Реших и аз да се включа в дискусията, като човек, който може малко да ви насочи.
Ако желаете, не се вслушвайте в съвета ми, но съм длъжна да си кажа.^^
Така, първо нека подчертая, че съм човек, който обожава не само даден език, но и изучаването на езици като цяло, както и отделянето на часове за "разчопкване" на същността им.
Бих казала, че филология е идеалното нещо, което бих могла да изучавам в този ред на нещата, НО положението далеч не е толкова приятно, колкото изглежда, при западните, а да не говорим за азиатските.
Първо ви съветвам да прегледате много добре ВСИЧКО, което се изучава през годините, защото ще е доста тъжно да си мислите, че ще учите само език, култура и разни произведения.
Също така, освен че приемът е адски труден, фактите сочат, че до последната година се отказват един куп хорица, защото им е било трудно или просто защото по една или друга причина е било непосилно да се справят.
Други казват, че, за да се справяш подобаващо и да завършиш като добър специалист (което между другото, ако не се случи, то забравете за реализация с тази специалност, все пак остават и се търсят само най-добрите от най-добрите...че на кого му трябват посредствени хора...), то трябва да учиш като луд и едва ли не да загърбиш личния си живот, което за множество не е приемливо.
Разбира се, зная колко приятна е идеята за тези "-истики", но наистина е добре да разучите всичко добре и да обмислите идеята, за да не съжалявате после.
Помислете готови ли сте да учите как, защо и през кой век е изменена дадена буква или даден звук и накъде е била кривната дадена чертичка тогава, дали сте готови да отделите часове да учите подробности от средновековната история и от историята като цяло, за етнография, за шифър, за подробности относно всеки звук и разни други такива ми ти сладки нещица.
Не го казвам с лошо, не ме разбирайте погрешно, но всяка година много от кандидатстващите си мислят, че ще учат езика, както се учи в училище или на курс, заедно с културата и тук-таме нещо друго, но нещата стоят по доста по-различен начин и не е лошо да бъдете подготвени и да сте наистина уверени, че искате точно това.