необходимо и постига ли се някаква антикризисна цел по този начин?
Последно промяна от flamingone на 06 Юли 2010, 14:42, променено общо 1 път.
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Защо "поправяме" поправителната сесия?

Мнение от RadoRado »

DreamWorks написа:Да сте си учили, за да не сте на поправителна :) Това е положението.
Лесно е да се каже ;) Понякога просто те късат, щото така трябва.

Иначе и на мен ми е интересна логиката зад тази промяна.
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

Това е глупаво.
Ако ще дърпат сесията, трябва да има причина ?
Или ще почваме по-рано септември или не знам защо ?
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
flamingone
От дъжд на вятър

Мнение от flamingone »

Да де, ама какво става, ако някой недоволен студент се обади в БТВ и се появи в сутрешния им блок заради такава тъпотия? Пак става "политическо говорене срещу университета" - като предишните три пъти, когато някой си си позволява да критикува.
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Щеше да има логика тази промяна, ако наистина бяха изместили учебната година от 15-ти септември, както бяха заплашили, за да правели дървена ваканция през целия януари, ама накрая нали решиха да си остане за 1-ви октомври. Заради магистри, това-онова.
Освен да са решили това за поправителната сесия още като са мислели да местят началото на учебната година и после да са забравили да я върнат на мястото й... :lol:
flamingone
От дъжд на вятър

Мнение от flamingone »

Очакваме становището на СС по въпроса дали на колегите им е била известна въпросната заповед при издаването и, и ако не - кога са разбрали за нея.

А за недоволните от това отношение колеги отново повтарям линка за протеста срещу начина, по който заповедта е "разгласена" и "обяснена" от ръководството на Университета и цялостното нежелание на Софийския Университет да промени информационната си политика. Министър Дянков, министър Игнатов и арменският поп продължават да не са виновни за това, че Университетът не може да се научи да съобщава такива важни факти и по този начин създава политическо напрежение - между колеги със и без поправки, между студенти и ръководство, отговорността за които - предумишлено или не, излиза, че се стоварва върху изпълнителната власт в България.
Фактите сочат, че заповедта е издадена на 23.06, публикувана е на 28.06 на сайта на СУ, след което и до днес на повечето сайтове на факултетите я няма публикувана. Налице са също снимкови доказателства от таблата пред Учебен Отдел на повечето факултети, на които на много места отсъства всякаква информация за поправителна сесия, на други стои старият академичен календар, а на трети той съжителства с новата заповед. Материалите ще бъдат качени утре до обед на страницата във фейсбук http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... 628&ref=mf

http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... 8749768010 - петък, 12:30, вътрешният двор на Ректората
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

flamingone написа:Очакваме становището на СС по въпроса дали на колегите им е била известна въпросната заповед при издаването и, и ако не - кога са разбрали за нея.
Студентски съвет не е бил уведомяван за тази заповед. Случайно мой познат от СтФ (ии член на СС) ми каза, че секретарката на техния факултет им е казала, че поправителната сесия започва на 23-ти. В понеделник на 28-ми се чух с Жилиета Атанасова от отдел "Студенти" и тя ми каза, че има такава заповед на Ректора. И така съвсем случайно бях един от първите, които разбраха за това. До преди дни никой от СС не знаеше за тази заповед, да не говорим за студентите, голяма част от които и сега може би не знаят. Аз лично не мога да намеря причина за тази заповед и ако бях в София щях веднага да отида при ректора, за да ми я обясни. Тези дни може би някой от СС ще отиди да говори с него, за да видим защо е направена подобна промяна.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
Brizeida
Да живей словото
Курс: четвърти

