Opera Contest 8 - O Carlo, ascolta ("Don Carlo", Verdi)

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Opera Contest 8 - O Carlo, ascolta ("Don Carlo", Verdi)

Мнение от Търговецът на кристал »

Като ни е тръгнало на ascolta, ще търпим, няма накъде. Макар че, като гледам, се избивате да слушате и коментирате...
Камилчо ще ме прощава, но тази ария трябва да се чуе, ако ще и друго да не се познава от операта (въпреки че и Филип не бих го прежалила, ама като е рекъл, че не го тачи...)

Милнс (поздрав към Татко Барба)
Брузон
Гоби
Любомир Виденов
Херлеа
Хворостовски (как без него... :? )
Бастианини (тук е цяяяялата ария)
Капучили (същата работа)

Брускантини (Барберини каза!)
Стига ви толкова. Ако Барб намине и се сети за нещо, което съм пропуснала, да кастри и да добавя.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Opera Contest 8 - O Carlo, ascolta ("Don Carlo", Verdi)

Мнение от Boromir »

А, "Дон Карлос"!!! Ели, ti amo :) :D :D

Само да ми мине тъпият изпит утре и сядам да слушам :)
Изображение
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Boromir написа:Ели, ti amo :) :D :D
В това, уважаеми, не съм се и съмнявала. :drunken:

Моята класация е готова, ама няма да ви я кажа още. То, както е тръгнало, май само двамата ще си слушаме този път.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Прощавайте, но на мен нещо ми се е прецакал звукът на лапнитопа и за сега не мога да слушам или да класирам... :(
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Боро, май наистина останахме само с тебе - и Камилчо не се обади, не може да я преживе тая опера... и Барб го няма.

Ама айде, аз да си кажа:
1. Херлеа
2. Бастианини
3. Гоби
4. Капучили
5. Брузон

Ако сте очаквали Бастианини да е на първо място, не сте сгрешили. Просто този конкретен запис е от година преди смъртта му и гласът му вече не е онова, което е бил в най-прекрасните му години. Предвид характера на тази роля, бих го сложила пак на първо място, защото сантиментите са големи (кариерата му на сцената завършва именно със смъртта на Родриго и, лично аз, намирам символиката за много moving). Обаче Херлеа е разкошен - само чаках случай да ви го пусна, много подценяван глас. Поредното доказателство, че румънската школа не е никак случайна.
Гоби е голям глас, не бих се учудила, ако Барберини го сложи и на първо място (а и той пее в онзи запис) - много мъжки, но в тези подбрани записи остава трети. А и, иначе казано, просто го поставям на първото вакантно място в моята класация.
Капучили - класика. Допреди година-две мислeх, че няма по-добър Родриго (има страхотно видео на Dio che nell'alma infondere с него и Бергонци в youtube). Брузон е пълнеж (в случая).
Тадеи и Панераи липсват, уви - иначе можеше класацията да бъде и малко по-различна.
В края на ноември
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Ето ме!

И аз отдавам риспекта си на адаша Херлеа, но мен най-много ме грабна Капучили - много лиричен и драматичен - все пак Родриго умира, завалията, не върви да вика прекалено много. Като стана дума за викане - почит за Виденов, който успява да изпее най-нереалистичния умиращ, но има чудесен глас, пък и много си паснаха някак си с това пиано, не знам, хареса ми.
Бастианини е много добър, записът е чист и красив, дори сега той ми върви, докато пиша.
Измежду тези джентълмени поставям и Брузон заради доброто му превъплъщение. Ама сцената става чак забавна с този дънер Доминго - толкова ли е шашардисан от смъртта на Родриго, че не се подмести 10 минути... :roll: :lol:

1. Капучили
2. Херлеа - много добър!
3. Брузон
4. Бастианини
5. Виденов
Изображение
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ще ме довършиш. :mrgreen:
Доминго е дънер до момента, в който не се налага да наляга Френи в "Бътерфлай", факт... Ама може да играе потрес, ступор някакъв - отива му, почти като перманентно състояние.
Но описанието ти на изпълнението на Виденов е най-доброто възможно, няма по-точни думи, аз затова и не го коментирах. Не знам дали си гледал "Дуенде" с Татяна Лолова - тя играе оперна певица в нощта на своя бенефис - и обяснява как веднъж излязла на сцената, запяла, а един глас й казвал: "Не е тая опера, не е тая опера...", ама като не й казвал коя е...
Та и при Виденов операта е друга, но пък добре му се получава. :bom:

Е, оставяме го тоя контест, ако някой друг се сбърка, но, честно да ти кажа, не знам дали изобщо да си играя да пускам друг в понеделник. Надявах се, че идеята ще сработи по-добре. :?
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Добавка - Ники, чуй и Брускантини - знаех си, че не може да са само тези. И - втора добавка - като казвам "чуй", имам предвид и "не гледай". :mrgreen: А тенорът как чинно го изчака да си умре, не е истина.

