Любимите ви книги

Модератори: Мила, Boromir

Аватар
theDarkSite
Танцуващия с клавиатури

Любимите ви книги

Мнение от theDarkSite »

Това не е тема като темата на Мила "Ревюта на Книги", там пишете за нещо, което ви е направило хубаво впечатление от скорошно прочетените книги, или което не ви е направило и искате да го хлебите някъде. Тази тема е за най, ама най-любимите книги, които сте чели през живота си, книги, които никога няма да забравите и бихте чели отново и отново без да ви омръзне. И за да сложим някаква граница, нека да са петте или шестте най-любими, една такава ограничена бройка, за да не стане мазало.

Избройте ги, напишете им кратко ревю, какво ви е харесало толкова в тях, какво няма да забравите в тези книги и прочие. Може да са романи, сборник разкази, стихосбирки, може дори да е някаква поредица, трилогия или подобно. Да видим кои книги трайно са въздействали на форумците тук.

Аз тези дни ще постна, за да имам време да си опиша моите хубаво ^^
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: Любимите ви книги

Мнение от MidwinterSun »

Уоууу, веднага се включвам тук =) (Макар че после кой ли ще ми чете чаршафите, ама аз да си направя кефа...)

На първо място слагам първата си книжка - Мечо Пух. Няма какво да се обяснява за нея...

На второ място е Автентичната котка на Тери Пратчет. Обичам я, както обичам котките, с други думи - много. Винаги ме разсмива, винаги. Ако съм в лошо настроение - тази книга е лечението.

Оттук нататък имаме "Бяс и Рози" на Стефан Кръстев - сборник разкази на един изключително талантлив български автор, когото за съжаление твърде малко хора могат да оценят. Той е нещо като прогресива в музиката - трябва да узрееш за него.

Също така - Дюн на Франк Хърбърт. А дори още не съм прочела последния том. Трудно ми е да изброя всичко, което обичам в тази книга, но накратко:
1. Изключително описателна. (А в крайна сметка смисълът на описанията не е да ги запомниш. А да ги използваш в конкретния момент, за да си представиш визуалната картина - а в Дюн тя се запомня толкова лесно, че е чак приятно.) С тази книга мога да си представя всичко - пустинната планета, градовете, малките селища, двете луни на небето, всичко...
2. Силен психологизъм. И доста философия. Всъщност, ще ми трябват още известен брой години житейски опит, за да я разбера напълно.
3. Това вече е малко сложно за обяснение. Повечето книги, повечето съвременни истории, филми и каквото се сетите, са силно поляризирани. Имаме добро и зло, едното надделява над другото. Обичаш едното, мразиш другото. Което, естествено, не е така в живота. А книгата пресъздава именно живота. Всеки герой е уникален, притежава както добрите, така и лошите си качества, разгърнати еднакво добре, така че да могат да се осъзнаят и възприемат по еднакъв начин. Четейки я, все едно съм в реалността, въпреки че не съм. И това е много освобождаващо.

И ще добавя не отделна книга, ами цял автор - Джубран (или първоизточникът на Коелю). За неговите книги няма описание, те са изключително философски настроени, сюжетната линия при тях почти липсва. И е прекрасен. Почти му събрах книжките, остават ми само двечки... :drunken:
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Eleny
В началото бе словото
Специалност: международни отношения
Курс: първи

Мнение от Eleny »

Сто години самота- това е книгата на моя живот.

Всъщност не искам да ви агитирам да я четете. Маркес е уникално явление, но твърде специфично и или се влюбваш, или просто не ти допада.
Това е книга за кръговрата на времето. За повтаряемостта на всичко, окето ни заобикаля. Книга, в която самотата е отречена от всеки един човешки живот.

