Ама много сте ми интересни, бе, хораlycka написа:За изискванията и критериите съм напълно съгласна, невъзможни са. Доказателство са хора, които си скъсват д-то да учат по цяла година и на изпита пак не се получава. Но за да имат тези критерии, те сигурно идват отнякъде. Все едно, факт е, че няма човек, който да не е пипнал почти нищо и да мине по шведски. Ако има такъв аз лично ще му дам 5 лв. Но то и преподавателите не са единственият проблем, ако изобщо може да се нарече така. Цялата им система на специалността е тъпа, особено с тоя втори език, който ти прецаква шведския форевър и не стига, че никой не те пита искаш ли, не искаш ли втори език, после се правят супер гадни коментари за тези, които говорели на норвежки, примерно, в лекциите по шведски. Ами няма как да е друго!!!
Скандинавистика
Модератор: Don Horhe
-
IngridYlva
- В началото бе словото
Re: Скандинавистика
Който е изготвил новата учебна програма, той ще да е.
Оправдано е да има повече литература, това е филология все пак. А в момента часовете по език не ми се струва да са малко, без да знам колко са били преди.
Оправдано е да има повече литература, това е филология все пак. А в момента часовете по език не ми се струва да са малко, без да знам колко са били преди.
-
IngridYlva
- В началото бе словото
Да, литература трябва да има, но преди беше "само" 2 семестъра плюс 1 семестър литературна специализация (в който не се правеше нищо...) и не е било недостатъчно. А шведският беше със сигурност повече, защото имаше и пети курс
А и във втори курс имахме същия брой часове като в първи - 12. И може би вие не знаете, но ние имахме доста по-малко книги (нямаше библиотека тогава), и речници се намираха по-трудно (Lexin беше буквално unheard of, да не говорим за разни други екстри - то дори Интернет нямаше...) Ама пак сме учили и сме завършили, и пак е имало скъсани, но винаги скъсани са били хората, които не са знаели достатъчно или просто не са били за там - нали са ми били колеги, заедно сме учили, знам на какъв хал са били
Така че проблемът е първо в програмата - калпава е
, второ във вас самите
И не във всички, а в тези, които мрънкат вместо например да вземат да си направят карта за библиотеката и да взимат да четат книги. Знаете ли колко трудно ни беше с книгите на нас първите години? За да четеш, трябваше да взимаш книги от шведската лекторка (добре че тя раздаваше) или направо да си ги купиш сам от Швеция. И нямаше избор на книги за превеждане за изпитите - "Доктор Глас" и това е, ако щеш. И пак сме прокопсали повече явно

Хора, разберете, че не става само с ядене (и пиене)
Хора, разберете, че не става само с ядене (и пиене)
Не е ли рано е за такива изказвания? Mалки сме още... А и винаги е имало и ще има минали и скъсани.IngridYlva написа: И пак сме прокопсали повече явно![]()
![]()
-
IngridYlva
- В началото бе словото
[quote="Solveig"]
Колеги, нека дружно вземем пример от славното минало.quote]
Поучете се, затова се хабя да пиша
Поучете се, затова се хабя да пиша
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Какво пък се хванахте за тая карта за библиотеката? И какво общо въобще има библиотеката с четенето на книги? Първи курс, когато ми се налагаше да взимам учебници и книги от там имах карта. Втори курс вече си имах речници и книги вкъщи и просто не ми се налагаше да ходя до Нордика. Сега като искам да си взема още неща за четене за лятото и ми потрябва карта и си извадих миналата седмица.
Освен това, въобще не говорех за себе си, а за други мои колеги, които са много по-напред с шведския от мен и пак бяха скъсани.
И въобще не съм се и оплаквал (още по-малко преди да дойдат хора да ме съветват да не се оплаквам, а да чета, преди това просто казах че съм скъсан и нито съм мрънкал, нито нищо), просто съм крайно несъгласен с твърдението, че само и единствено неподготвените и недостатъчно знаещите биват скъсани. Това е изпитна ситуация, човек е под напрежение, а може и просто да не е в кондиция в момента, всичко се случва. Не оспорвам, че знаеш на какъв хал са били колегите ти, но и аз знам на какъв хал са моите. А ти не, така че твърдения кой колко е прокопсал и т.н. са... неоснователни.
No offence, оценявам, че се хабиш да пишеш с цел да ни дадеш съвет, което е хубаво нещо, но не е точно това начинът
Освен това, въобще не говорех за себе си, а за други мои колеги, които са много по-напред с шведския от мен и пак бяха скъсани.
И въобще не съм се и оплаквал (още по-малко преди да дойдат хора да ме съветват да не се оплаквам, а да чета, преди това просто казах че съм скъсан и нито съм мрънкал, нито нищо), просто съм крайно несъгласен с твърдението, че само и единствено неподготвените и недостатъчно знаещите биват скъсани. Това е изпитна ситуация, човек е под напрежение, а може и просто да не е в кондиция в момента, всичко се случва. Не оспорвам, че знаеш на какъв хал са били колегите ти, но и аз знам на какъв хал са моите. А ти не, така че твърдения кой колко е прокопсал и т.н. са... неоснователни.
