Против егоизма.

Най-романтичните места и заведения в града

Модератори: FloWersOfEviL, Мила, Търговецът на кристал

Аватар
сър Прах
Пишете, о, братя

Re: Против егоизма.

Мнение от сър Прах »

Егоизмът движи света... колкото и да не ви харесва, подсъзнателно всички сме егоисти. Не е чак толкова лошо ^^
I have seen the truth and it makes no sense...
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

аз ще спя
и щото съм егоист
ще изгася лампата
въпреки че квартиранта чете
но повтарям
щото съм егоист
ще я изгася
щото искам да спя
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Всеки човек е поне малко егоист, няма как да избягаме от това, просто то ни е заложено от раждането. От малки децата искат всичко, без да им пука за нищо...
Дори и най-безкористните си действия, хората ги вършат за да се почувстват по-добре.

Помагал съм много пъти, като често заради това вредя на себе си. Ама защо го правя, защото ми пука повече за приятелите ми отколкото за мен самия, или защото не мога да съм щастлив ако някой приятел е зле? Колкото и да не искам да е така, мисля че е втората причина (може би). Ако най-близките ми хора са нещастни, аз не мога да съм щастлив, а не е ли стремежът към щастието именно този порив, който ни води напред, дава ни сили да живеем и да преодоляваме трудните ситуации...
Не, не се смятам за егоист в този смисъл, в който употребяваме думата, но дълбоко в душата на всеки от нас има поне капчица егоизъм..
Но не виждам къде тук е гордостта, за която FightForFreedom говори?
Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Мнение от Bragi »

Много правилно

Именно заради това
The Stig написа:А цялата идея за "алтруизъм" прелива от лицемерие
Това е илюзия създадена от хора с комплекс за малоценност
The more you want, the easier you are to exploit
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Нямате вяра, момчета, ех..
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Мнение от FightForFreedom »

Мисля, че някъде го обясних, но може би никой не го е забелязал. Смятам че, ако аз помогна на някого, вредейки за себе си, за да не се чувствам зле от неговото страдание, това няма нищо общо с егоизма. Защо? Защото ако бях егоист, нямаше да се чувствам зле, докато той страда! Да си егоист е точно да не се чувстваш зле от чуждото страдание и стига сте извъртали нещата. Дайде други, различни аргументи от това "винаги имаш интерес като помагаш". Въпросът ми е ЗАЩО имаш интерес? Защото така си устроен! ЗАЩО си така устроен? Защото НЕ СИ ЕГОИСТ!
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
Аватар
Noctis
Легендарен флуудър

Мнение от Noctis »

Егоизма е плод на системата, в която живеем.. човек не се ражда егоист.. той се превръща в такъв само и само за да оцелее ..
Ho scritto una storia d'amore senza inizio e senza fine...per scriverla con te
Angel_N
Форумно зомби
Специалност: Право

Мнение от Angel_N »

Егоисти е имало още от самото начало и ако се замислим за няколкото хиляди години преход на човешкия род ще достигнем до извода, че нищо не е попречило за тяхното просъществуване. Всичките войни, болести, природни бедствия и масови или единични убийства не са спрели егоизма. Фактът, че трябва да се прявяме с него ежедневно, може да ни поизнерви, но в крайна сметка не можем да направим много - да си възпитаваме децата в един различен дух и да се надяваме да станат нещо по-добро, от това, което е било, благодарение на помощта, която ние и самите те могат да си окажат; да бъдем добри и толератни към всички, включително и към егоистите.
Живот, събран в един миг, в една дума. Цветето на духа.
Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Мнение от Bragi »

FightForFreedom написа:Дайде други, различни аргументи от това "винаги имаш интерес като помагаш".
Защо ни е да търсим други? Този е напълно достатъчен
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Аз все си мисля, че за да има смисъл да продължаваме да обсъждаме тази тема, трябва първо да се съобразим с идеята за егоизъм, която самият автор влага в това понятие, а той не веднъж го поясни, че и с примери даже, и тя определено не е егоизмът, като себеуважението, от което всеки има нужда.

Инак наникъде не вървим.
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
inc
Плиний Стари
Специалност: Книгоиздаване
Курс: завършил

Мнение от inc »

Офтопика скоро ще се премести... :mrgreen:
Дано, бих те черпила една книжка с психологически обяснения за това защо (особено) някои хора изпитват увство за отговорност да оправят нещата. И повярвай ми, думичката, която употребяват там не е "алтруизъм". Но аз тоя случай вече съм го оставила, пък и книжката не е моя. :mrgreen:
Creating memories...
Nankuranaisa.
JoyfulCompany
В началото бе словото

Мнение от JoyfulCompany »

FightForFreedom, благодаря ти за темата!
Точно от нея имах нужда, имах нужда да го формулирам за себе си, но досега не успявах.
Слушах 'неоспоримите' аргументи на отсрещната страна и не проумявах защо звучат гнило. Интересно е да гледам как 'свободна воля' + 'дух' + 'неповторимост' + 'позитивна нагласа' се изнизват чисти и с чест от моята обсебваща, само за да се заврат в нова (и много по-млада!) хралупка.
Както се казваше в един филм - 'някой трябва да заплаче...'
Афекта настрана, исках си знанието, мерсим!
: )
Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Мнение от Bragi »

JoyfulCompany написа:FightForFreedom, благодаря ти за темата!
Точно от нея имах нужда, имах нужда да го формулирам за себе си, но досега не успявах.
Слушах 'неоспоримите' аргументи на отсрещната страна и не проумявах защо звучат гнило. Интересно е да гледам как 'свободна воля' + 'дух' + 'неповторимост' + 'позитивна нагласа' се изнизват чисти и с чест от моята обсебваща, само за да се заврат в нова (и много по-млада!) хралупка.
Както се казваше в един филм - 'някой трябва да заплаче...'
Афекта настрана, исках си знанието, мерсим!
: )
Сигурен съм, че ФФФ ще се почувства истински алтруист от това, че е задоволил нуждите на хралупката ти
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Мнение от FightForFreedom »

JoyfulCompany написа:Слушах 'неоспоримите' аргументи на отсрещната страна и не проумявах защо звучат гнило.
Предполагам, че е защото позициите им не са следствие от сила на духа, а по-скоро от едно примирение със съдбата. Не са издържали на високите изисквания, поставени от висшите идеали и са се отказали от тях. Днес вярват, че "хората" са лоши и че всяка приповдигнатост на духа при разговор на идеологическа, философска или религиозна тема е свързана с интересджийство. Идеологията ще нарекат манипулация, философията - празни приказки, а религията - заблуда. Всичко свято ще изкарат черно, за да докажат за себе си, че са прави да не се борят за нищо, освен за собствената си изгода.
Иначе хралукпата, за която говориш, не е по-млада, а ти по-отскоро я познаваш. Има време да откриеш мъдростта й - тя е като Ерос - на вид детенце, но всъщност е от най-старите богове.
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Мнение от Bragi »

Знаех си, че трябва да напиша "самодоволен"
Публикувай отговор

Обратно към “Любов, романтика...”