Според мен, е над Брузон в класацията, но не мога да кажа, че ми харесва повече от останалите четирима. Усещам, че ще има нужда от ооооще малко уточнение, но... да видим.

И, ще изпреваря уточнението - Барб, чуй пак Бастианини, но имай предвид, че в тази сцена умира, все пак. Наистина няма нужда от full volume (да, вярно е, че към онзи момент той го и няма, но това, в случая, е без значение). Звучи красиво и операта категорично е тази. Чувствен, това е думата за гласа му - не само тук, знаеш отношението ми към него. Всъщност, оставих го втори, само защото Херлеа ме порази и защото Бастианини си завърши фразата накрая (добре де, дребнава съм).

И, последно, грешката е моя, записът е от 1962, а не 1965 - което не променя факта, че вече е болен, но пък е значително по-близо до феноменалните му години.
В края на ноември
Аватар
Barberini
В началото бе словото

Мнение от Barberini »

Уф, как да го подкарам тоя пост, може да се дължи и на кривото ми настроение. Отдавна не бях чувал по-досадна ария, знам я, някога много я харесвах, сега ми се струва толкова смешна и след около 20 изслушвания, щото всеки го минах по 2 пъти, мога само да възкликна "Салва ла виандра!" Героично умират орицата, леле, страшно е, не се бях смял така от преди един час. Изобщо тая опера ми е смешна, заради дъртака, дето не го любят, ама той ще лежи под мрамора в Ескориал, заради еднооката красавица, дето остана нетакована, заради френската принцеса, дето иска младо, ама тцъ и заради верният-гей приятел, щото ако Поза не е влюбен в Карлос, аз съм трамвай. Дано не ти се раздрънкаха кристалите и изпочупи майсенския порцелан :lol:

Сега сериозно - Виденов не знам дали е объркал операта, но Хворостовски със сигурност, кой умира така хероично, аз поне не съм срещал такъв човек, ха теб да те пушнат, пък после пей, хареса ми обаче злобата, дано не бъркам, но тук-там се прокраднаха леки злобни нотки. Не знам дали Капучили или диригентът са били отегчени, но толкова протяжно, то по корем да се влачи, пак щеше да е по-бързо. За Милнс като за покойник, не знам защо беше намигването към мен, като досега няма опера, в която да съм го харесал, дори и в прочутия му запис на Бръснаря с Бевърли Силс. Брузон аха да се случи и не се... Бастианини - не го харесах заради финала, или аз бъркам, или чисто и просто финалът го скъса, не издържа, а и другото при него е, че имам усещането, че пее със свити устни, едно такова стиснато и звучи като старец... Ако трябва да сме обективни, с тоя напън преди първото "Нон ти скордар", нямаше да го чуя никога повече, ако не беше Бастианини. Сигурно звуча жесток и немилостив... Брускантини не е за гледане, че и той смешен, как се опули, а горкият тенор сигурно е с посинели пръсти и изтръпнала ръка. Но пък в началото ми хареса колебанието, хрипчето, лекото декламиране, все едно не му достига дъх, па нали са го гръмнали. Да си призная той е вторият, който ми докара тръпки с "Йо моро", но е смешен дявол го взел. Първият с тръпките и първият в класацията (позна) Гоби, сякаш е приел да пее като Джили, с онзи плач в гласа, който не ми харесва принципно, но тук спасява от хероичността и създава контраст, първо жално, после по-рязко и серт. Да, Гоби, но все още нямам идеален, да знаете. Карло, адио...
Credeasi misera!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Адио, адио... ще ти кажа аз на тебе едно "адио" (имай предвид, че в момента гледам Фаб Файв, та съм благосклонно настроена). Ще ми разправяш това и онова за Гоби, пък накрая - пак той, а? Все едно не се познаваме. :D Намигването по отношение на Милнс е точно, защото знам, че не го понасяш (мнение, което споделям, да).
За Бастианини категорично не съм съгласна, нищо не е скъсал. Освен аз да ти скъсам ушите довечера, ааааа! Жесток и немилостив...
Херлеа не го спомена нещо, гледам - не го ли хареса? Просто с тебе търсим различни неща в тая ария, това е.
Не си трамвай, спокойно - естествено, че Родриго е влюбен в Карлос, а аз - в Родриго, т.е. пак съм на загуба. Но това е друга тема.
Сериозно ти говоря, трябва да чуем оня запис с Викърс, Гоби и Христов, дето ти разправям за него от маса време.
В края на ноември
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Тази ария ми хареса в пъти повече от другата. :)

1. Херлеа
2. Милнс
3. Брузон
4. Хворостовски
5. Бастианини
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”