Лорд Носферату написа:На онуй за кирилицата - ми щото си е наша, пък. Единствената азбука, написана специално за даден език. И сме я раздали и на другите народи, дето я ползват. Та си се гордея с нея.
Важна бележка: може да има разни археологически доказателства, че тия неща не са баш така, но пък на мен така ми харесва и предпочитам това да си вярвам. За мен кирилицата винаги ще е така свързана с България и българския (бтв в оная тема за езика като цяло говорех, не само за азбуката), че да бъде повод за национална гордост. Дори при избора за символ на гърба на българското евро гласувах за нея
Но тая тема е и твоя, де, та ти какво мислиш по въпроса и защо не я намираш чак повод за гордост?
Аз не се гордея толкова, защото кирилицата в днешната си форма идва от немските печатари. Когато Петър I решил да модернизира Русия, отишъл при тях за да му направят печатна машина. Строполил им книги, за да видят какви букви да му направят и те за да не си дават много зор видели кои букви графически си приличали що годе с техните и ги сложили направо тях. Затова съвпадат толкова много символи, които нямат нищо общо по звучене на различните езици: Н, Х, B, Р...
А отделно ми е странно защо мога да чета с лекота, ако на гръцки е написан текст с главни букви.