Първо, изразявам безкрайното си съжаление, че не си ме разбрала добре.
Аз не казвам, че грамотността сред българите не е ниска, а ти обяснявам защо чужденците създават впечатление, че са по-грамотни

И съгласи се, че колкото и да учиш книжовен език в училище, диалектите, сленга, обикновената разговорна реч оказват голямо влияние и трудно могат да бъдат преодолени и пренебрегнати
Тук всъщност проблемът е друг - дали става за разговорна реч или за писмено изразяване. Според мое лично мнение в обикновена среда човек може да си говори както си иска

аз например с професор от СУ мога да говоря по един начин, а с баба ми на село по друг

+ това говоренето с човек на неговия език е уважение към човека - така например аз обожавам да говоря на родопчанин на родопски диалект и на македонец на македонски.
За изразяване в писмена форма, както и зачинът на изразяване в училище, университета, в ефир - тук нещата са наистина трагични. Исках да ти обясня в кое се корени проблемът:
1. Един българин, на когото българският е майчин, никога не се замисля кое време да използва, дали да членува или не и т.н - всичко си върви подсъзнателно.
Ето например Магда пише "... по българскаТА филология". Тя като чужденец, още повече, че в нейния език няма членуване, се престарава и в случая неправилно членува. Един българин едва ли може да допусне подобна грешка. Разбира се в случая нищо лично към Магда, просто използвам като пример случая. Моите адмирации за Магда
2. Българският е изключително труден дори и за българите. Пак повтярвам - българският има над 70 диалекта. Развоят на носовки, ерове, ятова гласна и т.н. е различен в различните диалекти. Асимилацията, дисимилацията, редукцията и др. създават огромни затруднения.
В трудността на българите да се изразяват и пишат на книжовен език не пренебрегвам и факта, че заинтересоваността е ниска, както и че в училище нещата не са съвсем наред.
3. Чужденците учат само книжовния и затова се стараят да спазват всички правила.
Светлинке, обянсявам ти защо много малко българи не се справят добре с книжовния, а чужденците се справят по-добре. АЗ НЕ ТИ КАЗВАМ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ КАТО ЦЯЛО СА ОСОБЕНО ГРАМОТНИ !!!