Гимназията става платена + досиета за поведение

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Гимназията става платена + досиета за поведение

Мнение от Шепот »

Цитирам ви двете статии, които прочетох днес, от вестник Труд и вестник Дневник, по повод законът за образованието:

Гимназията става платена
- автор Анета Петкова

Образованието след 16 години ще се плаща. Или от 9-и до 12-и клас учениците ще внасят такси, за да ходят на училище. Това е записано в проектозакона за училищното образование, представен вчера от министър Сергей Игнатов. Сега образованието от 1-ви до 12-и клас в държавните и общинските училища у нас е безплатно.
“Не е възможно, това е някаква грешка”, каза Игнатов на въпрос на “Труд” защо се въвежда платено обучение. След което добави, че всъщност е “изпуснат” текст, който “регламентирал правото на граждани на третия свят”, които да учат без пари у нас”.
В документа обаче пише нещо съвсем различно и няма дори и намек за “безплатното учене” на хора от третия свят. В параграф 9, т. 1 на законопроекта пише “обучението до 16-годишна възраст е безплатно”. В т. 4 е записано “...може да се обучават граждани над 16-годишна възраст срещу заплащане на такси”, одобрени по тарифи на Министерския съвет”. В същото време член 53 от конституцията регламентира “безплатно основно и средно образование”. В същия параграф 9 има още един “пропуск” - предвижда се частното обучение да е безплатно.
В проектозакона има промени в издаването на учебниците. С тази задача ще се занимава специален център. Тепърва ще се реши точно колко учебника ще има по един предмет.“В момента обсъждаме дали да има само един учебник по предмет, или да няма ограничения”, каза Игнатов. А на въпрос каква е личната му позиция той отговори: “Аз съм от по-старото поколение, което е учило по един учебник.” Но уточни, че ще чуе всички позиции.
Също вчера стана ясно, че целодневното обучение за първолаците няма да е задължително, а по избор на родителите.

Поредна реформа надвисна над учениците
- автор Лора Филева

Децата до трети клас вече няма да имат оценки, а знанията им ще бъдат оценявани само с да и не. За сметка на това се връщат оценките за поведение. Ако децата бягат от час или не спазват дисциплината, родителите ще бъдат глобявани с до 500 лв., а най-строгата санкция е изключване. Образованието вече ще е задължително до десети, а не до осми клас, както е сега.
Това предвижда проектозаконът за училищното образование, чието обществено обсъждане започва днес. Най-вероятно той ще влезе в парламента в началото на юни, но от министерството на образованието не вярват, че ще бъде приет преди новата учебна година.
Основните промени са същите като написаните от екипа на предходния министър Даниел Вълчев и които не успяха да минат през парламента. Според министъра на образованието Сергей Игнатов целта е законът да бъде обсъден подробно, за да стане "рамков".
Поведението на децата ще се описва в специално досие, което ще съпровожда дипломата им за средно образование и ще се взема предвид при кандидатстване в университет. В проекта е заложено да отпаднат част от темите в учебниците и да се преразпредели времето за преподаване на нов материал и затвърждаване на наученото.
Експертите на министерството смятат, че е по-добре да не се учат много нови неща, а да се отделя повече време за практически занимания и по-дълбоко разбиране на материала. Това няма да стане скоро, защото е нужна промяна в учебното съдържание, което ще се случи след 3-4 години, обясни Игнатов.
Проектът предвижда и забрана на учителските стачки, както и още по-засилена роля на настоятелствата. В тях ще влизат повече родители, които ще участват в решенията за бюджета на училището и за директора.
Забавачката ще включва и петгодишните, сега предучилищното обучение е задължително за 6-годишните. Ако законът не бъде приет до 15 септември, промяната ще бъде въведена с поправка в сегашните текстове.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Re: Гимназията става платена + досиета за поведение

Мнение от phoebe »

Игнатов изрази мнение, че това за платеното средно образование е грешка, допусната в законопроекта, така че няма да се случи. Плюс това в конституцията е записано, че образованието е безплатно до 12 клас.

Другите мерки са добри ;)
medicate, medicate
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Досието за поведение също ли е добро?
А използването му при кандидатстването във ВУЗове?
invisible
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от invisible »

какво му е лошото :scratch:
Изображение
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Да, добро е.

Използването му за кандидастване - също.

Ще има вузове, където не се ползва - там ще отива всякаква измет. Ще има където се ползва - там ще отиват послушните деца.

Общо взето групиране по групички.
medicate, medicate
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

Това с незадължителното и плащането е гавра. Особено частта с "плаща се за 9-12, задължително се ходи до 10". Смешно е, ама айде, не са се разбрали журналистите.

