И кога ще спрете с подобни въпроси, в които прозира нескопосно прикритото ви мнение, че смятате тая или оная специалност за излишна, безпреспективна, глупава и дори нелепа? ФКНФ е най-големият факултет в тоя университет, ерго и в цялата страна, сигурно не е без хич такъв.mishimladenova написа:и с какво ще се занимавате хорица като завършите рф?
Кандидатствали за румънска филология в кампания 2010/2011
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- muligan-cho
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Китаистика
- Курс: втори
Re: Кандидатствали за румънска филология в кампания 2010/201
-
tristanbgbg
- В началото бе словото
Относно реализацията, мисля че е нито по-малка нито по-голяма от тази на каквато и да е друга специалност - имам предвид - всичко зависи от човека и пазара на труда разбира се; колкото за финансовата криза в Румъния, тя е доста сериозна, но според мен с повече шансове за оправяне отколкото нашата поради простия факт, че те са във временна криза, а ние в перманентна такава.
Иначе, аз сам на мнение, че трябва да се следва нещо, което ти доставя и удоволствие, а реализацията на това зависи много от самия човек.
Прост пример - английска филология завършват много, но не от всички тях стават добри преводачи или преподаватели, а някои просто се насочват към нещо съвсем друго след завършване; от тази гледна точка, висшето образование е допълнителна и различна гледна точка, много зависи колко си се опитал да научиш и си научил реално - ако това е много, няма граници на възможностите за реализация. Защо? Защото винаги ще има необходимост от качествени кадри в езиците, а ние нямаме друг избор освен да сме партньори с единствената засега страна от ЕС, освен Гърция, с която имаме граница, и която за разлика от Гърция, няма негативно отношение към нас.
Що се отнася до мен, аз говоря английски и френски, както и румънски, но последния не много добре. Моето желание е да го говоря отлично просто защото ми харесва и съм сигурен, че и реализация с това ще имам.
Бих посъветвал всеки да си зададе въпроса защо избира дадена специалност - ако отговорът на този въпрос е - ми тук ме приеха, или трябва нещо да се следва, според мен, по-добре човек да се подготви по-добре и да пробва наново това което иска.
Освен това, ако реализацията за вас означава, аз завършвам и те ми предлагат този договор за ето тези пари, опитайте се да си отговорите с коя специалност това е възможно? И освен това, това ли е единственото нещо, което ме интересува? Ако да, какво да направя за да го постигна? Ако не, нека да направя всичко за да мога да стана добър специалист в това което ми харесва.

Иначе, аз сам на мнение, че трябва да се следва нещо, което ти доставя и удоволствие, а реализацията на това зависи много от самия човек.
Прост пример - английска филология завършват много, но не от всички тях стават добри преводачи или преподаватели, а някои просто се насочват към нещо съвсем друго след завършване; от тази гледна точка, висшето образование е допълнителна и различна гледна точка, много зависи колко си се опитал да научиш и си научил реално - ако това е много, няма граници на възможностите за реализация. Защо? Защото винаги ще има необходимост от качествени кадри в езиците, а ние нямаме друг избор освен да сме партньори с единствената засега страна от ЕС, освен Гърция, с която имаме граница, и която за разлика от Гърция, няма негативно отношение към нас.
Що се отнася до мен, аз говоря английски и френски, както и румънски, но последния не много добре. Моето желание е да го говоря отлично просто защото ми харесва и съм сигурен, че и реализация с това ще имам.
Бих посъветвал всеки да си зададе въпроса защо избира дадена специалност - ако отговорът на този въпрос е - ми тук ме приеха, или трябва нещо да се следва, според мен, по-добре човек да се подготви по-добре и да пробва наново това което иска.
Освен това, ако реализацията за вас означава, аз завършвам и те ми предлагат този договор за ето тези пари, опитайте се да си отговорите с коя специалност това е възможно? И освен това, това ли е единственото нещо, което ме интересува? Ако да, какво да направя за да го постигна? Ако не, нека да направя всичко за да мога да стана добър специалист в това което ми харесва.
-
tristanbgbg
- В началото бе словото
аз бих завършил и суахили ако ме интересуваше, но не ме интересува:)muligan-cho написа:И кога ще спрете с подобни въпроси, в които прозира нескопосно прикритото ви мнение, че смятате тая или оная специалност за излишна, безпреспективна, глупава и дори нелепа? ФКНФ е най-големият факултет в тоя университет, ерго и в цялата страна, сигурно не е без хич такъв.mishimladenova написа:и с какво ще се занимавате хорица като завършите рф?
всеки завършил рф или каквато и да е друга специалност ще се занимава с каквото си ще, не казвам с каквото може, защото аз може да мога да стана космонафт, но не искам; според мен е важно да правя това което искам и гледам доколкото мога да го правя, ако смятате че сте изцяло зависими от безкрайните смени на законите в БГ или всякакви други нормативни актове, погледнете също и хората в елита на държавата - според мен не са следвали нещо много перспективно да станат част този елит;
това трябва да е ясно от самосебе си;
аз сигурно никога няма да мога да разбера защо икономическите специалности имат по-голям рейтинг от филологическите след като са много по-лесни за следване;
една филология въобще не е нещо лесно каквато и да е тя и както беше казано и някаде по-рано в този форум, това не е специалност която да се прави между другото (не го препоръчвам за която и да е филология) - това обесмисля напълно следването и.
много хора ми се струва, искат да видят в даденото висше образование формулата за печелене на пари тук и веднага, само че всяка такава специалност, ти дава различен ъгъл на преценка на този и на много други въпроси, и тогава, както и с много други неща, стигаме до предпочитанията на всеки човек.
- muligan-cho
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Китаистика
Е, не бих могъл да се съглася само с това, че икономическите специалности са по-лесни за следване от филологическите или педагогическите и т.н. Най-малкото, че всеки го бива в различни неща. Аз никога не бих могъл да си взема изпита по механика, например (ако учех нещо такова), както и някой механик трудно би могъл да си вземе изпита по общо езикознание, предполагам. Кой в квото го бива.
-
Sisinel
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
присъединявам се и аз; ще се записвам утре; голям фен съм на румънския език; бих желал да попитам тези които вече са карали часове в тази специалност дали се карат часовете по румънски редовно предвид ниския интерес към специалността; на мен ми е първо желание.
Se alaturesc si eu.Merg sa fac registratie maine.Sunt mare fan de limba romana.Stiu ca acesta specialitate de obicei nu se prefera dar as dori sa intreb cineva care a fost deja de lectie trebuie sa in mod regulat lectiile?Asta este primul meu dorinta..
Предвид факта че чичко гугъл превежда доста зле мисля че това е малко по-добър превод без негова помощ... ...приемам поправки и критики ,но основателни.Май не са много кандидатите за тази специалност ,но времето ще покаже дали бъркам.
Se alaturesc si eu.Merg sa fac registratie maine.Sunt mare fan de limba romana.Stiu ca acesta specialitate de obicei nu se prefera dar as dori sa intreb cineva care a fost deja de lectie trebuie sa in mod regulat lectiile?Asta este primul meu dorinta..
Предвид факта че чичко гугъл превежда доста зле мисля че това е малко по-добър превод без негова помощ... ...приемам поправки и критики ,но основателни.Май не са много кандидатите за тази специалност ,но времето ще покаже дали бъркам.
- Catherine
- Летящите Пръсти
- Специалност: Нордистика
В това отношение не се притеснявай
Никога няма много хора, които да се записват с желание и да пишат във форума, но по-малко от 15 записани души като че ли не е имало, миналата година бяха дори над 20. Това е съвсем нормална група за една малка филология, че и не само. Но за съжаление по-голямата част са хора, които се записват без желание и не се задържат много. Но самата филология си е напълно сериозна, преподавателите също, а колкото до отношението на преподаването към големината на групата, ще те успокоя - карала съм лекции дори сама.
И не са ме пускали, а са ми преподавали. Ако искате да научите езика, няма какво да ви попречи - това е правилното място. Преподава се страхотно. 
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/

