Икономика и Стопанско управление - открийте разликите!

Подфорум към Стопанския факултет

Модератори: FloWersOfEviL, Bety_

zaza
В началото бе словото
Специалност: FM
Курс: пети

Re: Икономика и Стопанско управление - открийте разликите!

Мнение от zaza »

Здравейте,

завършил съм Финанси в ИУ - Варна. Имам ли право да кандидатствам магистратура държавна поръчка в Стопански факултет за всички специалности или тук е на принципа на УНСС, където имам право да запиша само магистратура ДП Финанси?

Поздрави,
vdimiter
В началото бе словото
Специалност: Политология; Икономика
Курс: друг

Мнение от vdimiter »

Реших да драсна няколко реда и да кажа най-общо какво се случи.

Подадох си документите за кандидатстване за втора специалност на 22 август. Самата процедура беше доста объркваща, тъй като редом с малкото чакащи за втора специалност, се редяха и огромният брой ентусиасти за преместване в други специалности. На мен ми трябваше по-различен от техния документ от Учебен отдел (служебна бележка за КСК, но различна от тази на преместващите се).

В отдел Студенти на СУ ми дадоха един картон, на който да напиша успеха си от следването (подкрепен от уверение от отдел Студенти на моя първоначален факултет, в което се казва колко е). Не по-малко важна е частта, където се записва каква специалност допълнително искаш да учиш. Бяха дадени две позиции (нещо като желания) и аз написах съответно 1. Икономика с английски и 2. Стопанско управление с английски.

Остана да чакам резултатите и те бяха готови и разлепени около 12 септември. Там видях, че класирането на студентите действително е само по успех от следването, независимо от това, че в служебната бележка от КСК са записани и оценките от конкурсните изпити. За СтФ тази година имаше приети общо трима души, като аз бях единственият желаещ за Икономика и имаше две момичета за Стопанско управление.

Следваше записването в самия факултет. Необходими за целта са документите, които се купуват за записване в 1-и курс (студентска книжка, студентска лична карта, именник, три документни снимки), както и копие от дипломата за средно образование (тъй като оригиналът остава в първата специалност). След като събрах нужните материали, отидох в СтФ при инспекторката за бакалаврите и тя оформи документите. Следваше плащане на семестриалната такса, биене на печати и записването беше извършено.

До голяма степен направих своя избор за Икономика след внимателно претегляне на двете основни възможности, които имах. Реших да действам със специалност, с която да мога да подплътя наученото от политологията и да го развия до нови нива. Не знам дали съм взел правилното решение и ще мине време, докато мога да оценя ефекта на този избор върху мен и моите възможности. Въпреки това първата среща с част от новите ми колеги ми подсказва, че по-скоро не съм сбъркал. :D

Благодаря на всички в този форум, които изказаха мнение и аргументираха позиция по въпросите, които бях задал. Опитах се да взема под внимание казаното от вас при избора на специалност и се надявам, че написаното тук би могло да помогне и на бъдещи колеги, които имат подобни на моите въпроси. :D
Аватар
blz
Да живей словото
Специалност: Икономика с англ.
Курс: четвърти

Мнение от blz »

Честито колега, лично според мен всеки с амбиции в политиката трябва да разбира поне малко от икономика.
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Даже не съвсем малко : )
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Публикувай отговор

Обратно към “СтФ”