Поведението го подкрепям с две ръце.
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

В такива моменти мигам срещу екрана и се чудя.
Как може да приемате такава мярка като правилна? Как може да допускате за приемливо бъдещето на един човек да зависи от взаимоотношенията му с учителите му в училище? Самият акт досие на поведение ми се струва ужасен, все едно си някоя лабораторна мишка, която трябва да се изследва и анализира, за да се види достойна ли е да бъде образована и с какви препарати трябва да се третира, за да показва исканите от нея реакции. Оценката за поведение е била мярка през тоталитарния режим, досиетата на гражданите на България също. Това ли е начинът образованието да се оправи, чрез тоталитарни мерки?
Познавам един куп хора с ко фти дисциплина в училище, които станаха добри студенти, а някои от тях вече и завършиха и станаха добри професионалисти и успешни хора. Разбира се, познавам и обратния вариант - отличнички, боготворени от учителките за ученолюбивостта и талантите си се превърнаха в спонсори на пластичната хирургия.
Не допускате ли, че разделянето на учащите на групички от "добри деца" и "лоши деца" ще попречи на по-нататъшното им развитие, ще възпрепятства възможността по-непослушните да си седнат на четирибуквията и да станат учени хора и професионалисти? Тежкият пуберитет или пък липсата на финансови възможности за такси не означава, че човек автоматично няма акъл в главата и не става за студент.
Дори да оставим настрана това с кандидатстването, самият акт на досие на поведението, което зависи от взаимоотношенията ти с учители, голяма част от които - нека не се лъжем - те са най-прекрасният пример за децата, е унизителен и със съмнителни критерии и обективност.
Аватар
dataghost
Да живей словото
Специалност: КН
Курс: втори

Мнение от dataghost »

Премахване на оценките до 3-ти клас? Защо? Това с "да" и "не" според мен би могло да подейства демотивиращо и неангажиращо на хлапетата. Защо да учиш за "Много да", след като то няма да е оценено различно от "да" ? Защо и вашите да се притесняват, нали имаш "да"? Та тая система ще е разтеглива до скъсване в малките градове и села и виновни отново ще излезнат учителите. Лоошо, лошо...

До 3-ти клас нещата е хубаво да се знаят добре. Нищо хубаво не виждам от образователната част на новия проектозакон.

Относно дисциплината и досието - това също може да бъде експлоатирано по милион погрешни начина. Като идея е добре, но дано да се изпипа добре, да се дооформи, за да бъде ефективно. А не ми се вярва това да стане... Звучи стресиращо, но трябва да се затяга положението, качеството на образованието и особено дисциплината на учениците са паднали на твърде ниско равнище.
Последно промяна от dataghost на 21 Апр 2010, 13:16, променено общо 1 път.
Blue is the colour, football is the game
We're all together, and winning is our aim
So cheer us on through the sun and rain
'cause Chelsea, Chelsea is our name
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Това с поведението няма нищо лошо. Премахването на оценки до 3ти клас е направо необходимо. Шепот пак недоволна. Сефте ;)
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

Тва с поведението е малоумно...
Съжалявам, но ако имаше такова нещо по мое време...със сигурност нямаше да съм студент. И не защото съм бил престъпник, побойник или гамен...а защото не се разбирах с класната ми.
ИиИИИИииииИии като знам каква стока са даскалите в България...много талантливи и умни деца ще се чудят какво да правят с живота си, докато натегачите и мазните копеленца, барабар с връзкарите и парашутистите дефилират по СУ.
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Споко, това с досието за поведение си е добро. То ще направи малките келеши по-малко келеши. Някога е имало оценки с думи за поведение. Само тези, които са имали незадоволително, не се могли да станат студенти. Тези оценки не се давали само от класния ръководител, но от целия Учителски съвет в гимназията. Баща ми е бил с намалено поведение и какво от това?
Друг е въпросът, че след приемане във висше училище подобно досие трябва да се унищожава и вероятно да се създава нова студентско. :roll:
А дотам, докъдето образованието е задължително, е невъзможно да бъде платено.
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Дичоу написа:Тва с поведението е малоумно...
Съжалявам, но ако имаше такова нещо по мое време...със сигурност нямаше да съм студент. И не защото съм бил престъпник, побойник или гамен...а защото не се разбирах с класната ми.
ИиИИИИииииИии като знам каква стока са даскалите в България...много талантливи и умни деца ще се чудят какво да правят с живота си, докато натегачите и мазните копеленца, барабар с връзкарите и парашутистите дефилират по СУ.
аз също никога нямаше да стигна до университета.....
никога не съм била блестяща ученичка, бягах ужасно много и не съм била отличник, както и не съм се мазнила на учители, макар и да не съм създавала проблеми в часа... но с класната ми изобщо не се разбирах...

