[КСК 2013] Японистика, Китаистика и Кореистика

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
IzkKka
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Re: [КСК 2013] Японистика, Китаистика и Кореистика

Мнение от IzkKka »

Не забравяйте, че има и други набори, които ще се пробват отново. :) Аз съм 93 и ще се пробвам за кореистиката за втори път. Късмет на всички в преследването на мечтите! :cheers:
Аватар
commedesf-ckdown
В началото бе словото

Мнение от commedesf-ckdown »

Какво ви насочи към тези нестандартни специалности, интересно ми е? : ))
Аватар
Munetsuki
В началото бе словото
Специалност: Психология
Курс: първи

Мнение от Munetsuki »

commedesf-ckdown написа:Какво ви насочи към тези нестандартни специалности, интересно ми е? : ))
Ами първоначално от японските анимета и манга. От много гледане започнах да разбирам доста думи и изрази и японският ми стана много интересен език. След това се зарибих и по културата на Япония, както и по културата на Корея и Китай. Впрочем от 1 година някъде се интересувам от Корея главно заради к-поп ^.^ Но Япония е на първо място в списъка ми.
Аватар
Beatle
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Beatle »

И аз главно от анимета се зарибих по японския, но също така виждам много пари в тези специалности защото много малко хора биха се нагърбили с изучаването на толкова трудни езици. Което, всъщност, малко си ме плаши защото аз не съм най-старателната и амбициозната и не знам дали ще се справя ако ме приемат...
:cry:
Аватар
Munetsuki
В началото бе словото

Мнение от Munetsuki »

Beatle написа:И аз главно от анимета се зарибих по японския, но също така виждам много пари в тези специалности защото много малко хора биха се нагърбили с изучаването на толкова трудни езици. Което, всъщност, малко си ме плаши защото аз не съм най-старателната и амбициозната и не знам дали ще се справя ако ме приемат...
:cry:
Японският не е чак толкова труден. За мен само канджитата са ми трън в очите иначе другото не е толкова трудно. Просто трябва да се пребориш със себе си и да станеш по-старателна и постоянна и ще видиш колко е приятен език ^^
Надежден Случай
Плиний Стари
Специалност: Най-мързеливата

Мнение от Надежден Случай »

Имам чувството,че всички се захващате с това,защото сте фенове на аниметата. :mrgreen: Някой добър човечец може ли да каже как точно се произнася името на тоя пичага,че произношението на коментаторите ме дразни? :mrgreen: http://en.wikipedia.org/wiki/Ding_Junhui
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Аватар
Munetsuki
В началото бе словото

Мнение от Munetsuki »

Надежден Случай написа:Имам чувството,че всички се захващате с това,защото сте фенове на аниметата. :mrgreen: Някой добър човечец може ли да каже как точно се произнася името на тоя пичага,че произношението на коментаторите ме дразни? :mrgreen: http://en.wikipedia.org/wiki/Ding_Junhui
Първоначално наистина беше заради тях, но сега много ми харесва езика. Имам голямо желание да го науча не само заради аниметата. Пък и малко са хората, които го знаят, така че ще има кариерни възможности.
Относно името - нямам никаква идея xD Не съм много наясно с произношението на китайски.
Аватар
purplechan
В началото бе словото

Мнение от purplechan »

Аз също съм аниме и манга фен, хаха! При това не просто на най-известните заглавия. Но това не е единствената причина, поради която искам да уча японски.
Колкото повече научавам за японската култура, за морала, за влиянието и начина на мислене, толкова повече си мисля, че може би в един друг живот това е била моята родина. По някакъв начин я чувствам много близка като дух. Имам отворен ум дори за нещата, които не разбирам у японците.
Езикът е красив, чист и като че ли се "излива" приятно, по един естетичен начин. Признавам си, че и аз се чудя как ще науча канджи, но интересът ми е наистина огромен и обичам загадъчността, закодирана в тях.
Интересувам се също от j-pop, j-rock, дорами, японска литература - макар че тепърва навлизам и ще навлизам в нея.
Последно промяна от purplechan на 24 Апр 2013, 21:21, променено общо 1 път.
Японистика, I курс
Аватар
Munetsuki
В началото бе словото

