Какво е да си студент в СУ?

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Не мога да разбера защо а някои хора есенцията на това да си студент е КУПООООН нон стоп и ако не е, значи това е гаден университет, гаден факултет етц. Ами като ти се купонясва, ходи си на село да пасеш кравите и си прави купони със съселяните в местната кръчма, за кво да си използваш мозъчните клетки и да се тормозиш да влизаш в университет, като е все тая къде ще си клатиш краката. Бих предпочела 4-5 години да се потормозя, да си налегна парцалите и после като ми дадат диплома да съм уверена за какво ми я дават. Да знам, че наистина съм добра в съответната специалност и ще мога да работя каквото си искам, защото съм добра и конкурентноспособна, а не защото тати е пуснал връзките си.
Отделен е въпросът, че има и такива, които и без частта с купона не са доволни, но те си знаят защо. Аз лично за себе си съм доволна. Не, че СУ е безгрешен, има доста неуредици, но съм на мнение, че лично за мен в България това е най-доброто място и най-добрата специалност, която мога да следвам. Доволна съм от преподавателите като цяло, от учебния процес. Не е никак лесно, но на мен ми харесва, ако исках да ми е лесно нямаше да идвам в СУ, нали така? :roll:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

PrincessSuperstar написа:т.е. ? :roll:
т.е., не го слушай какво ти прикзава :wink:
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

какви купони :shock: кой го възприема така? това за "студентския живот" е мит
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Catherine написа:Бих предпочела 4-5 години да се потормозя, да си налегна парцалите и после като ми дадат диплома да съм уверена за какво ми я дават. Да знам, че наистина съм добра в съответната специалност и ще мога да работя каквото си искам, защото съм добра и конкурентноспособна...
1. Кой ти казва, че трябва да се тормозиш, за да получиш добри знания. Все пак една не малка част от хората влизат да учат специалност, която са си мечтали... Ако тя се преподава в един добър вариант, определено в съчетание с твоето желание за знания в сферата би трябвало да превърнат следването в песен... Именно там е проблемът, че форматът на преподаване е доста незадоволителен.
2. Никой не ти гарантира, че като изпълниш критериите на СУ си добър в конкретната специалност! Необходимо е тези критерии да отговарят на текущатата и бъдеща действителност в България. СУ ти дава теоретична подготовка извън необходимите гранци... не малка част от материала откровено е излишна! Това сигурно не е било така, когато преди 100 години е било необходимо да се обучават повече теоретици, за да развиват самата наука. В наши дни обаче броят на завършващите е нарастнал в десетки пъти и на обществото е необходимо от системата на образованието да излизат най-вече хора, които разполагат с колкото се може по-голям практически арсенал. СУ не подготвя студентите достатъчно в тази насока! Не ми вярвате... ами ето един пример: в СУ не се изучава правната терминология на чужди езици - определено познание, твърде необходимо за приложението на правото в наши дни! И още нещо... никой не се сеща за един друг факт. Представете си, че влезете определена специалност в друг, частен ВУЗ. Там преподавателите до голяма степен са същите, а и някой от тях преподават с по-голямо желание. Кой ви казва, че аз няма да се възползвам от знанията, които се преподават там... Освен това там ще се възползвам и от друго. В частните университети се обучават не малко студенти, деца на успели хора. Не съзнавате ли, че контактите ви с такива студенти могат да ви дадат летящ старт и добра реализация? Шансовете ви в СУ за това са далеч по-ограничени!
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Отворете сърцата си ;)
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

Ами май аз съм точно от онази малка част от хората, които са влезли точно това, за което са мечтали:) Всъщност, уча специалността, която ми беше първо желание и за което си мечтая от години. И смея да твърдя, че действително ми се отдава, но да казвам, че всичко ми е лесно поради тази причина, е просто смешно. Аз следвам това, което ми се отдава и имам много да уча, но дори и предметите, които са трудни, ги уча с желание. Второто, което искам да кажа, е, че аз споменах - някои хора не са доволни от специалността и факултета си и те си знаят защо. Аз говоря конкретно за моята специалност и съответния факултет (ФКНФ). Не мога да кажа как стоят нещата в Юридическия или във ФМИ и т.н. Така че си прав в много отношения, но аз говорех за моя частен случай. Аз съм доволна и ми харесва това, което уча, но то никак не е лесно. Това е :)
Изображение
Аватар
Moriarty
Вазов

Мнение от Moriarty »

явор написа:
PrincessSuperstar написа:т.е. ? :roll:
т.е., не го слушай какво ти прикзава :wink:
я млък бе, смърф :lol:
Ubi concordia, ibi victoria!
Аватар
PrincessSuperstar
Драскач

Мнение от PrincessSuperstar »

Catherine написа:Аз говоря конкретно за моята специалност и съответния факултет (ФКНФ).
ти каква специалност си все пак :)
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Catherine написа:Аз съм доволна и ми харесва това, което уча, но то никак не е лесно. Това е :)
На мен ми харесва специалността/правото ми е втората най-любима след архитектурата/, но не и всичко, което уча...
Отворете сърцата си ;)
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

PrincessSuperstar написа:
Catherine написа:Аз говоря конкретно за моята специалност и съответния факултет (ФКНФ).
ти каква специалност си все пак :)
Румънска филология. Но съм много доволна, специално от преподавателите по румънски. Направо са мечта. :oops: Прекрасни хора. А има доста трудни предмети, сега за един семестър се предполага, че трябва да научим латински, което не знам как става, след като още нищо не знам и не знам как ще си взимам изпита, но въпреки това не съжалявам (засега), че уча точно това. :roll:
Изображение
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

Кой ви преподава латински?
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

Др. С. Баталова :wink: Симпатична жена е, нищо, че изглежда страшна при първо впечатление. Мен ме кефи.
Изображение
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

И нашата беше симпатична. Невена..как се казваше. Роди си много сладко момченце. И изпитът мина нормално.
Аватар
feichka
Форумно зомби
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: четвърти

Мнение от feichka »

Winyan написа:И нашата беше симпатична. Невена..как се казваше. Роди си много сладко момченце. И изпитът мина нормално.
Невена Панова? Щото ако е тя, аз знам че преподава по старогръцки... :shock:
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
Аватар
galichkaa
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от galichkaa »

перфектно си е..... ние сега си заминаваме на 3та практика....... НЯМА ТАКАВА ЛУДНИЦАААААААААА

а доколкото ученето не е толкова тежко зависи как си го направиш :D :D :D

СУ - RULES
Изображение
Аватар
DiviQgodi
В началото бе словото

Мнение от DiviQgodi »

Яворе, щом толкова хвалиш частните университети и си така недоволен от преподаването в СУ, защо всъщност учиш в СУ, а не в някой частен университет.
И според мен малко си се объркал по въпроса, че в частните университети учат децата на успелите, защото всъщност там учат предимно децата на тези, които са откраднали достатъчно пари, за да си го позволят. Освен ако не смяташ, че те именно с това са успели.
А доколкото съм запозната, повечето деца на успели се натискат за СУ, ако не успеят да влязат в някой чуждестранен университет.
Happy!
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”