Реторика

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

Аватар
Advocate
Драскач
Специалност: Право

Re: Реторика

Мнение от Advocate »

Плазмодий написа:Не съм от ЮФ :compress:
Ахам , е тогава е друго положението.Между другото щом не си от ЮФ какво си правил на лекциите по реторика ?!Или е било само от интерес ?
Salus populi suprema lex
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Руменчев е добър преподавател, като бях 1 курс, той беше първия (след Шопов де) който ми направи добро впечетление и ходех редовно на реториката, дори взех и изпита...

Оценката няма да ви послужи за нищо, но самия предмет кефи, макар и да осъзнаете ползите години по-късно. Един вид, ще ви е от полза, затова е сложен там...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Advocate написа:
Плазмодий написа:Не съм от ЮФ :compress:
Ахам , е тогава е друго положението.Между другото щом не си от ЮФ какво си правил на лекциите по реторика ?!Или е било само от интерес ?
Интерес имаше,но на лекции не съм ходил поради простата причина,че той не се появяваше на лекции,предвидени като факултативни в моята специалност.Имаше реторика в нашата програма,а в неговата не е имало и затова не е идвал...зле
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Garbage
В началото бе словото

Мнение от Garbage »

А оценките? Можем ли...евентуално да съжалим в последствие, че сме ходили на изпита? :scratch:
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Ига ти странния въпрос :shock: . Аман от тия оценки, вие да изкарвате оценки ли сте влезли в университет, или да учите?

Реториката бе един от двата предмета, на които ходех с удоволствие, а Руменчев е чудесен, ерудиран и не особено строг преподавател. Пък оценките... те са до време.
Изображение
Garbage
В началото бе словото

Мнение от Garbage »

Предлагам ти да се гръмнеш :!: Лично аз чета всичко супер съвестно. И не заради оценките, а за да знам:)Запиши си го някъде. И понеже интелектуално се разкрасявам с творбите на Дачев в момента, не знам дали за два дена ще мога да изчета всичко за изпита по реторика(Все пак не съм всеможеща).Всеки може да си тълкува нещата както си му харесва :albino: :lol: :lol: :cat: А да...и аз ходех редовно на ретокика, защото е супер интересно:))
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Курс: пети

Мнение от ники »

Аз пък по Дачев чета само за оценка. Какво лошо има в това? Нали, за да продължавам да уча работите, дет са ми интересни, трябва по някакъв начин да изкарам изпита и по това. Изобщо не се правя, че съм над тия неща както много хора обичат.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Garbage, aз пък ти предлагам да си запишеш някъде между лекциите и другите творби нещо, дето ще те разкраси още повече интелектуално. А именно - дреме ми на пистолета, с който ми предлагаш да се гръмна, за това ти четеш ли, какво четеш и с каква степен на себеотдаване го правиш.

Зададе въпрос, който освен че няма никакъв смисъл, е белег единствено за бележкогонство, за "Ми какво ше стане, ако професорът ми пише "5" вместо "6", а аз исках "7" така или иначе?" начин на мислене и за пълно несхващане на това как стоят нещата във висшето образование не само в СУ, но и по принцип.

А подобни въпроси са странни, дори дразнещи. Опитът ще те научи, надявам се.
Изображение
Garbage
В началото бе словото

Мнение от Garbage »

Аз зададох въпрос, ти не го разбра...Абе на кого му пука :) Можете да ме драснете в графа "бележкари"... :salute:
Аватар
explorer
Да живей словото
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от explorer »

Реториката наистина е супер интересна, аз с удоволствие чета както съчиненията на древните автори, така и писанията на проф. Руменчев, но пък не мисля да ходя на изпит - така или иначе оценки не ми трябват за нищо, пък и да ми трябваха - тия от сесията ми стигат, хаха :P Що се отнася до изпита - доколкото ми е известно, оценката от факултативните, ако се явиш на изпит, се пише в дипломата, но не се смята при определяне на общия успех. И май някаква молба трябва да се подава, ама не съм напълно сигурен. Най-добре е да питате самия проф. Руменчев или пък в отдел "Студенти", знам ли (те нали са супер отзивчиви :drunken: )...
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Аватар
Derek
Пишеща машина
Курс: четвърти

Мнение от Derek »

Дачев се чете, за да ти се осветят коридорите, за някои основи и т.н.
Реториката не се научава, това умение или го имаш или не.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света.
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

Derek написа:Реториката не се научава, това умение или го имаш или не.
И изкуството е дарба, но без да се усвои техническото му проявление, няма начин да се прояви.
Това е несериозно - всяка заложба се развива чрез целенасочено учене. Относно реториката проф. Руменчев опровергава тезата ти - изрично отбелязва, че публичното говорене трябва да се осмисли и култивира.
Аватар
slvn
В началото бе словото

Мнение от slvn »

pink floyd написа:Според уговорката между една шепа първокурсници и проф. Величко Руменчев изпитът по реторика ще се състои на 25.02 във философския факултет.
Работата е там, че поне до мен не е достигнал конспект с въпросите; ясно - може формата на изпит да бъде реторическа беседа без конкретен фокус от учебника, но все пак ако някой знае нещо по темата, нека сподели. При положение, че трите учебника ("Реторически класификации", "Съдебна реторика" и "Невербална комуникация") са 1150 стр, (като за факултативен предмет :wink: ), не е лошо да разберем какво трябва да знаем за изпита и какво - за обща култура...
---
пускам отделна тема, защото тая анемична реторика иначе ще се загуби във водовъртежа на дисциплините от първи курс
Уговорката ни на последната лекция с Руменчев е за 25.02, 10h, 4 блок - 126 каб. във Философския. А за учебниците аз лично го питах всичките ли трябва да ги четем и той ми каза, че "Невербалната комуникация" е достатъчна (не че е тънка, де :roll: ), евентуално и "Реторически класификации"... Конспект е дал на една от всичките лекции, ама до мен не е стигнал и не мога да ти помогна :wink: то май само 2ма души го имат :lol:
Първата книга обаче на мен ми е уникално интересна не знам за другите и btw понеже се заговори и за професора - мен лично мн ме кефи, няма толкова сладкодумен и ерудиран човек :cheers:
Imfuckinpossible is nothing... =]
Аватар
Derek
Пишеща машина
Курс: четвърти

Мнение от Derek »

pink floyd написа:
Derek написа:Реториката не се научава, това умение или го имаш или не.
И изкуството е дарба, но без да се усвои техническото му проявление, няма начин да се прояви.
Това е несериозно - всяка заложба се развива чрез целенасочено учене. Относно реториката проф. Руменчев опровергава тезата ти - изрично отбелязва, че публичното говорене трябва да се осмисли и култивира.
Добре... нека да не съм прав. :mrgreen:
Заложбите не се развиват с учене.
Уменията се осмислят и култивират.
Има време...
Бъди промяната, която искаш да видиш в света.
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

Derek написа:Добре... нека да не съм прав. :mrgreen:
Заложбите не се развиват с учене.
Уменията се осмислят и култивират.
Има време...
Мисля, че все пак ме разбра :wink:
Публикувай отговор