Мнение от Munetsuki »

purplechan написа:Аз също съм аниме и манга фен, хаха! При това не просто на най-известните заглавия. Но това не е единствената причина, поради която искам да уча японски.
Колкото повече научавам за японската култура, за моралът, за влиянието и начина на мислене, толкова повече си мисля, че може би в един друг живот това е била моята родина. По някакъв начин я чувствам много близка като дух. Имам отворен ум дори за нещата, които не разбирам у японците.
Езикът е красив, чист и като че ли се излива приятно. Признавам си, че и аз се чудя как ще науча канджи, но интересът ми е наистина огромен и обичам загадъчността, закодирана тях.
Интересувам се също от j-pop, j-rock, дорами, японска литература - макар че тепърва навлизам и ще навлизам в нея.
Даа, и аз не гледам само най-известните анимета. И аз слушам j-pop и j-rock ^^ Дано да станем колеги есента!!!
Надежден Случай
Плиний Стари
Специалност: Най-мързеливата

Мнение от Надежден Случай »

Някой китаист няма ли да се пръкне да ми отговори? :mrgreen: Излязох прав - записвате заради аниметата. :mrgreen:
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Аватар
clinical_dead
Вазов
Специалност: Биология и химия
Курс: втори

Мнение от clinical_dead »

Толкова много ми се искаше и аз да запиша Японистика, всичко което пишете е толкова яко и много ви се радвам на ентусиазма :cheers: .
Изображение

Изображение
Аватар
avengedhwa
В началото бе словото

Мнение от avengedhwa »

Е, японисти, нарушавам ви идилията хД аз харесвам корейските драми и кей-рокът -не харесвам поп-, така се зарибих по страната, от там реших, че искам да живея там и така се роди желанието ми да уча именно кореистика
Don’t stop the game, Don’t stop me now
Don’t stop the music, Don’t turn your mic
Turn on your mic...
Аватар
Johoho
В началото бе словото

Мнение от Johoho »

По кореистика аз също се зарибих от сериалчетата :D К-поп също не слушам ( идва ми малко повърхностен и комерсиален), но те имат и инди и рок , така че музиката им е на много сериозно ниво! :P Страхотни са като цяло, малко по малко обикваш и културата, и хората, и страната.. :)
„Пустинята е хубава - каза малкият принц, защото крие някъде кладенец...“
Аватар
commedesf-ckdown
В началото бе словото

Мнение от commedesf-ckdown »

Малко е странно, че (почти) всички сте се насочили натам заради популярната им култура, която е доста далеч от ежедневието на дадените страни. Например, ако к-попът ви изглежда американизиран и разкрепостен, то трябва да знаете, че той няма нищо общо с културата на Южна Корея. Средностатистическият кореец ни най-малко не се интересува от к-поп и повечето млади хора дори изпитват гняв и се надсмиват над изпълнителите, защото представят страната им в погрешна светлина пред останалата част от света. Корейското общество е конфуцианско и изключително (макар нещата да са в процес на промяна) консервативно.

При мен всичко започна с засилен интерес към режима в Северна Корея, гледах незаконно заснети документални филми, поръчах си книги на английски, писани от журналисти, интервюиращи бегълци. Постепенно това премина в любопитство към Южна Корея, феноменалния икономически растеж на страната през последните 20 години, развитите технологии и уникалната култура, толкова различна от нашата.
Аватар
purplechan
В началото бе словото

Мнение от purplechan »

Иска ми се да уточня нещо. Имам странното чувство, че тук започна да витае мнението, че интересуващите се от популярното за страните ще останат дълбоко разочаровани и лесно ще се откажат от специалността или ще изгубят желание да я изучават.
Според мен не е точно така... В крайна сметка, всички сме тук, защото жадуваме да разберем повече. И в най-красивата мечта човек може да намери някакво разочарование, но може пък и да открие себе си. Наистина се надявам да го направя с японистиката.
Някак си единственото, което постигат всички отзиви за това колко е трудна специалността и колко е различна действителността от илюзорната представа успяват само да ми вдъхнат сили и решителност.
Не на последно място, събираме се хора с общи интереси. А живеем в България, където, знаете много добре, тези интереси се приемат трудно, говоренето за тях се приема трудно. Така че можем да обменяме идеи! ^_^
Японистика, I курс
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”