Re: Защо "поправяме" поправителната сесия? (вижте линка по-д

Мнение от Brizeida »

shayne, ще ти бъдем наистина много благодарни ако ни държиш в течение, защото много хора не са от София родом, това ти е известно, и трябва отрано всеки да си прецени докога може да се прибере за лятото, ако ще се прибира, как да разпредели ученето си (и почивката си, съответно)...
Благодаря ти, че винаги пишеш навреме и... надявам се да се разбере дали тази заповед важи за целия СУ или само за Факултета по Математика и Информатика.
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Brizeida написа:shayne, ще ти бъдем наистина много благодарни ако ни държиш в течение, защото много хора не са от София родом, това ти е известно, и трябва отрано всеки да си прецени докога може да се прибере за лятото, ако ще се прибира, как да разпредели ученето си (и почивката си, съответно)...
Благодаря ти, че винаги пишеш навреме и... надявам се да се разбере дали тази заповед важи за целия СУ или само за Факултета по Математика и Информатика.
Ако разбера нещо допълнително, ще ви уведомя :) Заповедта важи за целия университет, не само за ФМИ. Просто явно Учебния отдел във ФМИ единствен си е свършил работата и е уведомил студентите навременно.
DreamWorks написа:Абе, я да ви питам 1 въпрос. На тези официалните сайтове, публикуват ли се датите за поправителните, или само се залепват в съответния факултет?
Трябва да ги публикуват на сайтовете на отделните факултети, но повече нямат. Досега не съм се явявал на поправителна сесия и не съм сигурен дали не ги качват на сайта на СУ в разделите на съответните факултети. Това обаче малко ме съмнява и остава вариантът да се проверят лично, което очевидно не е удобно за голяма част от студентите.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Защо просто не са го ъпдейтнали тук?
flamingone
От дъжд на вятър

Мнение от flamingone »

Копирано от групата във фейсбук - http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... 4863020628 :

(въпрос, зададен към ас. Симеон Хинковски
ръководител на Информационния център на Софийски университет "Свети Климент Охридски") :
Има и нещо друго - същата заповед - http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/s ... n_kalendar все още стои по витрините на отдели "Студенти" в целия Ректорат, а и извън него. Чие задължение е свалянето на тази заповед и поставянето й в обновен вид?

(отговор): Заповедта за сесията е една - в нея са фиксирани общите дати и затова стои по таблата. Това, което написах е с цел да ви дам отговор на въпросите, които повдигате тук. Ако имате желание да бъде променен изцяло графика, единствено Академическият съвет може да промени вече взето решение. Следващото му заседание ще бъде на 14ти юли от 16.00 часа в зала №1 на Ректората. Струва ми се по-подходящо група от няколко студента да дойде на Академичен съвет или да изпратите общо писмо от членовете на тази група, за да бъде преразгледан графика по вашите предложениея и искания.
flamingone
От дъжд на вятър

Мнение от flamingone »

shayne написа:
DreamWorks написа:Абе, я да ви питам 1 въпрос. На тези официалните сайтове, публикуват ли се датите за поправителните, или само се залепват в съответния факултет?
Трябва да ги публикуват на сайтовете на отделните факултети, но повече нямат. Досега не съм се явявал на поправителна сесия и не съм сигурен дали не ги качват на сайта на СУ в разделите на съответните факултети. Това обаче малко ме съмнява и остава вариантът да се проверят лично, което очевидно не е удобно за голяма част от студентите.
По въпроса - не, масово няма такава информация по сайтовете на факултетите. На втория въпрос - днес с един колега бяхме на фотосафари в СУ и установихме същото - и по таблата на повечето (но не всички) отдели "студенти" новата заповед липсва.
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Имам процедурно питане тогава и аз.
ФЖМК си няма сайт. Имам колеги с поправителни изпити, някои от тях не са от София и нямат възможност да следят въпросните табла през ваканцията.
Какво правим? :(
flamingone
От дъжд на вятър

Мнение от flamingone »

Позволявам си да пусна тук една от печално многото картинки, които в момента се качват на страницата на инициативата във фейсбук. Чисто формално, Факултетът по Журналистика и Масова Комуникация все пак има секция на сайта на СУ. Вчера към 11 сутринта секция Новини на ФЖМК е изглеждала така:

Изображение

Идеята на този сайт е да информира колегите за важни неща, свързани с обучението им.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Дочух, че една от причините да се изтегли напред поправителната сесия е, решението за общо начало на академичната година както в бакалавърската, така и в магистърската степен.
Затова се налага по-ранна поправка, за да се изтегли и датата за държавен изпит, след това за кандидат-магистърски и всички да започват заедно. Така се избягва едновременно да текат семестриални изпити за бакалаври, лекции за магистри и кандидатстудентски изпити... :roll:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”