Българската Литература
- theDarkSite
- Танцуващия с клавиатури
Re: Българската Литература
Него съм го оставил за по-нататък ^^ Иначе и за него се глася, дам ^^
- theDarkSite
ех, Кирил Христов последните си години пише невероятно
Попаднах на един откъс от последната му (май) творба, Бездна, която не е издавана до 1995-та... невероятно е
Също и П. Спасов, по-съвременен, прочетох едно негово стихотворение и се влюбих. И се дивя, човекът не е гледал да поставя рима, но въпреки това стихотворението пак е мелодично
Бе от известно време насам доста автори открих, и ми е тъжно, че не са толкова достъпни колкото повечето глупости, които издават сега, а трябва да търсиш и търсиш и да даваш луди пари да попаднеш на тях :/
Също и П. Спасов, по-съвременен, прочетох едно негово стихотворение и се влюбих. И се дивя, човекът не е гледал да поставя рима, но въпреки това стихотворението пак е мелодично
Бе от известно време насам доста автори открих, и ми е тъжно, че не са толкова достъпни колкото повечето глупости, които издават сега, а трябва да търсиш и търсиш и да даваш луди пари да попаднеш на тях :/
- Amellie
- Постоянно присъствие
Не мога да се сдържа да не попитам защо?Boleyn написа:"Тютюн" ми е една от любимите книги за всички времена
И кой от всичките й варианти?
Не вийте, псета, аз не съм видение,
кръвта във жилите ми дреме
като в затоплени легла,
ала от сън ме дигна месеца
и рече ми: „Ела”.
като в затоплени легла,
- Boleyn
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Курс: завършил
Не мога да обясня защо ми харесва една книга...самите герои ми харесват как са описани,как се променят през страниците и как накрая се превръщат в коренно различни персонажи.Харесва ми развитието,историческите моменти,сцените,разрухата на човешкия дух.Amellie написа:Не мога да се сдържа да не попитам защо?Boleyn написа:"Тютюн" ми е една от любимите книги за всички времена
Но ми се струва,че само аз съм почитател на " Тютюн " - повечето ми познати не успяха да я дочетат .
На теб защо не ти харесва ?

- gunner_pz
- От дъжд на вятър
- Специалност: Стопанско управление с немски език
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Книгата е нещо индивидуално и всеки я приема по свой начин. Не виждам смисъл да се искат обяснения от хората. Колкото до различните варианти, идеята на Димов си остава една и съща. Това, че е принуден да преработи книгата, не променя по никакъв начин основите на романа.Amellie написа:Не мога да се сдържа да не попитам защо?Boleyn написа:"Тютюн" ми е една от любимите книги за всички времена

- Amellie
- Постоянно присъствие
На мен пък ми се струва точно обратното - много хора харесват "Тютюн", дори само прословутото Голямо четене да посоча като доказателство за това.Boleyn написа:Но ми се струва,че само аз съм почитател на " Тютюн " - повечето ми познати не успяха да я дочетат .
На теб защо не ти харесва ?
Всъщност, не искам да се изказвам хейтърски, защото има нещо вярно в това , че всеки си прави своя интерпретация на прочетеното, затова няма универсално приета истина в литературата.
Не съм съгласна обаче, че:
защото ако това беше така, нямаше да съществува теорията на литературата, а и самата литература също.gunner_pz написа: Не виждам смисъл да се искат обяснения от хората
Не съм съгласна и с това, че "преработването" на романа няма нищо общо с художествената му стойност. Разбира се че има, и това е повече от очевадно. В това отношение се водят доста полемики и до момента, но аз не смятам да задълбавам в тях, поне на този етап.
Попитах Boleyn защо харесва "Тютюн", за да видя една различна гледна точка. Защото истинският парадокс на литературата е, че бива създавана в изолация, но създава именно общуване. И размяната на аргументи и гледни точки, пък дори и на индивидуалното усещане за естетическа наслада, са част именно от подобно литературно общуване.
като в затоплени легла,
като в затоплени легла,
- gunner_pz
- От дъжд на вятър
- Специалност: Стопанско управление с немски език
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Когато Шекспир е писал своите сонети, едва ли са се намирали всезнайковци, които да определят значението на преобладаващите звукове в n-тия коплет и да провъзгласяват какво е имал предвид авторът. Но Шекспир е продължавал да пише. Аз съм твърдо против унифицирането на литературата с литературната критика. Литература ще има и без критиката, но критика не ще има без литература.Amellie написа:Boleyn написа:Но ми се струва,че само аз съм почитател на " Тютюн " - повечето ми познатизащото ако това беше така, нямаше да съществува теорията на литературата, а и самата литература също.gunner_pz написа: Не виждам смисъл да се искат обяснения от хората![]()
Не съм съгласна и с това, че "преработването" на романа няма нищо общо с художествената му стойност. Разбира се че има, и това е повече от очевадно. В това отношение се водят доста полемики и до момента, но аз не смятам да задълбавам в тях, поне на този етап.![]()
Колкото до случая на "Тютюн", може би си по-запозната от мен, все пак учиш "Българска филология", но един факт остава непроменен - макар, че са добавени много нови страници и герои, литературната критика днес разглежда единствено основните идеи на Димов, представени чрез героите Ирина, Борис, Костов и фон Гайер. За мен главите, проследяващи дейността на партизаните, бяха по-малко интересни, но интуитивно разбирах, че не те са основната идея на автора. Така че произведението не изгуби своята стойност дори и след втория прочит.