По емоционален заряд я сравнявам само с Вино от глухарчета на Бредбъри.
"Красивото и нежно име с остър ръб- Мария" П.П.
Аватар
К.атерина
В началото бе словото
Специалност: още нямам...:(
Курс: кандидат-студент

Мнение от К.атерина »

"Престъпление и наказание" на Достоевски...
То, какво да я коментирам тази книга, като съвършенството не подлежи на обсъждане... Само ще поставя акцент (да живеят клишетата) на изречнието:
Малката свещ отдавна вече гаснеше върху кривия свещник и мътно осветяваше в тази мизерна стая убиеца и блудницата, странно събрали се да четат вечната книга
И другата книга е "Майсторът и Маргарита" на Булгаков... Няма такъв смях, просто няма. Тази книга, ако не беше философска, а тя е философска, понеже е човечна и човешка, щеше да е най-великата комедия...
Голотата ще спаси света...

Изображение
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

Eleny написа:"Сто години самота"
... и аз силно, силно клоня към нея. :JC_flirt:
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

[quote="К.атерина"]"Престъпление и наказание" на Достоевски...
То, какво да я коментирам тази книга, като съвършенството не подлежи на обсъждане... [quote]

Трудно се говори
а мога толкова много да кажа, но не бих престъпил в непознатото
Аватар
К.атерина
В началото бе словото

Мнение от К.атерина »

Трудно се говори, а мога толкова много да кажа, но не бих престъпил в непознатото...
Много съм лесна с провокациите, затова ще взема да "пристъпя в непознатото"...

Цитирах с цел това изречение, то е ДНК-то на цялата книга. В изречението се открояват четири образа - убиец (Разколников), блудница (Соня), свещ, сиреч светлина и вечната книга, сиреч Библията... Достоевски всъщност взима убийството - нарушение на шестата божа заповед (според православното християнство) и прелюбодейството - нарушение на седмата божа заповед (също според православното християнство), и какво ги прави..., оневинява ги. И Разколников и Соня са опростени от вечното слово и от светлината... И точно поради това Достоевски е учител на екзистенциалистите, опрощаването на греховете се извършва чрез и в носителя им. Убиецът и блудницата не се пречистват, понеже достигат чистотата, а защото се стремят към нея (този стремеж по-късно ще е ключов за Камю и неговия Сизиф)...
А за кого четат разколноков и Соня? За Лазар. А какво прави Лазар? Възкръсва...

Изморих се да ходя... отивам да спя...

Изображение
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

К.атерина извинявай! Не си ме разбрала, пък и аз двусмислено го казах...
Не бих говорил за Книгата - това е мой проблем. Чувствам, че все още не я познавам дотолкова.
Ти си говори.
Аватар
anastacia_fen :)
В началото бе словото
Специалност: Журналистика,СУ

Мнение от anastacia_fen :) »

Страшно много са и напоследък съм изпаднал в огромна дилема коя да нарека "любима"... :shock:
Иначе всичко,което обхваща брилянтната и заплетена кримка,и всичко,което касае върховния майсторски трилър :)
От криминалния жанр визирам най-вече Агата Кристи с едни от най-добрите й романи-"Алиби","Смърт край Нил","След погребението"и още много други;също така и автори като Реймънд Чандлър,Конан Дойл,Дашиъл Хамет,Рекс Стаут,Йежи Едигей..
От трилърите обръщам специално внимание на Фредерик Форсайт / :king: / с книги като "Денят на Чакала","Досието ОДЕССА","Афганеца","Кучетата на войната".
"Беше 22 август 1962 година - денят, когато неколцина мъже решиха, че президентът, генерал Шарл Дьо Гол, трябва да умре."

