Граждански протести

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: Граждански протести

Мнение от ^PrincessA^ »

^ Престани със спама!
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
Bagatur
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от Bagatur »

Matio написа:ГЛАСУВАЙТЕ!!! БЪДЕТЕ ПАТРИОТИ!!!
Аз ще гласувам, но би ли уточнил за кого (по твое мнение) трябва да гласуват патриотите?
Strength and honor.
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

Е, очевидно не за ДПС :wink: Колкото до протестите, в България това е единственият начин, по който можеш да накараш отговорните институции да си свършат работата.
I wanna fall from the stars straight into your arms
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

fluffy cloud написа:Е, очевидно не за ДПС :wink: Колкото до протестите, в България това е единственият начин, по който можеш да накараш отговорните институции да си свършат работата.
И с протести, кои точно институции успяхме да накараме да си свършат работата?
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Курс: пети

Мнение от ники »

Конкретно на протеста провокриаха МВР да си я свърши, че даже и повече.
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Дичоу написа:
fluffy cloud написа:Е, очевидно не за ДПС :wink: Колкото до протестите, в България това е единственият начин, по който можеш да накараш отговорните институции да си свършат работата.
И с протести, кои точно институции успяхме да накараме да си свършат работата?
- Постигнахме коренна промяна на Закона за заменките от това, което искаха да прокарат (вместо пълното им разрешение -> забраната им);
- Също и за Закона за електронните събощения (премахнаха се клаузите за неконтролируемо подслушване, сложиха се някакви допълнения за защита на потребителя) - тук обаче трябва да кажа, че сега МВР-то отново насилва нещата да станат по староизмисления начин;
- В по-близък план - спряхме уволнението на директорите на природните паркова Витоша, Странджа и Врачански Балкан, които блокират застрояването там;
Има и още, някой, който следи по-усилено, би изброил повече:)
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Хора, няма да повярвате. :mrgreen: Тази тема е попаднала в ей тази книжка. Дискусията ни е станала обект на културно-антропологичния анализ "Гражданска активност на младите хора в България днес - степен, форма, съдържание и мисъл", с автор Маргарита Аспарухова-Маги. Текстът е дълъг 9 страници, като 6 от тях са с цитати от нас. Включени са мнения от Камелия (онова анонимното създание), Търговецът на кристал, Jamesmagno, Boromir, Ники, pora_e_priqtel, Дичоу, Бетон, Bethany, Al, peterdi, Shao, Charming, G__, Mushmul, моя милост, Don Horhe, JudyRamore, Pisobella, Scorpion. Упоменати са и имената на тези, които си ги казахме: Вида Делчева, Никола Пенчев, Петър Димов. Пише, че сме разказвали за живота си. :lol:
Повечето хора от темата са цитирани по веднъж, но има и по повече от веднъж. Отворих тази сутрин книгата да прочета анализа, но започва с един куп дефиниции и цитати от учени, които ме спъват, когато не съм се наспала, та сигурно ще остане за по-нататък. :lol:
Интересен ми стана обаче финала на анализа:
"В хода на дискусията не е трудно да се открият някои характеристики на социалната им среда [на участниците - бел. Шепот]: освен че всички са студенти, някои работят, някои са от София, други - от провинцията, някои са с леви, други с десни политически убеждения, трети са аполитични, четвърти клонят към центъра. Всичко това не е трудно да се долови от изказванията им, но самия факт, че те умишлено излизат от анонимност говори за воля з ареално социално участие, защото по думите на проф. Дичев анонимният човек не е гражданин, защото не рискува, нищо не залага.

В заключение, мненията на младите хора, споделени ведин студентски интернет форум, т.е. достатъчно автентични - никой не ги наблюдава, анонимни са ,никой не ги цензурира (според правилата на форума цензура се допуска само при лични нападки и обиди), ни разкриват отношението и подхода на младите хора към проблемите от различен характер в България днес. В своите избори, те са автономни - рядко принадлежат към политически или неправителствени организации. Информират се основно от една интерактивна медия, каквато е Интернет, т.е. предпочитат обмяната на мнения пред това да са само адресати в информационните комуникационни канали. Имат позиция по актуални проблеми от обществения живот (особено след като разискват темата в интернет форум), но тя невинаги може да бъде ясно аргументирана и невинаги влече със себе си трайно определени действия. Причина за това аз откривам в емоционалния подход към проблемите (недоволство и/или желание за морална подкрепа) и в липсата на воля за отделяне на необходимите време/желание/усилия за едно по-задълбочено запознаване с пълния набор от механизми за пълно гражданско участие.
Все пак в хода на проведената дискусия младите хора имаха възможността да разсъждава върху собствените си мотиви за едно или друго действие или бездействие и направиха първите крачки съм реалното гражданско общество, където, най-малкото, не си анонимен.
Ще кажа само: уоу! :shock: Когато пишех в тази тема и спорих с вас не очаквах, че след няколко месеца ще си видя постове напечатани в книга и ще съм станала заедно с вас обект на културно-антропологичния анализ. :shock: Ако знаех, че ще ме печатат барем да си бях проверила постовете за правописни грешки. :lol: :oops: :lol:
Тъй, ако ви е интересно ще потърся тия дни скенер да сканирам целия текст, защото е твърде огромен, та да го набера (това е само част от последната страница) и да ви го пусна. Папал в газета, все пак. :P :mrgreen:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

А аз дори не помня какво съм писала, а те чак са ме и цитирали. Сега ще ме карат да ровя из темата... :alien:
Вида, метни текста, ако имаш възможност - определено ще е забавно да прочетем как ни виждат отстрани. Е, използвали са ни като емпиричен мат'риал по конкретен проблем, външен за форума, така че моята идея си остава "неоткрадната"... :lol:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Знаех си аз, че трябваше да ида оня ден в "Червената къща", ама като не можах...
Иначе въпросната мацка пишеше в темата за протестите и си беше сложила в подписа името и курса. :D
Шепот написа: Все пак в хода на проведената дискусия младите хора имаха възможността да разсъждава върху собствените си мотиви за едно или друго действие или бездействие и направиха първите крачки съм реалното гражданско общество, където, най-малкото, не си анонимен.
Попал в газету, а здесь - к тюрьму. Майтапът настрана, тия идеи за анонимността и реалното гражданско общество на професор Дичев не ги споделям напълно. Ама нейсе. Ще взема да помоля да ми дадат книжката на "Място за бъдеще", а междувременно ще очаквам Шепот да сканира тоз анализ. :D
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

Хахаха това е много интересно. Някой знае ли къде може да се намери тази книжка, било то и в нета ? :)
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Тук виждам свои стари познати (не с добро) - Проф. Дичев, Червената къща... :pukeright:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Кой е този Дичев? Я разкажете за него, който го знае?
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Професор с най-главно П по културология. Син е на писателят Стефан Дичев. Нали знаеш, казват, че качествата се предавали през поколение. Въздухар с още по-главно В. Специалист по всичко и само наставлява ли, наставлява... :pukeright:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Ееееее, сега ме е яд, че не съм бил по-активен, че да ме пишат :P Щях да отида после при Близнашки да му покажа :mrgreen:
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Хора, ето статията с нас: http://209.85.135.132/search?q=cache:-F ... en&ct=clnk
Публикувай отговор

Обратно към “България”