Върпос от Русенски университет "Ангел Кънчев"
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
-
luben.iliev
- В началото бе словото
- Специалност: КСТ
- Курс: трети
Върпос от Русенски университет "Ангел Кънчев"
Драги колеги,
Студент съм 3ти курс в РУ "Ангел Кънчев" специалност КСТ (Компютърни Системи и Технологии). Тъй като от доста време ние студентите тук имаме огромни неприятности с преподавателите, искам да ви попитам някои неща. Нормално ли е според вас, да ви преподават ваши колеги, състуденти, по сравнително трудни дисциплини, като се има предвид, че те нищо не разбират по материала. Въобще нормално ли е студенти да преподават на студенти в един университет, защото това тук е масово.
Другия ми въпрос е дали при вас се дават курсови работи, за които нищо не се обяснява, които буквално са изсмукани от пръстите и всеки опит за въпрос по тях завършва с викане и заплахи от страна на преподавателя.
Учил съм един семестър в чужбина, ама такива неща не съм виждал, а колко още съм спестил няма да казвам. Кажете ми дали има такива неща и в Софийския университет.
Благодаря предварително.
Студент съм 3ти курс в РУ "Ангел Кънчев" специалност КСТ (Компютърни Системи и Технологии). Тъй като от доста време ние студентите тук имаме огромни неприятности с преподавателите, искам да ви попитам някои неща. Нормално ли е според вас, да ви преподават ваши колеги, състуденти, по сравнително трудни дисциплини, като се има предвид, че те нищо не разбират по материала. Въобще нормално ли е студенти да преподават на студенти в един университет, защото това тук е масово.
Другия ми въпрос е дали при вас се дават курсови работи, за които нищо не се обяснява, които буквално са изсмукани от пръстите и всеки опит за въпрос по тях завършва с викане и заплахи от страна на преподавателя.
Учил съм един семестър в чужбина, ама такива неща не съм виждал, а колко още съм спестил няма да казвам. Кажете ми дали има такива неща и в Софийския университет.
Благодаря предварително.
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Re: Върпос от Русенски университет "Ангел Кънчев"
За курсови работи - дават се такива от тоя тип. Студенти да преподават - не съм чувала.
И все пак защо не попиташ по-добре във форума на ТУ?
И все пак защо не попиташ по-добре във форума на ТУ?
За студенти да преподават на студенти - да има го в някой университети:
ЗА УАСГ и "Асен Златаров"- Бургас съм 100% сигурен. Аз не го намирам за лошо, дори напротив.
Иначе за СУ - имах някакво инфо, че във ФМИ го има като практика, но е не проверено.
ЗА УАСГ и "Асен Златаров"- Бургас съм 100% сигурен. Аз не го намирам за лошо, дори напротив.
Иначе за СУ - имах някакво инфо, че във ФМИ го има като практика, но е не проверено.
- Kuln
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Във ФМИ със сигурност се практикува, казвам го от съвсем достоверен източник - един такъв преподавателwww написа:За студенти да преподават на студенти - да има го в някой университети:

Не е съвсем ненормално студент в магистърска програма да води упражения в бакалавърска програма. Все пак академичният принцип е тези, които знаят повече да преподават на тези, които знаят по-малко.
Нормално е докторанти да водят упражнения, нали все пак се учат може би и за преподаватели...
И тва в Руси? Баф мааму!
И тва в Руси? Баф мааму!
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Аз разбрах, че говори бакалавър студент да преподава на колегите си.
Не магистър на бакалавър/докторант на бакалавър.
Не магистър на бакалавър/докторант на бакалавър.
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
И да е 3/4 курс да преподава на 2ри - защо не? :") Стига да може да преподаде достатъчно добре нещата :")

