и пресметни нашето надмощие колко години продължава?През близо 1500-годишния конфликт винаги някоя от страните е имала надмощие, но не достатъчно за да отстрани противника си. Така че аз не мисля, че трябва да се гордея, че сме им давали отпор, просто защото не са с нищо повече от нас.
човек, смешно звучат тези напудрени думи, но те разбирам, то и аз гледах историята ни по този начин, когато четях Божидарчо, Стефан Цанев и Петър Добрев... просто ден след ден, след всяка прочетена книга, по по-различен начин я виждам историята ни, и според мен, по правилен, отколкото преди.
И в най-лошите си дни Византия разполагала със стопански ресурси, далеч над нашите, именно това я държи никога да не пада под българска власт, както става с нас. Всяка наша хегемония е била доста кратка. Симеоновите войни нанасят не само вреди на гърците, но и сериозни на българите. Добре, че след него Петър сключил мир, иначе българския ресурс не би издържал на непрестанни войни с империята и съюзниците, от които едните никога не са побеждавани от българите - Хърватското кралство.
"не са с нищо повече от нас."
да, не са, всички хора са равни...
Преслав е създаден по времето на Симено, строен (28 години) по подобие на Константинопол. Е, било е едно малко копие, не същото но пак добър опит.
Едва ли, ако не са били нещо повече от нас, то царете ще тръгнат да копират императорите, техните управленски знаци, да копират изграденото в империята. И това е нормално, нормално е!
Българите не са били първата и най-голямата заплаха на империята. Но най-дълго издържа на конфликта.
Примерно в един от договорите на Тервел с гърците има клауза, в която се казва за 2000 номизми годишен данък. Е по време на аварските нападения на Балканите, годишният данък, който империята дава на тях е 200 хиляди номизми...
Съмняваш се и правилно е. Папата дава императорската титла не защото е в Рим (второстепенен град, Константинопол е средновековният център на Европа), а за да засили позициите на западната църква над източната, над православието.Всъщност дадените от папата императорски титли не са равни на василевса според Константинопол, но се съмнявам според папата да е така. Всъщност българската титла цар също стои по-високо от тази на западния император, според българите и ромеите.
В доста късно време, едва към 13-14 век императорската титла давана от папата взима надмощие над василевса, ако трябва да гледаме по възможно най-малко субективен начин.
йееееееееееееееее холандияяяяяяяаяояаяаяяаааяаяаяааяяааяаяаяаяаяяаа