Феминизация на бедността в България

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Феминизация на бедността в България

Мнение от Мила »

Минаха почти 3 седмици от доклада на КНСБ, а никой в този форум не го отрази. Е, за тези, които са пропуснали, ето какъв подарък направи КНСБ на всички дами по случай осми март:
Dnes.bg написа:"Може да се говори за феминизация на бедността у нас", обяви лидерът на КНСБ Желязко Христов.

По думите му там, където глава на домакинството е жена, семейството е по-бедно с 25-30% спрямо другите домакинства.

"Жените са по-голямата част от безработните, заплатите им са по-ниски, те са и жертва на трафик на хора", посочи Христов.

Той допълни, че жените у нас са по-образовани, но шансът има да намерят работа по специалността е по-малък.

"Високото равнище на безработицата в определени региони и острият недостиг на работни места ще принуди много жени да приемат работа при всякакви условия и на всяка цена, което е предпоставка за разширяване на обхвата на сивата икономика", каза още синдикалният лидер.

Желязко Христов каза още, че средната работна заплата на жените през 2009 година е с 15,7 на сто по-ниска от тази на мъжете.
Коментар в OpenlyFeminist, където са дадени и факторите за тази феминизация на бедността. В интернет има още няколко доста добри текста по явлението.

Та толкова за равенството и за равните възможности. Истината е, че близо сто години след началото на борбата за равни права на жените, понятия като "стъклен таван" не са просто социологически термин, а болезнена действителност.
Толерантност и равенство пред закона има само на думи. Практиките показват съвсем друго нещо.

PS. Ще помоля тези, които смятат, че мястото на жената е боса и бременна в кухнята, изобщо да не коментират в темата.
Последно промяна от Мила на 16 Мар 2010, 15:38, променено общо 1 път.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Re: Феминизация на бедността в България

Мнение от Tommy »

Хубава статистика. Ама отчита ли се фактът, че мъжете са с по-широк спектър на избор на работа? Особено когато иде реч за неквалифициран труд, тоест за хамалогия, или както им викат някои хора - силови техници. В тези сфери все пак преобладават мъжете, което доста изменя статистиката.
Иначе е напълно възможно и при много работодатели да е поради дискриминация, но аз съм виждал доста фирми, където ако служителите не са по-равно, то ми се струва, че жените понякога дори са преобладавали.
Knights of the Cross
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Да, отчита се. Провери статистиката малко по-внимателно. Освен това, може повече мъже да са хамали, но и също толкова много жени са хигиенистки...
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Да, така е. Само дето и много от хигиенистките са в пенсионна възраст.
Като цяло, що се отнася до квалифициран труд, смятам че дискриминирането на жени е по-скоро частен случай. Напълно е възможно и да бъркам, просто досега съм виждал и наистина много жени във фирми от всякакво естество. Ще се радвам, ако някой сподели отделен пример за полова дискриминация в тази област.
Knights of the Cross
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

А статистиката отчита ли факта, че младите дами, ако не са прекалено грозни или прекалено глупави, винаги могат да се омъжат за заможен бизнесмен и да не се налага да работят, докато ние мъжете нямаме подобна опция? :lol: Наречете ме "гнусна сексистка свиня", но познавам доста мъже, които издържат жените си, а не познавам жена, която издържа мъжа си...

Все пак ще използвам темата, за да изразя възмущението си от един проблем в докторантските среди, който е наистина отвратителен (тъй като във форума има девойки с потенциал за научна работа, може да ви заинтересува). Вижте:

http://phdgate.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=31

Ужас! :evil:
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

вечен студент написа:А статистиката отчита ли факта, че младите дами, ако не са прекалено грозни или прекалено глупави, винаги могат да се омъжат за заможен бизнесмен и да не се налага да работят, докато ние мъжете нямаме подобна опция? :lol: Наречете ме "гнусна сексистка свиня", но познавам доста мъже, които издържат жените си, а не познавам жена, която издържа мъжа си...
Това изказване е безкрайно грозно и сексистко.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

Мила написа: Това изказване е безкрайно грозно и сексистко.
Не е грозно самото изказване. Грозни са онези реалности от нашата социална действителност, които то посочва. Определени тълкувания на фактите могат да подлежат на нравствена оценка (да се каже дали са сексистки или не), но аз не съм дал никакво тълкувание на факта, който цитирам. Не бих и желал да давам такова, макар вече да се съгласих, че споменатият факт е грозен. Само искам да спомена, че според мен проблемът, който поставяш, може да се разглежда и в по-широк контекст. Социалните изследвания на пола са хлъзгава материя...

