Голямото четене

Модератори: Мила, Boromir

Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Голямото четене

Мнение от Мила »

Защото средностатистическия българин се редеше на опашка в малките часове, за да си купи "24 часа" или "Труд" със "На изток от рая" и "Лолита", а "Под игото" се купува само в съкратеното издание на "Пан" или на "Слово" (с разработките на края) или (много рядко) за подарък на някой българин, живеещ в чужбина. А за второто да ви кажа вече предпочитат "Български хроники" на Стефан Цанев...
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Scorpion написа:Трябвало да спечели български роман - ОК, но защо "Под игото"? "Железният светилник" го бие по всички критерии за художествена стойност.
Що па трябва да е роман?
"История славянобългарска" не е роман, но пак е яка книга... (и за патриотите, ше кажа, че вътре има списък на сръбските крале)
"Записки по българските въстания" и тя...
"Песни на Ботйова и Стамболова" и тя е книга, макар с патриотични песни/стихове.
да не говорим, колко стихосбирки можем да споменем, дори и "Епопея на забравените", която е една малка книжка, но с какви творби...

Те, тва са все книги, които не са романи, но които си имат своята стойност. Доколкото помня "Бай Ганьо" също е книга, като сборник с разкази. Не е роман.

И въпроса ми е - Що трябва роман да спечели?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
gunner_pz
От дъжд на вятър
Специалност: Стопанско управление с немски език
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от gunner_pz »

Защото според формата на състезанието участват само романи.
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

gunner_pz написа:Защото според формата на състезанието участват само романи.
Тогава не виждам от какво се оплакват хората, заради Под Игото... и за мен е тъпа книга, но за бг роман, едва ли има по-подходящ от нея. И тук не говоря, че Вазов е цар на литературата (според мен има по-добри неща той самия), а че просто е добре обмислена и добре поставена идеята.

Колкото до Светилника, имам особени симпатии към него (майка ми се казва Султанка, а сестра ми - Катерина), но просто не можа да ме грабне, както примерно може една тъпа комедия с Линзди Лоън примерно. Просто е разказ за нещо си, ама какво - никой не знае, просто ти тече някакво исторически действие....

Ако говорим за бг-книги, Светилника и Игото са ми извън топ 20,... па дори и за творби като цяло, са доста назад...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Крис, романът е най-разпространената жанрова форма. Ако шоуто беше "коя е любимата книга на българите" пак щеше да спечели именно "Под игото", въпрос на народопсихология, на навик, ако щеш. Ако пък класацията беше на база "най-много-продадени-бройки", победителят е един и само един - "Как да отслабнем завинаги".

Най-малкото изключително кухия начин, по който беше изпълнен форматът на шоуто у нас... толкова много лъхаше на Народна библиотека, другарски срещи с писатели и кинопрегледи, че ... де да знам. Явно за българите българската литература е спряла да се развива в края на 60те и единственото събитие след това са мутренските романчета на Георги Стоев.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Във всеки случай, получи се тъпо.
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Аз пък гласувах за 'Под игото'. Не съм критик, за да оценявам литературната стойност на участващите в класацията романи. Но факт е, че тази книга я чувствам наистина важна за себе си в периода на израстването ми и я поставям на малко по-специално място от другите.
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

И за гласувах за Под игото, следвана от Време разделно....
Днес се случи нещо интересно: докато гледах една сергия на Славейков две млади семейства поотделно търсеха Под игото и продавачът беше крайно изненадан, но намери две различни издания от съседи и им ги продаде.... Мноо се накефих! :P
Публикувай отговор

Обратно към “Литература и Книги”