В интерес на истината и сега има досиета, които се водят от психолога. Но не мисля, че са за всяко дете. И е предимно за малките дечица - какво са работили и т.н. така че родителите да могат да проследят развитието на детето си.
Самата идея за досиета и поведение за мен също е неприемлива.
Ще има вузове, където не се ползва - там ще отива всякаква измет. Ще има където се ползва - там ще отиват послушните деца.

Общо взето групиране по групички.
И кво е тва - някои университети за изметта?, други за "послушните ученици". Както споменах, аз щях да съм в "изпаднал" университет, а лично аз не се смятам за особено пропаднала за да не мога да кандидатствам наравно със всички останали.
Университетите принципно са отворени за всеки един - от клошар до професор и от утрепките до гениите - всички кандидатстват по еднакъв начин и се класират по еднакъв начин. А тва с поведението какво? Бил си лош ученик, но си математически гении (да речем), не те е кефило да ходиш на даскало и учителите са ти се стрували тъпи и не си се разбирал с тях .... с какво си по-лош от мазния натегач, който е пълен тъпанар и е долен лицемер? Просто щото не си се мазнил ами си изразявал мнение (което даскалите например не са харесвали и са сметнали че поведението ти е недопустимо?) няма да имаш шанса на келешчето?
Така че - хубавите университети за мазнярите и натегачите, другите дето не гледат досиета - там да ходят простите хора...

Съжалявам, не го приемам това като поредния "тест" за ВУЗ. Освен това нещо, което си правил в 9-10 клас да ти се отразява на кандидатстването в края на 12ти е абсурдно... че ти за няколко месеца също можеш доста да се промениш... аз започнах да ходя на даскало или поне да си изкарвам оценките в края на 11ти... а 12ти имах пак писмо от учителката си да ходя на испански, иначе няма да завърша... мда...

Досие да се води психологическо - от една страна е ок, нека психолозите си ги водят тия неща - в крайна сметка на тях това им е и част от работата, само не разбирам за кво трябва да се полза за ВУЗ... скоро и за кандидатстване за работа?
Изобщо работата на психолога трябва да си остава там и да се предоставя на трети лица и родители само в определени ситуации, като престъпления или ако родителите искат да разберат как се справя малкото им дете и психолога каква работа е свършил (от обикновени тестове до лични беседи с хлапето). И все пак когато едно дете отива да говори с психолога то знае, че каквото и да се каже, то ще остане там ... иначе не би отишло, нали? ако знаеше, че всичко се води в досие и после това досие ще се гледа...

А и с това с тези досиета може ужасно много да се злоупотребява... А аз не се и съмнявам, че ще има не малко такива случаи ..

Малко се присетих за Гатака...
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Хайде бе, оценка за поведение, отново в соц-а ли? :lol: Поведението на един човек в пубертета не може и не трябва да бъде определящо за неговото бъдеще. Най-малко с оценка от училище.
Knights of the Cross
Аватар
dataghost
Да живей словото
Специалност: КН
Курс: втори

Мнение от dataghost »

Има нещо вярно. Какви простотии съм правил в 9-ти клас ... не е истина. Вярно е, хората порастват, променят се. Твърде много се палите ми се струва.

Това нещо с поведението според мен се прави по-скоро превантивно - ако не стъпваш в часовете, ако уронваш най-редовно авторитета на , учителитеако рушиш умишлено и повторяемо училищна собственост, такива неща. Виждал съм немалко такива случаи в гимназията, даже от време на време и аз се включвах. Понякога наистина има нужда малко да се стреснат гимназистите.

Едва ли ще намалят поведение за щяло и нещяло. Идеята е да остане перфектната "заплаха" за гимназистите, и идеята е да се използва предимно като такава. Предполагам че ще бъде един от последните критерии, които ще гледат вузовете.

Аз лично обаче не бях много наясно за бъдещето си в 9-ти клас. Както и доста от гимназистите, предполагам. Дисциплината трябва да се затяга, няма накъде. Нещата обаче трябва да бъдат добре обмислени и изпипани. Например да спират временно детските, поведението да се "покачва" след добър период, нещо подобно, но изпипано.
Blue is the colour, football is the game
We're all together, and winning is our aim
So cheer us on through the sun and rain
'cause Chelsea, Chelsea is our name
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Всички сме правили простотии, защото сме знаели, че няма значение дали ги правим или не. Когато знаем, че ще има значение, ще ги правим доста по-малко и това си е добро! В цял свят има по-елитни уиверситети от другите и такива, в които висшето образование не е съвсем висше, но издават диплома. Затова има класирания на университети - и национални, и международни... :roll:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Публикувай отговор

Обратно към “България”