No offence, оценявам, че се хабиш да пишеш с цел да ни дадеш съвет, което е хубаво нещо, но не е точно това начинът
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
Мисля, че се имаха предвид часовете за горните курсове, не за първи.Solveig написа: А в момента часовете по език не ми се струва да са малко, без да знам колко са били преди.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
-
IngridYlva
- В началото бе словото
За това си прав. В шведските университети се учудват, че ние имаме един голям изпит на края на курса и това е. А те имат текущо изпитване и оценяване по много от курсоветеVaskes написа:Това е изпитна ситуация, човек е под напрежение, а може и просто да не е в кондиция в момента, всичко се случва.
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Е, поне откъм присъствие, ако не откъм друго го докарвам :Р
А текущото оценяване е чудесно, хем не ти зависи крайната оценка само от един изпит, хем ти дава по-реална и постоянна представа за знанията ти. Ех, хубаво беше в училище :Р
А текущото оценяване е чудесно, хем не ти зависи крайната оценка само от един изпит, хем ти дава по-реална и постоянна представа за знанията ти. Ех, хубаво беше в училище :Р
- skandinavistik
- В началото бе словото
Аз викам да не зачеквам темата за тва колко часа шведски са имали преди и колко са сега, дали са добри преподавателите или не,дали са редовни и дали изискват много... поне за мен,квото било,било.
Въпросът е, някой знае ли колко кредита носи държавния изпит и как стоят нещата там изобщо?
Дочух, че е възможно човек да си вземе държавния и с втория език ( датски/ норвежки), но дали това е добра идея??? И изобщо, струва ли се човек да се откаже от шведския и да се бори на другия фронт, така да се каже, или все пак Веселина,Павел и Анелия не са препядствие, което да не може да се премине.
(Който е бил на изпит при тях ме разбира).
Не знам как стоят нещата с първата норвежка група с 1ви език норвежки, затова ще питам само за по- старите ...
Иначе, съвет от мен, пишете датски като втори, по - близко ще ви се стори до норвежки, макар всеки да казва ,че като фонетика норвежкия е по - близък до шведски. Пък и, норвежците са си по близки с датчаните, на швед като му кажеш за датски и все едно му говориш за китайски,така де...
Айде, и пишете!
Въпросът е, някой знае ли колко кредита носи държавния изпит и как стоят нещата там изобщо?
Дочух, че е възможно човек да си вземе държавния и с втория език ( датски/ норвежки), но дали това е добра идея??? И изобщо, струва ли се човек да се откаже от шведския и да се бори на другия фронт, така да се каже, или все пак Веселина,Павел и Анелия не са препядствие, което да не може да се премине.
(Който е бил на изпит при тях ме разбира).
Не знам как стоят нещата с първата норвежка група с 1ви език норвежки, затова ще питам само за по- старите ...
Иначе, съвет от мен, пишете датски като втори, по - близко ще ви се стори до норвежки, макар всеки да казва ,че като фонетика норвежкия е по - близък до шведски. Пък и, норвежците са си по близки с датчаните, на швед като му кажеш за датски и все едно му говориш за китайски,така де...
Айде, и пишете!
unique
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
Ми ние пък може да искаме да учим нещо, което е по-далеч от норвежки... 
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Може и с втори чужд, да. Ели (по датски) се опитва да ни убеди, че си е оферта да пробваме с датски, ама ще видим
Btw, искам да призова хората, които са взели Hanteringen av odöda и Pappersväggar на Линдквист от Нордика да ги върнат най-накрая
Btw, искам да призова хората, които са взели Hanteringen av odöda и Pappersväggar на Линдквист от Нордика да ги върнат най-накрая
- skandinavistik
- В началото бе словото
Някой знае ли колко кредита носи държавния изпит и как стоят нещата там изобщо? Моля, пишете, че информацията е важно нещо!

unique
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Аз дори не знаех, че носи кредити
И въобще кое всъщност им е важното на тях? Аз така и не схванах. Нали уж каквото влиза в учебния план носи кредити, каквото не влиза - не носи. Значи човек завършва с точно определен брой кредити така или иначе.
И въобще кое всъщност им е важното на тях? Аз така и не схванах. Нали уж каквото влиза в учебния план носи кредити, каквото не влиза - не носи. Значи човек завършва с точно определен брой кредити така или иначе.
Кредитите са важни за студентската мобилност в Европа.
skandinavistik, доколкото знам, са 10 или 12 кредита, но трябва да питаш преподавателите си или в катедрата. Ние не знаем нищо със сигурност, защото сме още много, много далече от държавния изпит.
skandinavistik, доколкото знам, са 10 или 12 кредита, но трябва да питаш преподавателите си или в катедрата. Ние не знаем нищо със сигурност, защото сме още много, много далече от държавния изпит.