Opera Contest 10 - Amor ti vieta ("Fedora", Giordano)

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Opera Contest 10 - Amor ti vieta ("Fedora", Giordano)

Мнение от Търговецът на кристал »

По заповед на щуката и по мое желание... оппа, не беше тази приказка... е, по предложение на Жо и по мое желание (да бъде волята ми!), подновяваме оперните "надпявания".
Според еднолично взетото решение, най-подходящ старт за сезона ще е ария, която някои от вас чуват за пръв път. Тенорова е (чувам ли "ура"?), кратка е (да повторим упражнението от предишната скоба) и подбраните имена си струват (мда, три пъти "ура").
Ето и предложенията за изпълнения на "Amor ti vieta" - операта е "Федора" на Джордано. Рекламации не се приемат. :)

Павароти
Карузо
Джили
Tенели
Доминго
Талявини
Геда
Бьорлинг
Арагал
Карерас
Корели
Дел Монако/Пертиле/Бьорлинг (това трябва да се чуе, най-малкото, за да се "запознаете" с Пертиле)

Е, стига толкова - като за season opening е повече от достатъчно. И се чувствайте свободни да споделите всякакви впечатления от арията (тук можете да видите и превода на текста) - който иска цялата опера, да свирне, никак не е лоша. Имам я и на видео с Доминго и Френи, а също и с Доминго и Ското, но с по-лошо качество.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Joker
Легендарен флуудър

Re: Opera Contest 10 - Amor ti vieta ("Fedora", Giordano)

Мнение от Joker »

Например, да започна аз този път с благодарности за неочаквано бързата реакция и приятна изненада...
Павароти - хареса ми, но той винаги ми харесва.
Карузо - видя ми се направо немощен, особено в края. Нз откога е записът, нали накрая е пушил прекалено много...
Джили - чудесен е! Като да е писана за него, но последното дишане...Все пак 1919 г.
Тенели - по-добър от Джили и Павароти!
Доминго - от най-добрите негови изпълнения, а той си може много, макар и не винаги.
Талявини - чудесен глас и величествена итерпретация - направо химн!
Геда - силно като Талявини, но концертно изпълнение, а не оперно. Силната стара школа.
Бьорлинг - как да не ти хареса, но имаше нещо механично и неизразително в него...
Арагал - на пръв поглед нищо особено, но почти перфектно.
Карерас - еми много е добър! Нека сега някой :wink: да ми каже пак Драми на килограми!
Корели - той ми е слабост от край време! Перфектен е и тук, а дикцията....
тримцата - интересна подборка. Само на мен ли ми звучат доста еднотипно?
Жалко че го няма Ланца...Но не може всичко... Все пак http://www.youtube.com/watch?v=gjIARqtJne4
Това бе най-трудният контест дотук, поне за мен. След дълги колебния старата школа е с категорично предимство, вероятно защото съм историк :oops: :
1. Корели, сигурно защото съм пристрастен.
2. Талявини
3. Тенели
4. дел Монако
5. Карерас
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Само бързичко да уточня, че никога няма да видиш израза "драми на килограми", отнесен към Карерас. Не и от моя страна.
Аз това лято повечето записи съм ги изслушала по десетина пъти, затова имам идея за подреждането (това се превърна в арията на отминалия сезон, да), но ще го напиша по-късно.
Иначе определено си прав. Това, и по мое мнение, е най-трудният контест дотук. Няма да питам дали арията ти харесва - мен финалът си ме разбива и това е.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Мисля, че съм слушал тази ария само веднъж на живо и не ме впечатли, но беше отдавна. Тук наистина ми хареса, а финалът си е един път!
Ще чакаме включване и от другите ни участници. :D
Сори, драмите бяха за партньорката на Карерас! :blackeye:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мммм, сега установих, че не съм се разписала в темата - срамота...
Тук е много трудно да отделя фаворити, защото, наред с обективните критерии (да могат да го изпеят, все пак :evil: ), се намесва и сантиментът и онова, което аз бих искала да чуя в тази ария, ако се наложи някой да ме убеждава с тези думи. Понеже, да, изредихме ги доста, но не на всеки от тях бих повярвала, честно.

Тази ария, както вече ви казах, я обожавам. Най-хубавото е, че е кратка - той идва, шашка я тотално и толкова. Тя да му мисли - ситуацията, един вид е: "плюя си на фасона ( :mrgreen: ), обаче трябва да те накарам да разбереш, че ме обичаш и да го признаеш пред себе си, но няма да си губя времето да те убеждавам - просто ме изслушай и реши, ще бъда кратък".

Това и търся - колкото и невероятно заобиколно и неясно да го обясних.

Да кажа за Ланца първо - ужасно се радвам, че започнахте да търсите името му в контестите, това беше идеята ми още в началото. Истината обаче е, че той в тая ария за мен няма никакво място, понеже рискува да се размаже, ама така да се размаже, та чак да се разтече - което го прави и съвършен Пинкертон за любовния дует, например. :lol:

Карузо го включих а/защото е Карузо (каквото и да си говорим, изпитвам истинско страхопочитание към някои имена) и б/защото на пианото е самият Джордано (това пропуснах да го отбележа).

Корели и Дел Монако няма да ги коментирам, всичко се чува, уви. ОСОБЕНО при Дел Монако. Този човек с тая сила и с тия вокални проблеми... не знам как е станал певец, а не тромбонист, примерно. Поне откъм обем на белите дробове го докарва.
Талявини пък е мноооооого размазан, все едно ще ми разказва приказки за лека нощ - аз с това темпо ще заспя, преди да е свършил с обясненията и да сме стигнали до същността на нещата - либя ли го, в крайна сметка, или не.

Та... моите хора в тая ария са: Карерас (въпреки, че този запис му е много късен и въпреки, че пее "amAr", което бих простила на малко тенори - оф, какво си играя, той клати като за световно, но откъм енергия му се получава, само заради това го слагам И тук); Бьорлинг (но в записа с Дел Монако и Пертиле) и самият Пертиле по един съвсем различен начин. Бил е прекрасен тенор, тепърва ще го пускам в други контести, защото той е представител на една много стара школа и въпреки това не звучи немодерно. И Арагал и Джили. Мда, Пертиле, Арагал, Джили и Бьорлинг, но не мога да ги подредя, абсурд.

Павароти я пее перфектно, но, както винаги, в някоя от крайностите - или съвършено студен, или с една преливаща емоция, дето аха-аха да те трогне и не те. :D Но да, тук е добър, малко протоколен, наистина, но арията носи.
Като казах "протоколен", та се сетих - при Арагал го има това, и адски много ме зарадва. Толкова простичко изпълнение, така обикновено звучи, пък си каза всичко и почти видях как се покланя и се засилва да си ходи... МНОГО ми хареса. Един от най-добрите в този контест, поне за мен. Другото, което обожавам при него, е малко по-тъмният тембър на гласа му - никога не съм харесвала "тенорестите" тенори. Абе, ей, хора, мъже ли сте, или какво?

Джили е невероятен, единственото кофти при него е лошото качество на записа, който на моменти звучи като във фуния и не мисля, че може да се оцени майсторството на самия Джили. Но да... ако Арагал е свръх- в "студената крайност", Джили за мен обира точките в "топлата".
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”