- Amellie
- Постоянно присъствие
А дали изобщо Шекспир е писал тези кУплети?gunner_pz написа: Когато Шекспир е писал своите сонети, едва ли са се намирали всезнайковци, които да определят значението на преобладаващите звукове в n-тия коплет и да провъзгласяват какво е имал предвид авторът.
Що се отнася до "Тютюн", това че той е единственият български роман, който не мога да се накарам да харесвам, си е мой проблем, обвързан с дълга литературна (и не само) история. Радвам се, че при теб, gunner_pz, това не е така -- доказателство, че в крайна сметка всеки сам си прави интерпретацията, тоест, всеки читател е и своеобразен критик.
като в затоплени легла,
като в затоплени легла,
-
Markov
- Курс: завършил
Amellie написа: доказателство, че в крайна сметка всеки сам си прави интерпретацията, тоест, всеки читател е и своеобразен критик.[/color]
Най-често лош.
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
Лош или добър, книгите се пишат за читателите,
а не за захранване на лит.крит. машината, а който
прави второто, просто си губи времето с писане,
по-хубаво да се захване с четкане на обувки.
а не за захранване на лит.крит. машината, а който
прави второто, просто си губи времето с писане,
по-хубаво да се захване с четкане на обувки.
-
Malka veshtica
- Драскач
А чували ли сте за Мартин Ралчевски? Аз скоро подарих неговата "Безкрайна нощ" и ми бяха харесали подаръка, та мисля и аз да се възползвам от този мой подарък:)
-
cwendo
- В началото бе словото
- Адрес в галерията на СУ: 19
- Обратна връзка:
Правилно. Затова трябва да спрем да четем книги. Още по-добре ще е ако почнем да ги горим.Markov написа:Amellie написа: доказателство, че в крайна сметка всеки сам си прави интерпретацията, тоест, всеки читател е и своеобразен критик.[/color]
Най-често лош.
- theDarkSite
я аз малко да съживя темата. Както беше писала Амели да пробвам и с Георги Стаматов, поизрових едно солидно количество негови разкази, май неиздавани, и доста, ама доста ми допада! Той май не е писал нещо различно от разкази, а и е издавал във вестници къде ли не... което е доста интересно, да ровиш в един голям кашон с вестници от 30-те години и да намираш разказчета на известни писатели
Също така поех на вълна Владимир Полянов и Павел Вежинов, и двамата много добри белетристи, пак техни неиздавани разкази
Също така поех на вълна Владимир Полянов и Павел Вежинов, и двамата много добри белетристи, пак техни неиздавани разкази
- Eleny
- В началото бе словото
- Специалност: международни отношения
- Курс: първи
Едно прекрасно откритие от лятото- Улица без име, на Капка Касабова.
Книгата е писана на английски, защото авторката от 20 години живее в Нова Зеландия- и първоначално е била предназначена за англоезичната публика.
Много истинско описание на една история, започнала през 70-те години и завършваща сега. И много отговори на въпроса Защо БГ е това, което е.
Признавам си, че книгата е малко страшна, защото описва белезите на соц. режима и психологически, и материално. Емоционална и близка. Аз открих много неща от детството си в нея. И учудващо как човек, прекарал по-голямата част от живота си в чужбина, толкова точно долавя явленията в обществото и държавата в настоящия момент.
Книгата е писана на английски, защото авторката от 20 години живее в Нова Зеландия- и първоначално е била предназначена за англоезичната публика.
Много истинско описание на една история, започнала през 70-те години и завършваща сега. И много отговори на въпроса Защо БГ е това, което е.
Признавам си, че книгата е малко страшна, защото описва белезите на соц. режима и психологически, и материално. Емоционална и близка. Аз открих много неща от детството си в нея. И учудващо как човек, прекарал по-голямата част от живота си в чужбина, толкова точно долавя явленията в обществото и държавата в настоящия момент.
"Красивото и нежно име с остър ръб- Мария" П.П.
Feed Me!