Скандинавистика

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
IngridYlva
В началото бе словото

Re: Скандинавистика

Мнение от IngridYlva »

lycka написа:За изискванията и критериите съм напълно съгласна, невъзможни са. Доказателство са хора, които си скъсват д-то да учат по цяла година и на изпита пак не се получава. Но за да имат тези критерии, те сигурно идват отнякъде. Все едно, факт е, че няма човек, който да не е пипнал почти нищо и да мине по шведски. Ако има такъв аз лично ще му дам 5 лв :lol:. Но то и преподавателите не са единственият проблем, ако изобщо може да се нарече така. Цялата им система на специалността е тъпа, особено с тоя втори език, който ти прецаква шведския форевър и не стига, че никой не те пита искаш ли, не искаш ли втори език, после се правят супер гадни коментари за тези, които говорели на норвежки, примерно, в лекциите по шведски. Ами няма как да е друго!!!
Ама много сте ми интересни, бе, хора :shock: Изискванията били невъзможни. Ако бяха невъзможни, нямаше да има изкарали, нямаше да има и петици и шестици, а винаги има 8) И да, критериите сигурно идват отнякъде - критериите са същите каквито са били и преди 8-10 години, само че тогава учебната програма беше друга, учеше се 5 години, часовете по шведски бяха повече, литературите бяха по-малко, странознанията също, втори език се учеше по-рехаво (за това не съм съвсем сигурна, но ако е истина това, което чувам от сегашните студенти, ние със сигурност учехме по-малко норвежки). Къде е проблемът тогава? Проблемът е в новата учебна програма . А кой според вас е причината да се учи повече литература и по-малко език? Оставям ви да си отговорите сами на този въпрос 8)
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Който е изготвил новата учебна програма, той ще да е.
Оправдано е да има повече литература, това е филология все пак. А в момента часовете по език не ми се струва да са малко, без да знам колко са били преди.
IngridYlva
В началото бе словото

Мнение от IngridYlva »

Да, литература трябва да има, но преди беше "само" 2 семестъра плюс 1 семестър литературна специализация (в който не се правеше нищо...) и не е било недостатъчно. А шведският беше със сигурност повече, защото имаше и пети курс :lol: А и във втори курс имахме същия брой часове като в първи - 12. И може би вие не знаете, но ние имахме доста по-малко книги (нямаше библиотека тогава), и речници се намираха по-трудно (Lexin беше буквално unheard of, да не говорим за разни други екстри - то дори Интернет нямаше...) Ама пак сме учили и сме завършили, и пак е имало скъсани, но винаги скъсани са били хората, които не са знаели достатъчно или просто не са били за там - нали са ми били колеги, заедно сме учили, знам на какъв хал са били 8) Така че проблемът е първо в програмата - калпава е 8) , второ във вас самите :lol: И не във всички, а в тези, които мрънкат вместо например да вземат да си направят карта за библиотеката и да взимат да четат книги. Знаете ли колко трудно ни беше с книгите на нас първите години? За да четеш, трябваше да взимаш книги от шведската лекторка (добре че тя раздаваше) или направо да си ги купиш сам от Швеция. И нямаше избор на книги за превеждане за изпитите - "Доктор Глас" и това е, ако щеш. И пак сме прокопсали повече явно :lol: 8)

Хора, разберете, че не става само с ядене (и пиене) 8)
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

:bow:s Колеги, нека дружно вземем пример от славното минало.
IngridYlva написа: И пак сме прокопсали повече явно :lol: 8)
Не е ли рано е за такива изказвания? Mалки сме още... А и винаги е имало и ще има минали и скъсани.
IngridYlva
В началото бе словото

Мнение от IngridYlva »

[quote="Solveig"]:bow:s Колеги, нека дружно вземем пример от славното минало.quote]

Поучете се, затова се хабя да пиша :lol:
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Какво пък се хванахте за тая карта за библиотеката? И какво общо въобще има библиотеката с четенето на книги? Първи курс, когато ми се налагаше да взимам учебници и книги от там имах карта. Втори курс вече си имах речници и книги вкъщи и просто не ми се налагаше да ходя до Нордика. Сега като искам да си взема още неща за четене за лятото и ми потрябва карта и си извадих миналата седмица.

Освен това, въобще не говорех за себе си, а за други мои колеги, които са много по-напред с шведския от мен и пак бяха скъсани.

