Геология
- Rage
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Re: Геология
Съгласен съм ,че е хубаво да си избереш направление и да пишеш дисциплини, свързани с него, но това може да стане най- рано края на втори и вече трети курс! Иначе ако трябва да избираш между философия, езици и математини методи в геологията(като и от трите няма полза) по- добре да избереш математичните методи, поне в името на дисциплината има нещо свързано с геологията 
- canis lupus
- В началото бе словото
- Специалност: геология
За това съм написал АКО девойката вече има някаква идея...
Но наистина, отбиването на номер е тъпа история...
Но наистина, отбиването на номер е тъпа история...
!!!
- evichka
- В началото бе словото
- Специалност: Геология
- Курс: първи
Аз бих посъветвала девойката да запише Минно дело
Няма да съжалява, при това ние имахме огромното удоволствие да бъдем на няколко стотин метра под земята, да видим какви са условията за работа в една от най-големите мини на Балканският полуостров! Става въпрос разбира се за мина Челопеч.
Беше уникално преживяване. Сега нямам представа дали ще се проведе отново, но дори и да не е там съм сигурна, че ще има някакви изненади
Аз бях записала също и Основи на сондирането. Там нещата са равносилни с Математически методи в Геологията. Няма особено голямо значение кое от двете ще запише.
Въображението е по-важно от знанието. А. Айнщайн
- Rage
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Не съм много съгласен за основи на сондирането, дисциплината си е полезна,особено ако по- нататък пишеш търсене на нефт и газ!
Иначе съм съгласен за Челопеч, наистина си е много особено преживяване!
- canis lupus
- В началото бе словото
Ако цялата полза от МИННОТО ДЕЛО е това, че са те навряли в някаква дупка на н'ам си колко метра под земята - БЛАГОДАРЯ.
Бих се навил да уча Минно или Сондажно дело (всъщност съм учил и полза никаква), ако някой ясно ми обяснява как се документира минна изработка или сондажна ядка. Целта на предметите е да ни научи на нещо свързано с практиката, но за съжаление това не се случва. Разтягат се локуми какво е галерия, какво е щолня или комин (разбира се полезни термини, които не е зле да знаем), а на практиа не говорим за най-съществените неща - т.е. това, което един геолог прави в един рудник или на един сондаж, а имено да следи геологията, а не да лапа мухи. Съгласен съм, че е чудесно като замисъл тези два предмета да съществуват. Наистина е полезно, но не и това, което се учи.
Бих се навил да уча Минно или Сондажно дело (всъщност съм учил и полза никаква), ако някой ясно ми обяснява как се документира минна изработка или сондажна ядка. Целта на предметите е да ни научи на нещо свързано с практиката, но за съжаление това не се случва. Разтягат се локуми какво е галерия, какво е щолня или комин (разбира се полезни термини, които не е зле да знаем), а на практиа не говорим за най-съществените неща - т.е. това, което един геолог прави в един рудник или на един сондаж, а имено да следи геологията, а не да лапа мухи. Съгласен съм, че е чудесно като замисъл тези два предмета да съществуват. Наистина е полезно, но не и това, което се учи.
!!!
- evichka
- В началото бе словото
Съгласна съм с това, че начинът на преподаване не е възможно най-добрият. Но аз не виждам да имаме особено голям избор и трябва да се насочим все пак към нещо. Да не говорим, че разполагаме само с един семестър от дадената дисциплина, а за този един семестър няма как да научим всичко, което ни е необходимо за да знаем функциите си и ролята, която изпълняваме, когато сме на даден сондажен обект или мина. Аз съм останала с впечатление, че ние заемаме по-скоро ръководни функции там, общо взето насочващи. Определяме характера на скалите и пластовете - вземаме проби от различни места. Разбира се предполагам, че има още много функции , които имаме, но трябва да запишем магистратура, точно в тази област за да ни стане по-ясно
А относно сравнението между Математичните методи в Геологията и Основи на сондирането имах в предвид, че трудността на изпитите е еднаква.
