Изключително оригинално заглавие: Скандинавистика!

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Заключено
Morrighan
От дъжд на вятър

Мнение от Morrighan »

Ами ходих по История на северните страни или както там беше, че даже влизах и във фонетичния по шведски, обаче там ме разкри преподавателката - останах още малко и си тръгнах сам, щото нищо не схващах...
Не, сериозно, това НЕ е възможно да е била Вера :lol: Няма такива мазохисти!!! Сигурно е била Надето, при нея е интересно!

Честито на всички новопоскандинавчени студенти :wink: Не е трудно, кой ви излъга :P Много е забавно дори! А зубри до сега не съм срещала от колегите, сигурно се крият 8)
alena
В началото бе словото

Мнение от alena »

za latinicata se izvinqvam predvaritelno no v slu4aq prosto e edinstvenata vuzmojnost. Iskam da popitam nqkoi ot gornite kursove,mojete li v ob6ti linii da opredelite koq e nai "lekata" godina 4e trqbva da karam i edin drug kurs,izvun universiteta,za koito imam jelanie da poloja pone minimalni usilia.Poneje vuprosnoto zanimanie ne e spe6no,me interesuva koga e nai podhodq6tia moment :?:
Morrighan
От дъжд на вятър

Мнение от Morrighan »

za latinicata se izvinqvam predvaritelno no v slu4aq prosto e edinstvenata vuzmojnost. Iskam da popitam nqkoi ot gornite kursove,mojete li v ob6ti linii da opredelite koq e nai "lekata" godina 4e trqbva da karam i edin drug kurs,izvun universiteta,za koito imam jelanie da poloja pone minimalni usilia.Poneje vuprosnoto zanimanie ne e spe6no,me interesuva koga e nai podhodq6tia moment :?:
Най-леката година... :roll: Ами не мисля, че има такава. Поне за мен. Имам предвид, че са си сложни малко или много, все пак филология е. Втори курс е малко по-сложно от първи, трети - от втори. А първи - абсурд! Не ти препоръчвам да правиш каквото и да е друго първи курс, защото тогава се натрупва основната граматика и лексика и... Може би все пак решението е първи семестър на втори курс. Поне според мен. И други да кажат :?
Аватар
Night_Wolf
В началото бе словото

Мнение от Night_Wolf »

Не, сериозно, това НЕ е възможно да е била Вера Няма такива мазохисти!!!
Хехе! :lol: Така си мисля и аз.

Иначе за най-лесен курс лично аз не мога да кажа. Само два са зад мене. Определено недей нищо излишно да записваш в първи курс. Май като че ли верно първия семестър на втори курс е най-добре да се запишеш на този курс. За трети курс още нищо не знам пък ми е влязла мухата в главата да почвам да уча италиански. :roll: Може и да се псувам после, ама нещо ми се учи италиански точно сега. Да видим дали ще успея да си издиря курс по италиански в СУ.
"Hope
Sees the invisible
Achieves the impossible
If you look up
There are no limits… " You create-Lacuna Coil
Sympati
В началото бе словото

Не може да се влиза в часовете

Мнение от Sympati »

Не разрешават. В крайна сметка има един брой приети студенти, откъде накъде ще посещават и други???
В някои курсове хората са толкова много, че даже не достигат местата във фонетичните кабинети.
То затова си има платени лекторати за целта. Пък и норвежкият е един език.... малко като селки диалект на шведския.
Sympati
В началото бе словото

Съвети към първокурсниците

Мнение от Sympati »

Тук една бъдеща, всъщност вече настояща колежка ме пита какво да не пропуска за нищо на света, и какво може да си спести. (Няма да те издам, споко!).
Ми можете да си спестите латинския, така и така няма да го научите.
Можете да си спестите упражненията по езикознание и ЛТЗ.
Нямя нужда да се записвате на информатика.
Не си спестявайте шведския, има доста досадни часове, но не си ги спестявайте.
Не си спестявайте лекциите при Живко Бояджиев.
А, и физическото оже дазабравите, фехтовки, аеробика, алабала.
Morrighan
От дъжд на вятър

Re: Съвети към първокурсниците

Мнение от Morrighan »

Sympati написа:А, и физическото оже дазабравите, фехтовки, аеробика, алабала.
Ти хубаво даваш съвети, ама после като те питат къде са ти двете години спорт и... :roll:
user0
В началото бе словото

Мнение от user0 »

Аватар
Night_Wolf
В началото бе словото

Мнение от Night_Wolf »

Две години спорт ли са? Аз пък мислех,че е само една. Значи да записвам сега нещо, докато мога. То и 2ри курс щях да ходя на спорт, ама как от лекция, която свършва в 15 часа в Ректората да се телепортирам на Симеоново за туризма от 16 часа някой да ми обясни. Все си мислех, че спортът не е задължителен за нас. Някои от колегите въобще не са били на спорт досега.
"Hope
Sees the invisible
Achieves the impossible
If you look up
Morrighan
От дъжд на вятър

