Dr Dulcamara, нима в хода на дискусиите ценностната система не заема централно място, при това явно? Обсъждаме положения като равенство, (не)предубеденост, прогресивност, стойността, произхода и социалното значение на брака, начина на мислене (макар и опосредено - чрез начина на изразяване на съответните мисли)... И всичко това облечено в споделяните от всеки дискутиращ мнения.
fak, и робовладелството е било с хилядолетна история и вплетено в културата на много народи. Това изобщо не го прави приемливо. Това не го въздига в ценност.
Развитието на човечеството изисква промени, изисква постоянно преосмисляне на статуквото, преоценки на действащите парадигми. Без последните нямаше да имаме нито квантова механика, нито струнните теории, нито хелиоцентризма, нито Френската революция, нито комунизма (включвам го, за да покажа че невинаги водят до нещо хубаво, но грешките са неизбежен елемент от научния метод), нито летателни апарати, нито Интернет...
Може би се отдалечавам малко от конкретната тема, но деконструкцията на проблема (струва ми се) изисква разглеждането му и в контекста на горните.
Малко по-конкретно, не е трудно да се намерят из фолклора ни свидетелства за обичайната липса на съгласие от жената при встъпване в брак - "краденето на булката". Ако не ме лъже паметта, дори в законодателството ни има (е имало) клаузи, наказващи спазването на тази традиция. В самата етимология на думата "татко" е вплетена традицията - произхожда от славянското "тат", което буквално означава "кражба".
С това наум, изменянето/изличаването на традициите не винаги е неразумно, неоправдано.
Още, не съм сигурен, дали всички разбираме пълния смисъл на термина "дискриминация"...
http://en.wiktionary.org/wiki/discrimination
Като академичен термин, основните му значения са на "отличаване", "разграничаване", "отбелязване", "забелязване на разликите между обекти". За да го поставя в контекст, всеки ден всеки от вас дискриминира: дали ще предпочете една марка продукт пред друга, дали ще избере да прекара времето си с един или с друг човек, дали ще учи или работи - все дискриминира едното за сметка на другото. В това няма нищо ненормално и лошо - всеки избор е дискриминация. Но малко се отплеснах: мисълта ми е, че самото отличаване на отношенията (било то единствено терминологично) между гейове от това нежду хетеросексуални е форма на дискриминация. Тази дискриминация е съсвем ненужна, не е рационално да се въвежда - в предишните си мнения съм се аргументирал.
Дали фактическото съжителство е форма на дискриминация? Да. Но то е просто по-облекчен откъм права и задължения режим на съ-битие. Неговата цел е да предостави на лицата възможност да не създават помежду си силната правна връзка на брака, но да се ползват от някои от атрибутите му. То е учредено, поради желанието на обществото от него. Желание произтичащо от потребността от повече свобода.
Отклонявайки се отново, но с илюстративна цел, ще споделя част от семейната си история. Преди много години, леля ми се влюбила в един добър и снажен момък. Решили да всъпят в брак. Преди това обаче трябвало да преодолее възмутените опити за съпротива от страна на прадядо ми, аргументирани с "Ама как така, та той е католик?!". И те са без църковен брак. Преди не толкова много години (даже сам помня), едно от децата на това семейство, моята братовчедка, също се влюби. Отидохме на годеж. Там чух възмущението на някои по-стари гости: "Ама как така няма да [сключат брак]?!" Сега това семейство има едно добро, умно, талантливо и (твърде) енергично дете.
Успехът на семейството не зависи от правното му облекло. Но всеки трябва да може да го облича както желае и ако желае.