- canis lupus
- В началото бе словото
Ето тук е и голямата ни грешка. Разчитаме само на това, което ни се преподава, а библиотеките стоят празни. Нямаме навик да търсим допълнителна литература и се задоволяваме със зубренето на това, което е в записките. Да не говорим, че повечето от нас учат от ксеро копия. Например в моя курс повечето хора учат от копирани записки на един и същи човек.
А това за ръоводните функции и постове... Хммм... Имаше един виц за един студент от Африка, на който след като завършил му казали, че обмислят, в кой клон да го разпределят да работи. А човекът отговорил, че не иска да работи на клон, а иска да работи на бюро
Ако учим само за да станем един ден началници горко й на българската геология...
А това за ръоводните функции и постове... Хммм... Имаше един виц за един студент от Африка, на който след като завършил му казали, че обмислят, в кой клон да го разпределят да работи. А човекът отговорил, че не иска да работи на клон, а иска да работи на бюро
Ако учим само за да станем един ден началници горко й на българската геология...
!!!
- evichka
- В началото бе словото
Да, действително нямаме навика да учим от учебници и специализирана литература
Цял семестър си клатим краката и очакваме да научим всичко накрая за няколко дни....
Много добър пример с вица даде.
Геологията е абсолютно, тотално обвързана с природата , а не с бюро или офис. Тук вече идва личният избор. 
- canis lupus
- В началото бе словото
Мдаааааа...
Малко дивичка ни е специалността, но в това й е чара! Всъщност ако трябва да сме докрай честни, бих казал, че сме големи разрушители... Само погледнете какво се "твори" около Челопеч, Елаците, Мини Марица и т.н.... Не сме хич природо съобразни - направо сме си унищожители...
Ами само като се замислим, има ли друга наука, в която основен инструмент е чука??? НЕ!
Е, всичко в кръга на шегата разбира се...
Ще ми се за нещо по-близко до нас да поговорим. А имено как и кога да подберем направлението, в което искаме да се развиваме? От какво зависи това? И ей такива работи...
Малко дивичка ни е специалността, но в това й е чара! Всъщност ако трябва да сме докрай честни, бих казал, че сме големи разрушители... Само погледнете какво се "твори" около Челопеч, Елаците, Мини Марица и т.н.... Не сме хич природо съобразни - направо сме си унищожители...
Ами само като се замислим, има ли друга наука, в която основен инструмент е чука??? НЕ!
Е, всичко в кръга на шегата разбира се...
Ще ми се за нещо по-близко до нас да поговорим. А имено как и кога да подберем направлението, в което искаме да се развиваме? От какво зависи това? И ей такива работи...
!!!
- evichka
- В началото бе словото
- canis lupus
- В началото бе словото
Ами аз май вече споменах, че ме вълнува палеонтологията... Жалко, че в България няма динозаври, а само скучни безгръбначни и бозайници...
А за сондажното дело и другите работи... Ами, че то май при нас това няма как да го специализираш.
А за сондажното дело и другите работи... Ами, че то май при нас това няма как да го специализираш.
!!!
- canis lupus
- В началото бе словото
Ехеййййй...
Как върви сесията?
За сега резултатът е 4:0 за мен, ама кой знае по-нататък какво ще стане...
Как върви сесията?
За сега резултатът е 4:0 за мен, ама кой знае по-нататък какво ще стане...
!!!
- Rage
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
canis lupus, кой курс си? ако не е тайна
засега и аз водя с 4:0, но да видим на оставащите два изпита какво ще се случи!
- canis lupus
- В началото бе словото
Ей Rage,
Не искам да бъда невъзпитан, но предпочитам да запазя това кой курс съм в тайна.
Нямам никакви официални съображения за това - просто каприз.
Може би някой ден ще се разкрия, но в момента така ми харесва.
Извинявай още веднъж за отказа.
Успех...
Не искам да бъда невъзпитан, но предпочитам да запазя това кой курс съм в тайна.
Нямам никакви официални съображения за това - просто каприз.
Може би някой ден ще се разкрия, но в момента така ми харесва.
Извинявай още веднъж за отказа.
Успех...
!!!
- Rage
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
ОК, запазването на личната информация в тайна е право на всеки от нас
Успех и на теб с изпитите, ако са ти останали още!