Компютърни науки 2010-2014

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Публикувай отговор
bubo
От дъжд на вятър
Специалност: Информатика
Курс: втори

Re: Компютърни науки 2010-2014

Мнение от bubo »

Въпроса е дали ще имаш мотивацията да ги стишнеш тия зъби и да се справиш, щото като не знаеш за кво става въпрос може спокойно след 2 месеца да решиш че не ти харесва, тогава кво праиме...
MalUmKo
От дъжд на вятър

Мнение от MalUmKo »

Ами да странно ми е и за това ми е интересно, не значи, че те обиждам, аз за разлика от някои хора не си мисля, че моето виждане за света е абсолютно и всеки друг, които не е съгласен с мен е идиот. Разбира се има и идиоти, но не стигам до извода, че човек е такъв само защото мисли по друг начин, който аз не разбирам. Ако ти мислиш по този начин. ОК. Не виждам защо се обиждаш на това по какъв начин съм си формулирал въпроса при положение, че има хора, които го разбраха. И този въпрос е отправен именно към онези 90% за които говориш. Ако исках да обидя някого щях да го кажа в прав текст. Дреме ми.
А защо изпита е само по математика, ми математиката е предмета, в училище, най- силно обвързан с логическото мислене, което до някаква степен е необходимо за да програмираш. Защо не е изпит по програмиране, защото не всички са имали възможност да учат дори в профилираните гимназии, много добре знаеш какво е нивото на преподавателите по информатика в повечето училища, не би било честно по никакъв начин да се направи такъв изпит, не защото не е правилно, а защото ситуацията в страната не го позволява.
И пак казвам способността да научиш нещо и реалното желание да се занимаваш с него са 2 коренно различни неща.
"12. Овладяване на обективни критерии за оценка на духовните и материалните ценности на обществото.
13. Изграждане на навици за опазване на околната среда и на собственото здраве."
:D
Аватар
koleto
В началото бе словото
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от koleto »

И на мен ми е много интересно, защо няма изпит по информатика. Примерно аз предпочитам нея пред математиката въпреки, че в училище изобщо не съм учил сериозно програмиране. Може би проблема е че ще има много желаещи и не могат да намерят компютри за всички. Аз не виждам проблем да решаваме задачите на лист.
while(!(succeed==try()))
Аватар
bggashnik
Пишеща машина

Мнение от bggashnik »

Ето една дискусия по темата:
:arrow: http://fmi.students.bg/modules.php?name ... 03362ca3d1
Компютърни науки I курс
bubo
От дъжд на вятър

Мнение от bubo »

Къв изпит по информатика...на кво искате да ви изпитват, на C++ ли, или на Pascal. Се едно да те приемат право с изпит в/у конституцията :lol: Много хора не го разбират тва ама половината да не кажа и повече от информатиката е математика...
Аватар
morfei
Форумно зомби

Мнение от morfei »

Тва зависи за кой дял от програмирането си говорим.
Компютърни науки 1 курс
bubo
От дъжд на вятър

Мнение от bubo »

Да за web "програмиране" няма да ти трябва, но който с тва мисли да се занимава да не си губи времето с университет...да учи малко html и php и да бега да бачка повече не му трябва, но ако мислиш да се занимаваш с нещо по сериозно математика си трябва и то сериозна...секи с амбициите си разбирасе :wink:
Аватар
koleto
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от koleto »

Точно това имам предвид. Математика трябва в информатиката и един изпит по информатика може да провери знанията на ученика по математика.

Иначе да точно на С, С++ и т.н. искам да е изпита.
while(!(succeed==try()))
bubo
От дъжд на вятър

Мнение от bubo »

Няма как да стане в изпит по информатика това...по една много проста причина: в информатиката ти трябва предимно виша математика, която от училище няма как да знаеш. Точно за това се изисква да знаеш елементрарната, защото без нея няма да научиш вишата ;)
Аватар
morfei
Форумно зомби

Мнение от morfei »

Пак казвам. Зависи от дяла от програмирането за това каква математика ти трябва. От собствен опит казвам, състезателното програмиране може да ти упражни и елементарната, и висшата математика.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
koleto
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от koleto »

Да. Зависи си от самите задачи.
while(!(succeed==try()))
MalUmKo
От дъжд на вятър

Мнение от MalUmKo »

Състезателното програмиране не е нещо, което се учи в средностатистическото училище. Математиката, която е на изпита по математика е на материал от общата подготовка, а не профилираната. Също така съществува липса на кадри за преподаватели по информатика, даже и в елитните училища. Тази ти идея е все едно да пуснат на изпита задачи от олимпиада ... да видим тогава какви ще са баловете... Говори сериозни неща.
"12. Овладяване на обективни критерии за оценка на духовните и материалните ценности на обществото.
13. Изграждане на навици за опазване на околната среда и на собственото здраве."
bubo
От дъжд на вятър

Мнение от bubo »

MalUmKo абсолютно съм съгласен, само че мисля че изпита е на профилираната, защото ако не се лъжа непрофилираната не учат стереометрия и анализ каквито са 9та и 10та задача
MalUmKo
От дъжд на вятър

Мнение от MalUmKo »

Да си кажа честно нямам представа. Ако трябва да съдя по матурата... хм, може би си прав.
http://www.minedu.government.bg/top_menu/general/
Всъщност има някакви задължителни анализ и стереометрия и за обикновените. Дали се стига до тях като се преподават не знам. Профилираната трябва освен производни да знае непрекъснатост граници на функции и такива неща. Не съм наясно дали не дават повече от колкото е предвидено обаче признавам си. Това май зависи от това човека, който ги прави колко тежки иска да са... то може и с материал от 8ми клас да се даде задача дето има да си я мислиш...
Аватар
koleto
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от koleto »

Аз учих в техникум, където учим само задължителната подготовка с 2 часа седмично от 9 до 12 клас. Преди да започна да се подготвям сериозно бях чувал за 40% от нещата в конспекта за изпита по математика.
while(!(succeed==try()))
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”