Японистика 2 - за зайци и не само

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Аватар
ayakashi
Постоянно присъствие

Re: Японистика 2 - за зайци и не само

Мнение от ayakashi »

Nevermore написа:
ayakashi написа:Въпросче към по-горните курсове: лекциите в 1-ви курс сутрин ли са или всяка година е различно?
По принцип са сутрин и май тази година също ще си е така.
Благодаря! ^^
Аватар
Hikari
В началото бе словото
Специалност: Японистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Hikari »

Някой има ли идея дали някъде има програмата за първокурсници в електронен варант?
Изображение
Аватар
aikaeimin
Танцуващия с клавиатури
Курс: втори

Мнение от aikaeimin »

Трябва да я качат тук - http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/u ... azpisaniya
Но кога ще стане това, не се знае. xD
Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.
Аватар
bungle
В началото бе словото

Мнение от bungle »

Здравейте,

реших, че искам да уча японски. Интересувам се дали в СУ се организира някакъв курс?

Благодаря предварително. :)
DreamingFlower
В началото бе словото

Мнение от DreamingFlower »

Здравейте, бъдещи колеги! (Или поне така се надявам :) ) Разгледах седмичната програма на специалността и нещо много малко ми се видяха часовете. Избираемите дисциплини отделно ли се обявяват или нещо не съм догледала? Остава ли ви достатъчно време да научите и да поживеете? :)
Аватар
Chang'e
В началото бе словото
Специалност: Китаистика
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Chang'e »

DreamingFlower написа:Здравейте, бъдещи колеги! (Или поне така се надявам :) ) Разгледах седмичната програма на специалността и нещо много малко ми се видяха часовете. Избираемите дисциплини отделно ли се обявяват или нещо не съм догледала? Остава ли ви достатъчно време да научите и да поживеете? :)
В китаистика е по-готино,имаме и повече часове! (лъжа) :lol:
П.С. Японистите не спят.
There used to be a greying tower alone on the sea,
you became the light on the dark side of me...
Аватар
kirova_
В началото бе словото

Мнение от kirova_ »

Оооо,повярвайте,часовете не са никак малко,предостатъчно са ни :lol: Пази боже от повече :lol:
Времето за учене никога не е достатъчно(от опит го казвам),но не е трудно да се съвместява полезното с приятното...Мисля,че най-труден е първи курс,поне на мен ми беше страшно трудно и не знаех къде се намирам,сега положението е по-уравновесено...така да се каже...Дерзайте...

bungle,за какъв курс точно се интересуваш?Има курсове по различните езици мисля,но не знам как стои въпроса с тях...А иначе курс по японски няма,няма и уводен курс в първи курс,въобще...малко сме ощетени и трябва да учим много здраво :lol: Но това са рисковете на професията....
Японистика 2-ри курс

-Кой път да поема от тук?- попита Алиса.
-Зависи къде искаш да стигнеш- отговори Усмихващият се котарак.
-Няма значение - отвърна Алиса.
-Товага няма значение и кой път ще поемеш- усмихна се загадъчно Котаракът
DreamingFlower
В началото бе словото

Мисълта ми беше, че като гледам публикуваната програма например 3 курс във вторник имат само 2 избираеми предмета. :) Това наистина ли означава, че за деня няма друго или само така изглежда? Освен ученето, което е страшно много предполагам. Интересно ми е кое най-много ви харесва в специалността :) И кои са нейните минуси? А лекциите на какъв език се водят? Какви домашни имате, има ли задължителна литература като в училище, която да се чете... Имам толкова много въпроси всъщност! :D
Аватар
ayakashi
Постоянно присъствие

Мнение от ayakashi »

Фактът, че не сме се втурнали да отговаряме във форума донякъде сам говори за заетостта :lol:
Ако имаш афинитет към езиците, 100% ще ти хареса. Японският е страшно интересен език (и също толкова труден). Засега лекциите (освен японски език) се водят на български. Повечето лекции са много забавни, горните курсове приемат зайците много добре, а предметите са много разнообразни и обогатяващи. Даже днес ще ходим на Чайна церемония :compress: :compress: :compress:
Основен минус е, че не се спи :lol: Понякога забравяш да ядеш, такива неща...
Също трябва да знаеш английски доста добре, за да ти се улесни работата.
dreamz
В началото бе словото

Мнение от dreamz »

здравеите,да си кажа и моя проблем .. значи искам да жляза с японистика или китаистика и исках да знам докато учиш можеш ли да се прехвърлиш в чужбина и как точно става .. мерси преджарително :))
Аватар
aozora
От дъжд на вятър
Курс: завършил