П.П. Забрави да ме наречеш "свиня"! Изображение
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Това, Урагане, се нарича "ПРЕС СЪОБЩЕНИЕ".
Ето ти малко повече подробности от сайта на КНСБ - http://84.242.167.9/knsb/index.php?opti ... 9&Itemid=1; ето ти и едно френско, ако не се лъжа проучване по темата - http://www.karieri.bg/show/index.php?ru ... addcomment
Никой не отирча, че в България има сериозен проблем с безработицата. Но още по-сериозен проблем има с манталитета на гражданите си. Повечето хора приемат за нормално жените да работят, но рядко някой, включително и самите жени приемат за нормално да имат същите изисквания както мъжете. Тук не става дума просто за дискриминация, става дума за елементарни човешки права. Статистическите данни го доказват - жените може и да са по-образовани, но взимат по-малко пари, работят повече и пр. Не, това не е и мрънкане. Това е модел на поведение. Приема се, че щом си жена, ти си една идея по-малко професионалист от мъжа на съседното бюро.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

:salute: :salute: :salute: :salute:
Понякога ми се иска да си говорех със стените. Те поне слушат като им се говори.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
gogigagagagigo
Легендарен флуудър

Мнение от gogigagagagigo »

а, не знам защо, но на мен ми се струва че за жена е доста по лесно да си намери работа, някак си случайно уж, но само мен ли са ме дискриминирали за пола ?
Това заради личен опит не го вярвам :wink:
My will be done!!!
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Да, ама аз като кандидатствам за позицията "управител", защо ми провеждат интервю за продавач? И то след като покривам всички изисквания, за разлика от някои от кандидатите мъже? М?
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Тези дни минах през един от историческите СНС при ВАК, където един приятел защити докторат. Мога да ви кажа, че жените в съвета бяха точно на брой колкото мъжете. Ама и едните, и другите - тъжна гледка. Имаше трима мъже, които не са пенсионери.... от общо 20 члена и членки :mrgreen:
Иначе ми се струва, че учителките исторички са повече от учителите историци, жените са повече в музеите и архивите, в Банските институти. Май само в родния ИФ мъжете са с една идея повече от жените. Чудно, какво ли е съотношението във ФС... :roll:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

:lol: Това ми напомня на едно мое посещение във ФДНУ, май беше специалност НУПЧЕ: стотина девойки в залата си говореха за бикини, сутиени, дамски превръзки, червило и един силно феминизиран младеж, който зяпаше като олигофрен...
Ама в тази обстановка, след един семестър, всеки може да се повреди. Тогава си помислих - каква вреда може да нанесе харема... :mrgreen:
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Ами той родът е куче = canis, освен ако нямаш предвид граматическия род на думата. Може би става дума за пол=... ? 8)
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Ураган написа:Виж http://www.jobs.bg/hc/analytics/940 т'ва.

Колкото до, за теб това ли се явява като дискриминация?
Ти си още студенка, бре! Какъв управител, какви 5 лева?
Опит се нарича, девойче. Всички искаме да сме управители. Проблема не е в това между краката, а колко време е било там и какво знае да прави.

Не си позволявай, да ми говориш на девойче, при условие, че 1. си по-малък от мен и 2.изобщо не ме познаваш.
Колкото до опита, от 2 години работя това, преди това имам още 2 с достатъчно административен опит.
Какво казваше за опита?
Поре, по-добре заключвай тая тема. Стена да беше, щеше да чуе, но не.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Публикувай отговор

Обратно към “България”