И ако трябва пак ще й е.ем мамата...
Вяра и религия.
Модератори: Boromir, Търговецът на кристал
Re: Вяра и религия.
Ние бяхме тези, които опукаха Звездата на смъртта!
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Курс: друг
- Обратна връзка:
Ами будизмът горе-долу така се е зародил. Започнал е като учение, принц Сидхарта (наречен Буда) никога не се е мислел за бог и не е карал никого да вярва, че той е такъв. Предполагам, че следовниците му, които не са могли да рзберат някои по-сложни неща в учението му, са решили да си измият ръцете, като го превърнат в религия, така че да няма нужда да се търси обяснение за необяснимите неща.Smoking Mirror написа:Знаете ли, че при преброяване на населението около 4% от хората в Нова Зеландия и 0.4% от тези във Великобритания са обявили себе си за джедаи? Като оставим на страна колосалният ефект, който този филм продължава да предизвика във все повече и повече сфери на живота ставаме свидетели как едни хора, които прекрасно осъзнават, че Силата не съществува (или дори и да съществува не може да бъде възприета по никакъв начин, т.е. де факто тя не съществува за хората), знаят че Йода и Дарт Вейдър не са истински а са измислени, при това не от някой бог, не от някой пророк, никой който претендира да е комуникирал по някакъв начин с каквито и да е по-висши създания, а от един обикновен човек обожествяват идеите, които той е измислил. Тоест те изкуствено придават на нещо което определено не е религиозно, няма никакъв мистицизъм в него един религиозен статут.
Порче,
твоят конструкт не дава отговор на въпроса защо именно този принц има последователи, а не на пример, предишният или следващият...
твоят конструкт не дава отговор на въпроса защо именно този принц има последователи, а не на пример, предишният или следващият...
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Моят конструкт не е и целял да даде отговор на този въпрос 
Абе честно тая дума "конструкт" за първи път я срещнах днес и ми е интересно да разбера какво точно значи
Абе честно тая дума "конструкт" за първи път я срещнах днес и ми е интересно да разбера какво точно значи
- FightForFreedom
- Паисий
Аз не вярвам, че която и да е било идеология е усвоима за последователи. Видно е, че пропастта между учителите и учениците е огромна. Може би всеки, който иска да постигне велики дела, трябва да се откаже от школи и учители и да избере сам пътя си 
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Специалност: Китаистика
- Обратна връзка:
То това е едно от основното послания на будизма, само че малцина го разбират, а още по-малко го практикуват.FightForFreedom написа:Може би всеки, който иска да постигне велики дела, трябва да се откаже от школи и учители и да избере сам пътя си
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)

Bill Hicks - Revelations (Uncut)

- svetlinka
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Никога не съм се замисляла над това какво е Силата... (до този момент), но не мисля че може да се окачествява с вяра. Силата е способност, качество в изначалния си вид и учение в по-следващ.
Религята като събирателно само по себе си е само учение.
Вярата е безусловна и целенасочваща (почти съм убедена че няма такава дума
) и до някъква степен уникална за всеки човек. Точно както за всеки "доброто и "злото" са едни доста различни понятия, така и вярата е различна, а и до някъде подсъзнателна, така че не може да се съпоставя с религията, която винаги е "добра" в общоприетия смисъл. (и общо приета в добрия си смисъл)
Вярата, според мен е нещо лично и не винаги осъзнато. Може би за някои дори е нещо съвсем дребно и недотам поетично. Като пуканка например
Религята като събирателно само по себе си е само учение.
Вярата е безусловна и целенасочваща (почти съм убедена че няма такава дума
Вярата, според мен е нещо лично и не винаги осъзнато. Може би за някои дори е нещо съвсем дребно и недотам поетично. Като пуканка например
Use Google before asking dumb questions
- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Обратна връзка:
Спрете да окачествявате нещата с други неща. На едно цвете колкото и пъти да му казваш камък то камък няма да стане. Силата е нещо съвсееееем различно от това, което сте писали из темата, може би с изключение на мнението на Мартин 
Силата НЕ СЪЩЕСТВУВА. Това е все едно да вярваш в Хейронеус. Или в Копелето. Или в Седемте богове на Вестерос. Или в Кром. Или в Шрайка. Или в т.н. и т.н. и т.н. Тези неща просто ги няма и ги няма със сигурност, за разлика от Йехова, Амон Ра, Иисус Христос и т.н., които може и да ги има или да ги е имало. (сега ако някой ми пише че Иисус Христос е бил истинска личност ще го застрелям)
А, борецо за свобода, колкото и да отричаш да бъдеш вкаран в някакви религиозни рамки, ти си баш дзен будист
Освен това, както вече казах, за мен е глупаво да отричаш всички религиозни теории и ритуали през които е минало човечеството до сега. Това е все едно да се откажеш от плодовете на цялата еволюция - да искаш да разбереш принципа на работа на ядрения реактор, но да тръгнеш да го правиш с кремък и обсидиан. Никой разумен човек не може да си позволи да отрече опита, пък макар и той да е грешен.
Силата НЕ СЪЩЕСТВУВА. Това е все едно да вярваш в Хейронеус. Или в Копелето. Или в Седемте богове на Вестерос. Или в Кром. Или в Шрайка. Или в т.н. и т.н. и т.н. Тези неща просто ги няма и ги няма със сигурност, за разлика от Йехова, Амон Ра, Иисус Христос и т.н., които може и да ги има или да ги е имало. (сега ако някой ми пише че Иисус Христос е бил истинска личност ще го застрелям)
А, борецо за свобода, колкото и да отричаш да бъдеш вкаран в някакви религиозни рамки, ти си баш дзен будист
Освен това, както вече казах, за мен е глупаво да отричаш всички религиозни теории и ритуали през които е минало човечеството до сега. Това е все едно да се откажеш от плодовете на цялата еволюция - да искаш да разбереш принципа на работа на ядрения реактор, но да тръгнеш да го правиш с кремък и обсидиан. Никой разумен човек не може да си позволи да отрече опита, пък макар и той да е грешен.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Ми същото като конструкция, но звучи по-пичовски и е най-сигурният показател за модерност в хуманитарните науки, когато трябва да се говори, а няма какво да се каже. При нас в историята се употребява когато конструкцията ти не се базира много на факти, а на свободен полет на мисълта и изливане на интелектуални сокове.pora_e_priqtel написа:Абе честно тая дума "конструкт" за първи път я срещнах днес и ми е интересно да разбера какво точно значи
Ну стреляй, гад!Smoking Mirror написа:...сега ако някой ми пише че Иисус Христос е бил истинска личност ще го застрелям....
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Хмдаа, значи сигурно е любима и на моите преподавателиJoker написа:Ми същото като конструкция, но звучи по-пичовски и е най-сигурният показател за модерност в хуманитарните науки, когато трябва да се говори, а няма какво да се каже. При нас в историята се употребява когато конструкцията ти не се базира много на факти, а на свободен полет на мисълта и изливане на интелектуални сокове.pora_e_priqtel написа:Абе честно тая дума "конструкт" за първи път я срещнах днес и ми е интересно да разбера какво точно значиКато дискурс и др. такива...
- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Обратна връзка:
Изглежда правилно си ме разбралJoker написа:Ну стреляй, гад!Smoking Mirror написа:...сега ако някой ми пише че Иисус Христос е бил истинска личност ще го застрелям....
Peace is a lie. There is only passion.
Оцелях! Защото вярвам! 
Ако сте изчерпали темата и ще спамите, да я локвам?
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Мен ако питаш религиите са изчерпали полезното си действие, така че локвай!