Мнение от Morrighan »

Night_Wolf написа:Две години спорт ли са? Аз пък мислех,че е само една. Значи да записвам сега нещо, докато мога. То и 2ри курс щях да ходя на спорт, ама как от лекция, която свършва в 15 часа в Ректората да се телепортирам на Симеоново за туризма от 16 часа някой да ми обясни. Все си мислех, че спортът не е задължителен за нас. Някои от колегите въобще не са били на спорт досега.
Аз последно като питах и ми казаха, че ми трябват кредитите на две години спорт (не помня колко бяха). НО! Туризмът дава двойно повече кредити, което значи, че две години друг спорт = една година туризъм. Ех, уредила си се пак :wink:
Аватар
Night_Wolf
В началото бе словото

Мнение от Night_Wolf »

Morrighan написа:
Night_Wolf написа:Две години спорт ли са? Аз пък мислех,че е само една. Значи да записвам сега нещо, докато мога. То и 2ри курс щях да ходя на спорт, ама как от лекция, която свършва в 15 часа в Ректората да се телепортирам на Симеоново за туризма от 16 часа някой да ми обясни. Все си мислех, че спортът не е задължителен за нас. Някои от колегите въобще не са били на спорт досега.
Аз последно като питах и ми казаха, че ми трябват кредитите на две години спорт (не помня колко бяха). НО! Туризмът дава двойно повече кредити, което значи, че две години друг спорт = една година туризъм. Ех, уредила си се пак :wink:
Сериозно? :shock: Не знаех. Пу,че късмет значи. :D Аз все пак, ако мога, ще си се запиша на туризъм, защото ме кефи да се разхождаме из планината. Дано лекциите позволяват вмъкването на туризъм нейде през седмицата.
"Hope
Sees the invisible
Achieves the impossible
If you look up
Аватар
Heimdall
В началото бе словото

Re: Не може да се влиза в часовете

Мнение от Heimdall »

"Пък и норвежкият е един език.... малко като селки диалект на шведския."

Както се казва на един друг селски диалект "Въх, моме/момко!", как пък стигна до това умозаключение? Дано да не си филолог, още по-малко скандинавист :twisted:

Иначе лесен курс няма, особено с новата програма, по която първо завършват като бакалаври. Часовете са много концентрирани, изпитите са много, учебници почти няма, което прави ходенето на лекции почти задължително. Пък след няколко години, като завършите, ще разберете, че всъщност си е заслужавало да ходите на всичко. От опит знам, че сега колкото и да ви обяснявам, няма да ми повервате. Lykke til!
"The road of excess leads to the palace of wisdom." William Blake, Proverbs of Hell
Аватар
Night_Wolf
В началото бе словото

Мнение от Night_Wolf »

Heimdall написа:"Пък и норвежкият е един език.... малко като селки диалект на шведския."

Както се казва на един друг селски диалект "Въх, моме/момко!", как пък стигна до това умозаключение? Дано да не си филолог, още по-малко скандинавист :twisted:
Хмм,всеки има право на някакво мнение, но пък лично аз много се кефя на норвежкия и затова си го и избрах. Него, за разлика от шведския поне бях чувала преди да реша да го запиша. За мен и шведският и норвежкият са еднакво хубави езици. Не мога да преценя кой повече ми харесва. :)
"Hope
Sees the invisible
Achieves the impossible
If you look up
Morrighan
От дъжд на вятър

Мнение от Morrighan »

Night_Wolf написа:За мен и шведският и норвежкият са еднакво хубави езици. Не мога да преценя кой повече ми харесва. :)
Датския :lol: :lol: Не, сериозно, нека не започваме тази тема, че тя край няма...
Аватар
Heimdall
В началото бе словото

Мнение от Heimdall »

Така е, всеки има право на мнение. Друг е въпросът, че е малко странно човек, тръгнал да учи филология да нарича който и да било език "селски диалект". И на мен не ми харесва италианския, ама трудно бих го нарекъл "селски диалект" на испанския например.

Един младеж замоли за превод на една песен. Нека първо да го поздравим за добрия вкус и да призовем някой с повече време да му го преведе. Пък и Лиса Екдал заслужава, все пак е една от младежките икони на скандинавистиката у нас, барабар с Гардел :lol:

Vem vet, inte du
vem vet, inte jag.
Vi vet ingenting nu,
vi vet inget idag.
"The road of excess leads to the palace of wisdom." William Blake, Proverbs of Hell
Заключено

Обратно към “ФКНФ”