http://predi13.pernik-bg.com/

Приехаме румънска на 1-во класиране-беше ми второ желание и най-вероятно това ще запиша и след второто класиране:))
-
Sisinel
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
най тъпото е че се записват хора които не продължават но заемат места на желаещи да учат само защото трябва да е вСофийския на всяка цена....
-
Natalchetooo
- В началото бе словото
исках да эапиша румънска филология, но не ми стигна една еденица
Здравейте.Честито на приетите.
Някой може ли да ми даде подробна информация къде точно трябва да отида за да се запиша и в какъв ред,първо плащам после попълвам или..за да не се налага да се разкарвам нагоре-надолу.Мерси предварително.
Някой може ли да ми даде подробна информация къде точно трябва да отида за да се запиша и в какъв ред,първо плащам после попълвам или..за да не се налага да се разкарвам нагоре-надолу.Мерси предварително.
-
tristanbgbg
- В началото бе словото
"Se alaturesc si eu.Merg sa fac registratie maine.Sunt mare fan de limba romana.Stiu ca acesta specialitate de obicei nu se prefera dar as dori sa intreb cineva care a fost deja de lectie trebuie sa in mod regulat lectiile?Asta este primul meu dorinta."
аз не съм почнал да уча още в СУ, но ще се опитам да направя някакви корекции тук:
mă alătur şi eu; merg să ma înregistrez mâine; sunt un mare fan al limbii române; îmi dau seama că specialitatea aceasta nu se preferă de obicei, dar aş dori să întreb pe cineva care deja a asistat la nişte lecţii dacă ele sunt în regula şi au loc regulat; asta a fost prima dorinţa mea.
аз не съм почнал да уча още в СУ, но ще се опитам да направя някакви корекции тук:
mă alătur şi eu; merg să ma înregistrez mâine; sunt un mare fan al limbii române; îmi dau seama că specialitatea aceasta nu se preferă de obicei, dar aş dori să întreb pe cineva care deja a asistat la nişte lecţii dacă ele sunt în regula şi au loc regulat; asta a fost prima dorinţa mea.
- Y.a.n.i.t.s.a
- В началото бе словото
- Специалност: Румънска филология
- Курс: първи
И аз съм приета Румънска филологияortx написа:Здравейте.Честито на приетите.
Истинската тъга е тогава,
когато нямаш сили да заплачеш,
въпреки, че всичко е свършило,
просто, защото е било
ПРИКАЗНО И ИСТИНСКО!!! ♥ ♥ ♥

просто, защото е било

- Y.a.n.i.t.s.a
- В началото бе словото
- Специалност: Румънска филология
- Курс: първи
Няма за каквоortx написа:Мерси
Истинската тъга е тогава,
просто, защото е било

просто, защото е било

И аз се надявам.за втора година кандидаствам-като желанията ми бяха между румънска и френска,приехаме румънска:)-така че се надявам ,че ще се съберем повечко хорца:))Y.a.n.i.t.s.a написа:Няма за каквоortx написа:МерсиМ/удругото мен ме приеха на второ класиране Румънска филология, аз я бях писала на 4 - то място, на първо класиране не ми достигнаха 9 стотни, но на второ вече ме приеха
Надявам се да си допаднем повечето, които ще учим румънски