The Stig, там, където ти виждаш евтин алтруизъм, аз виждам добър опит за обективизъм.
Струва ми се, че ти не си стигнал по-далеч от 'звученето' на думите. Вероятно защото още формулировката на заглавието те е настроила враждебно, приел си го буквално.
Там, където ти виждаш 'не бъди егоист', аз виждам 'поеми отговорност, прашинке, иначе само си сънуваш живота'.
А темата е доста за раздела. Именно в романтичните си връзки е прието, че човек с желание дава най-доброто от себе си, при това - без да търгува с него. И ако най-доброто, на което си способен, е мърляво пренебрежение, е ... ако цениш мърлявото пренебрежение, наслука. А цениш ли, когато към теб се отнасят с подобно или ценността ти е някак едностранчива? Държейки се адекватно, правиш добро най-вече за собственото си битие, 'алтруизмът' е само страничен ефект от това.
Хралупките не се задоволяват с думи, би следвало да го знаеш. : )
Против егоизма.
Модератори: FloWersOfEviL, Мила, Търговецът на кристал
-
JoyfulCompany
- В началото бе словото
Re: Против егоизма.
Там, където ти виждаш обективизъм, аз виждам въздух под налягане 
The more you want, the easier you are to exploit
-
JoyfulCompany
- В началото бе словото
Виждаш въздух :D
По същия начин, по който духът, неповторимостта, позитивната нагласа и свободната воля се изнизват от хралупката ти (и последния да затвори вратата)
Не приемай казаното излишно буквално
Не приемай казаното излишно буквално
The more you want, the easier you are to exploit
- FightForFreedom
- Паисий
Според мен егоизмът е следствие от липсата на мрежа от общности, изграждащи пълноценно общество. Нашата култура е далеч по-индивидуалистка по този критерий. Рядко срещащите се малки общности са на локален принцип, което прави чувството за колектив рядко срещано явление при нас. Повечето хора живеят егоистично, което произвежда много сивота в ежедневието им, защото им липсва проникновеното човешко общуване. Утеха намират в някакви инфантилни изблици на отклоняващо се от собствената им норма поведение. Затова тези същите хора нямат норма в смисъла, в който аз имам норма. Да си наложат строга норма за тях означава да се предадат на сивотата, защото без инфантилизма, те са чисти роботи. Сами не виждат колко елементарни програми ръководят животите им. Аз не твърдя, че мен ме води сложна и висша програма, но твърдя, че правя всичко по силите си тя да бъде такава. И аз съм човек и имам егоистични пориви, но те са достатъчно малко, за да е абсурдно да бъда наричам "в известна степен егоист" - това е като да сложиш състезателна спирачна система на един най-обикновен автомобил и да твърдиш, че е в известна степен състезателен - в никаква степен не е!
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
- Illuminati
- В началото бе словото
- Специалност: Софтуерно Инженерство
- Курс: втори
Да се влюбиш в себе си е началото на една доживотна любов! 
Не бре, как ще се влиза с тройка в СУ... няма такова нещо
Facebook
Софтуерно Инженерство - 3 курс
4 year is loading... but high chance of throwing an exception
Софтуерно Инженерство - 3 курс
4 year is loading... but high chance of throwing an exception
- Boleyn
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Курс: завършил
Това винаги ми се е струвало много странно като мисълIlluminati написа:Да се влюбиш в себе си е началото на една доживотна любов!