И въобще не съм се и оплаквал (още по-малко преди да дойдат хора да ме съветват да не се оплаквам, а да чета, преди това просто казах че съм скъсан и нито съм мрънкал, нито нищо), просто съм крайно несъгласен с твърдението, че само и единствено неподготвените и недостатъчно знаещите биват скъсани. Това е изпитна ситуация, човек е под напрежение, а може и просто да не е в кондиция в момента, всичко се случва. Не оспорвам, че знаеш на какъв хал са били колегите ти, но и аз знам на какъв хал са моите. А ти не, така че твърдения кой колко е прокопсал и т.н. са... неоснователни.

No offence, оценявам, че се хабиш да пишеш с цел да ни дадеш съвет, което е хубаво нещо, но не е точно това начинът ;)
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Solveig написа: А в момента часовете по език не ми се струва да са малко, без да знам колко са били преди.
Мисля, че се имаха предвид часовете за горните курсове, не за първи. :D
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
IngridYlva
В началото бе словото

Мнение от IngridYlva »

Vaskes написа:Това е изпитна ситуация, човек е под напрежение, а може и просто да не е в кондиция в момента, всичко се случва.
За това си прав. В шведските университети се учудват, че ние имаме един голям изпит на края на курса и това е. А те имат текущо изпитване и оценяване по много от курсовете :wink: Така трябва да бъде и в българските унита, ама не е :cry: Но имай предвид, че в шведските университети, а и по света, доколкото знам, имат и изисквания за присъствието на лекциите и ако си отсъствал повече от допустимия процент пъти, нямаш право да се явиш на изпит :lol:
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Е, поне откъм присъствие, ако не откъм друго го докарвам :Р

А текущото оценяване е чудесно, хем не ти зависи крайната оценка само от един изпит, хем ти дава по-реална и постоянна представа за знанията ти. Ех, хубаво беше в училище :Р
Аватар
skandinavistik
В началото бе словото

Мнение от skandinavistik »

Аз викам да не зачеквам темата за тва колко часа шведски са имали преди и колко са сега, дали са добри преподавателите или не,дали са редовни и дали изискват много... поне за мен,квото било,било.

Въпросът е, някой знае ли колко кредита носи държавния изпит и как стоят нещата там изобщо?

Дочух, че е възможно човек да си вземе държавния и с втория език ( датски/ норвежки), но дали това е добра идея??? И изобщо, струва ли се човек да се откаже от шведския и да се бори на другия фронт, така да се каже, или все пак Веселина,Павел и Анелия не са препядствие, което да не може да се премине.
(Който е бил на изпит при тях ме разбира).

Не знам как стоят нещата с първата норвежка група с 1ви език норвежки, затова ще питам само за по- старите ... :D
Иначе, съвет от мен, пишете датски като втори, по - близко ще ви се стори до норвежки, макар всеки да казва ,че като фонетика норвежкия е по - близък до шведски. Пък и, норвежците са си по близки с датчаните, на швед като му кажеш за датски и все едно му говориш за китайски,така де...
Айде, и пишете!
unique
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Ми ние пък може да искаме да учим нещо, което е по-далеч от норвежки... :clown:
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Може и с втори чужд, да. Ели (по датски) се опитва да ни убеди, че си е оферта да пробваме с датски, ама ще видим :roll:

Btw, искам да призова хората, които са взели Hanteringen av odöda и Pappersväggar на Линдквист от Нордика да ги върнат най-накрая :P
Аватар
skandinavistik
В началото бе словото

Мнение от skandinavistik »

Някой знае ли колко кредита носи държавния изпит и как стоят нещата там изобщо? Моля, пишете, че информацията е важно нещо!

:mrgreen:
unique
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Аз дори не знаех, че носи кредити :lol:

И въобще кое всъщност им е важното на тях? Аз така и не схванах. Нали уж каквото влиза в учебния план носи кредити, каквото не влиза - не носи. Значи човек завършва с точно определен брой кредити така или иначе. :?
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Кредитите са важни за студентската мобилност в Европа.

skandinavistik, доколкото знам, са 10 или 12 кредита, но трябва да питаш преподавателите си или в катедрата. Ние не знаем нищо със сигурност, защото сме още много, много далече от държавния изпит.
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”