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
На мен тези дни ми разказаха за второкурсник, който преподава на първокурсници във ФМИ.
Иначе ясно, че от човека си зависи.
Иначе ясно, че от човека си зависи.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Сори, но може ли човек със средно образование да преподава на канидат висшисти? Според мен, не, а според вас нз...Тва верно ли е в нашия ФМИ? Не ми се вярва да е така! 
- Rage
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
В някои университети, примерно, е честа практика студенти от да кажем 2 курс да четат лекции на студенти също от втори курс! Преподавателя им дава материалите и те ги четат пред всички! Според мен няма нищо лошо магистри да преподават на по- долните курсове, но ми се струва, че преподавалите го раздават малко мързешката и затова това е толкова често срещано явление! 
Да, във ФМИ има незавършили бакалавърска степен, които водят упражнения.
Нивото им на преподаване в много от случаите е доста по-добро от друго, което мжое да осигури университетът. Пример - по Увод в програмирането на упражнения ни водеше човек, който не знаеше Java (която учихме) и като цяло беше доста зле. Добре че имаше изборен практикум, в който ни преподаваха студенти.
За тия пари просто няма кой да води упражнения. А онея ми искат да правят свободен прием, прием с матура и не знам си какво си. После като влязат три пъти повече студенти първи курс - ходи и търси кой да им води лекции и упражнения.
Нивото им на преподаване в много от случаите е доста по-добро от друго, което мжое да осигури университетът. Пример - по Увод в програмирането на упражнения ни водеше човек, който не знаеше Java (която учихме) и като цяло беше доста зле. Добре че имаше изборен практикум, в който ни преподаваха студенти.
За тия пари просто няма кой да води упражнения. А онея ми искат да правят свободен прием, прием с матура и не знам си какво си. После като влязат три пъти повече студенти първи курс - ходи и търси кой да им води лекции и упражнения.

Аз съм от ФМИ и досега каквото съм видял и от това, което знам от колеги, съм с доста добри впечатления от студентите, които водят упражнения.
Тъжното е, че факта, че студенти се занимават с това, означава че няма достатъчно желаещи с по-висока квалификация.
Въпреки всичко не виждам нищо лошо студенти да водят упражнения. Дори напротив, смятам, че в нашия факултет има достатъчно способни хора, които се справят отлично с материала.
Тъжното е, че факта, че студенти се занимават с това, означава че няма достатъчно желаещи с по-висока квалификация.
Въпреки всичко не виждам нищо лошо студенти да водят упражнения. Дори напротив, смятам, че в нашия факултет има достатъчно способни хора, които се справят отлично с материала.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
and persue that flighty temptress, adventure.
-
coolman
- Драскач
- Обратна връзка:
Бакалаври да водят на бакалаври... тъжно.
Даже и за магистри не смятам, че е много удачно. Естествено, сигурно има изключения с някой страхотностен супер развит младеж, който е разбрал невероятно проблемът, който трябва да преподаде, и излиза с нужния авторитет пред цяла аудитория студенти...
Иначе съм голям фен на една друга практика - не един да преподава на останалите, а студентите да учим заедно. Нещо като семинари (каквито при нас, за жалост, рядко се получават) - всички се подготвяме по определен проблем и след това заедно го "мъдрим", докато не открием универсалната истина или докато всеки не открие своята си. Learning by doing (it together), така да се каже. Може би ако съществуваха някакви кръжоци...
Иначе съм голям фен на една друга практика - не един да преподава на останалите, а студентите да учим заедно. Нещо като семинари (каквито при нас, за жалост, рядко се получават) - всички се подготвяме по определен проблем и след това заедно го "мъдрим", докато не открием универсалната истина или докато всеки не открие своята си. Learning by doing (it together), така да се каже. Може би ако съществуваха някакви кръжоци...
Мартин Сирашки, полу-завършил Политология
2010 - AIESEC is finally coming to SU!
http://www.the-faculty.org - Сайт на ФСС на ФФ
"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."
2010 - AIESEC is finally coming to SU!
http://www.the-faculty.org - Сайт на ФСС на ФФ
"Just suppose that the shaping and molding of destiny is in fact your destiny..."