Данни за журналистите

Подфорум към Факултета по журналистика и масова комуникация

Модератор: Шепот

moviemaster
В началото бе словото

Данни за журналистите

Мнение от moviemaster »

Добър вечер!

За едно мое проучване търся статистика за журналистите в България. Трябват ми данни за броя на им у нас, демографски данни (възраст, пол) и заплащане. За повечето страни намерих, но за нас просто няма такива.

Можете ли да ми помогнете? Благодаря предварително!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Данни за журналистите

Мнение от Търговецът на кристал »

Няма начин да намериш, щото трябва да дефинираш кои "журналисти" точно ти трябват - има завършили тази специалност, но непрактикуващи. Има и постоянно практикуващи (щатни), които обаче не са завършили журналистика. Има и free lancers (с разнообразно образование), чиято бройка много трудно може да се определи.

Пробвай в НСИ, там все ще имат някакви цифри за завършилите - не знам обаче доколко биха били адекватни.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
moviemaster
В началото бе словото

Мнение от moviemaster »

Да, благодаря за отговора, но проблемът е, че в повечето държави от ЕС има такава статистика, защото журналистите са регистрирани като такива в някое ведомство. Кое е това в България, някой знае ли, къде се регистрираш като журналист, може би там трябва да питам?
moviemaster
В началото бе словото

Мнение от moviemaster »

Например, къде се получава жирналистическа карта или нещо такова, в АВстрия например журналистите трябва да се регистрират във Вътрешното министерство за такъв документ?
Аватар
pSy_ZeRo
От дъжд на вятър
Специалност: Журналистика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от pSy_ZeRo »

Тук редакциите издават тези документи като режимът е доста свободен. Поне така знам, че стоят нещата.
Smash the mirror, smash the dreams...

Мнение от moviemaster »

Мерси за отговора, да, и аз така съм чувал, но ми се струва странно, че е толкова свободно
Публикувай отговор

Обратно към “ФЖМК”