Фредерик Форсайт, "Денят на Чакала"
Аватар
К.атерина
В началото бе словото

Мнение от К.атерина »

O|OeHukc, о, аз разбрах, че не е свързано с мен, но просто си търся повод да говоря за Достоевски... Много обичам да говоря за него... Мисля, че ти не си прав да не говориш за книгата, защото докато прави това, на човек му идват страшно много нови идеи, които могат да се развиват и да се получат прекрасни неща... Иначе, ако ти е интересно, ти препоръчвам да прочетеш нещата на Стефан Цвайг върху Достоевски....

anastacia_fen :), ще разкажеш ли нещо повече за "Афганеца", страшно много ме привлече като заглавие... Моля те! :connie_lemon:

Изображение
Аватар
anastacia_fen :)
В началото бе словото
Специалност: Журналистика,СУ

Мнение от anastacia_fen :) »

Ами,виж приятелче,следното е/малко перифразирам,не е съвсем точно/
Когато до британското и американско разузнаване достига слухът,че Ал Кайда е задействала мащабна терористична операция,нищо не им е известно-нито кога,къде,как ще ударят..
Афганеца принципно е Измат Хан,който лежи по затворите за терористични действия и т.н.,приближен един вид на Ал Кайда.
Тайните служби на запада научават за него и решават да внедрят свой човек в средите на терористите,който също наричат Афганеца.И след като това става тайният агент все повече започва да се убеждава за какви чудовищни намерения става дума,но вече се е потопил надълбоко в терористичния свят..няма как-работата трябва да се свърши.. :)
Дали ще успее да предотврати някакво подобие на нов унищожителен удар/дори и по-могъщ/от този на 11.09.2001 в Америка не разкривам..Удоволствието е твое.. 8)
ПП:Пак повтарям,може някои работи да не са съвсем точни,но съм позабравил малко книгата..
На гърба на книгата беше точно предадено в резюме съдържанието .
"Светът,какъвто е днес,е много страшно място."
20762.jpg
20762.jpg (16.43 KiB) Преглеждано 1441 пъти
"Беше 22 август 1962 година - денят, когато неколцина мъже решиха, че президентът, генерал Шарл Дьо Гол, трябва да умре."

Фредерик Форсайт, "Денят на Чакала"
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

anastacia_fen :) написа:Рекс Стаут
Оппааа... него го харесвам дори повече от Чандлър. :drunken:

По темата - мене си ме знаете: "Сянката на вятъра" и "The Angel's Game" на Сафон (в този ред) и нататък: "Закуска в Тифани", "Дървото на нощта", "Музика за хамелеони" и "Лятно пътуване" на Капоти (пак в този ред). И "Гордост и предразсъдъци", разбира се. Разбира се.
Ооооо... как забравих - "Легенда за Черната жена и Стрелеца" на Мария Станкова (в "Скука", но не мога да кажа, че цялата книга ми е любима, та затова отделям този текст). Колко е хубаво това "нещо"... то се води роман, ама роман ли е, повест ли.... страхотен текст. :salute:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
silver_wings
Постоянно присъствие

Мнение от silver_wings »

Хм,ще изброя най-любимите,като да кажа,че всичките ги обожавам еднакво много и всяка значи много за мен,защото може би съм я прочела в правилния момент,не знам.
Та..Първо е първата книга,която съм прочела в живота си-"Пипи Дългото чорапче".Няма такава книга. :mrgreen: Помня,че я прочетох за един ден,когато бях на пет.После съм я препрочитала десетки пъти,все още помня много откъси почти наизуст. :oops:
Следващата определено е Книгата- "Властелинът на Пръстените".Няма друга книга,която да е повлияла повече на мирогледа ми от нея.
Също и другите ми две любими-"Сто години самота" и "На изток от рая".Приказни,уникални книги. :cheers:
А,да не забравя и "Зеленият път"-невероятна е,никога не съм плакала така на книга.
Изобщо,трудно ми е да говоря за книги,въпреки че доста чета,или поне се опитвам.Просто четенето на стойностна книга поражда у мен някакви емоции,които не мога да изразя с думи,знам ли. :roll:
My soul is painted like the wings of butterflies
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly,my friends
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Любима ми е "Кралете на мъглите" .

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Оле, сетих се за още една мноооого любима книга - "Арсен Люпен - крадецът джентълмен". Вероятно най-забавната книга, която съм чела - а Люпен е сред любимите ми литературни герои.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Литература и Книги”