Мнение от aozora »

dreamz, за целта първо те съветвам да се упражняваш да пишеш грамотно.
Има колеги, които след първата година отиват да учат в чужбина, но в подобни случаи трябва да почнеш от нулата в съответния университет. Имаш ли конкретен университет/държава предвид? Японистика ли искаш да продължиш да учиш и в чужбина?
晴耕雨読
Аватар
kirova_
В началото бе словото

Мнение от kirova_ »

DreamingFlower написа:Мисълта ми беше, че като гледам публикуваната програма например 3 курс във вторник имат само 2 избираеми предмета. :) Това наистина ли означава, че за деня няма друго или само така изглежда? Освен ученето, което е страшно много предполагам. Интересно ми е кое най-много ви харесва в специалността :) И кои са нейните минуси? А лекциите на какъв език се водят? Какви домашни имате, има ли задължителна литература като в училище, която да се чете... Имам толкова много въпроси всъщност! :D
Такааа,
ами аз съм втори курс,не трети,но двата избираеми предмети,които си видяла в програмата са всъщност задължително избираеми,никой не те пита искаш ли да ги учиш или не,такава е програмата.Първи и трети курс са сутрин,втори и четвърти-следобяд,това е така поради липса на стаи и на преподаватели.Общо взето доста малко преподаватели са поели и 4-те курса.Аз най-много оцених специалността си миналата година на извънкласните мероприятия,на срещите с японци,пишейки курсови работи и т.н.Беше безкрайно интересно.Тегаво е по време на семестъра това,че те затрупват с много информация,но през сесията,когато седнеш да учиш стабилно,наистина откриваш толкова много интересни неща(поне при мен така беше).Езикът лично за мен е много труден,но това си е мой проблем,защото явно не отделям достатъчно време за учене...или по-скоро не си разпределям времето правилно,но...шанс :( Минуси има,като във всяка друга специалност,но пък знанията,които получаваш при нас,не мисля,че можеш да ги получиш някъде другаде в България.И нашите лекции се водят на български,само отделни термини се въвеждат на японски,както и някои материали,които ни раздават.Домашни имаме основно по японски,обикновени упражнения,съчинения и йероглифи(piece of cake,дет' се вика :lol: ) Нямаме задължителна литература,която да четем,има само препоръчителна :P
Питай ако те интересува още нещо,тук сме,за да помагаме :flower:
Японистика 2-ри курс

DreamingFlower
В началото бе словото

Много благодаря за отговорите! :flower:
Японският език и култура са ми изключително интересни и мисля, че специалността би ми харесала. За съжаление същото мислех и миналата година, когато записах биология, а доста се разочаровах. Сега прекъснах, за да си дам малко време за размисъл и да избера нещо, което да уча с удоволствие. Японистиката ми беше голям мерак 12 клас, но изпитите тогава май съвпадаха или нещо такова. Мисля да посетя някои лекции, ако няма да е проблем да придобия по-добра представа. :)
Аватар
kirova_
В началото бе словото

Мнение от kirova_ »

DreamingFlower написа:Много благодаря за отговорите! :flower:
Японският език и култура са ми изключително интересни и мисля, че специалността би ми харесала. За съжаление същото мислех и миналата година, когато записах биология, а доста се разочаровах. Сега прекъснах, за да си дам малко време за размисъл и да избера нещо, което да уча с удоволствие. Японистиката ми беше голям мерак 12 клас, но изпитите тогава май съвпадаха или нещо такова. Мисля да посетя някои лекции, ако няма да е проблем да придобия по-добра представа. :)
Ами по принцип мисля,че няма проблем да дойдеш на някоя лекция :wink: Успеех!
Японистика 2-ри курс

WaterLilly
В началото бе словото

Мнение от WaterLilly »

Здравейте. 10 клас съм и си преценявам шансовете за японистика сега, макар че ми е малко рано. :) И се натъквам на един проблем (или по-скоро неяснота).
Как работят нещата с парите? Изчетох всичко, което намерих, но така и не разбрах... Въобще не разбирам от банки и такива парични неща, но можете ли да ми кажете колко пари за семестър е? И какво са кредити (моля ви, не ми се смейте :bounce: )? От това, което "разрових" в гугъла, разбрах, че мога да кандидатствам за кредит, но не и какво е. :D

Дано се реша в оставащите ми 2 години. Имам слабост към японския от известно време. Макар че не ме привлича идеята да не спя и да забравям да ям, сигурно навсякъде другаде също е така. XD И не вярвам да намеря нещо, което би ми харесало да уча повече.
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”