Голямото четене
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: Голямото четене
Стига ве, аз ли съм от 100 общо 6 - най-малко?
(не се брои, че знам за какво става дума във всяка една от тях)
Все пак си мисля, че не е важно кво си чел, а кво си написал...
(не се брои, че знам за какво става дума във всяка една от тях)
Все пак си мисля, че не е важно кво си чел, а кво си написал...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Kristo написа: Все пак си мисля, че не е важно кво си чел, а кво си написал...
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Чукча не читател - чукча писател, нали знаеш...
Радвам се, че има и мои много любими книги в класацията. Аз съм с много мъничко под 50 (към 46-7 ги преброих). И, подобно на Кристо, знам за какво става дума в почти всички останали.
Присъствието на Павел Вежинов ме изненада (приятно), признавам. И "Лавина".
Радвам се, че има и мои много любими книги в класацията. Аз съм с много мъничко под 50 (към 46-7 ги преброих). И, подобно на Кристо, знам за какво става дума в почти всички останали.
Присъствието на Павел Вежинов ме изненада (приятно), признавам. И "Лавина".
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
+Мила написа:Kristo написа: Все пак си мисля, че не е важно кво си чел, а кво си написал...![]()
![]()
Далчев.Най-книжно е творчеството на онези писатели, които са чели най-малко
= мисля, че е признак за интелект и висока култура ако си чел много книги. Не го казвам като оправдание, а просто като признание за авторите на тези книги - щом са писали значи са имали, какво да кажат.
Мила написа:Kristo написа: Все пак си мисля, че не е важно кво си чел, а кво си написал...![]()
![]()
Хорхе Луис БорхесLet others brag about the pages they have written; I'm proud of those I've read.
la douleur exquise
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Аре да се скараме...

Мерак за свади ли имаш?
я, карай се с Мила...
аз просто цитирах Борхес

я, карай се с Мила...
аз просто цитирах Борхес
la douleur exquise
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Не ве, просто се бъзикнах, не ми пука особено, просто си имам гледна точка, не само на читател, но и на пишещ...fak написа:Мерак за свади ли имаш?
я, карай се с Мила...
аз просто цитирах Борхес![]()
Това не значи, че е лошо да се чете. Просто обичам да съм създател, отколкото консуматор...
- silver_wings
- Постоянно присъствие
Аз установих,че съм чела само 43 от стоте..Иначе топ 12 горе-долу ме задоволява,има цели 3 от любимите ми книги.
Все пак наличието на повече от една книга за Хари Потър и на Дан Браун си е доста зле,ама айде...А между другото,то можеше да се гласува за повече от една книга,аз лично гласувах за 5-6.
My soul is painted like the wings of butterflies
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly,my friends
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly,my friends
Никак!svetleto89 написа:Защо? Не ти ли беше интересно?...
- HeyGod
- Легендарен флуудър
14/100
Pick your moment and make the right play...

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!
Първата 12ка, от която ще се излъчи любимия на българите роман:
Властелинът на пръстените Дж. Р. Р. Толкин - заедно с "Под игото" това беше сигурното присъствие в класацията.
Време разделно Антон Дончев Лично за мен много приятна изненада е присъствието на този роман. На фона на остналите български заглавия изпъква, както с проблематиката си (да живее политическата коректност), така и с доста тежката си атмосфера.
Граф Монте Кристо Александър Дюма - единствената от 12те, която не съм чела.
Железният светилник Димитър Талев - мхмм, от присъстващите 5 български заглавия, само 2 не са включени в учебната програма по литература.
Майстора и Маргарита Михаил Булгаков - също изключително очаквано заглавие. Лозанов още в предварителните предавания обясняваше как любимият му роман бил този, но твърде много хора го споменали, та сега трябвало да го сменя
Малкият принц Антоан дьо Сент-Екзюпери Ъх, лично за мен твърде прехвалена книга.
На изток от Рая Джон Стайнбек
Осъдени души Димитър Димов Моят избор. Знам, че няма да "спечели", но от тези 12, това е най-любимата ми книга.
Под игото Иван Вазов -
аман от криворазбран патриотизъм. "Под игото" е слаб роман.
Пътеводител на галактическия стопаджия Дъглас Адамс Хм, противоречива реакция. Хем се радвам, хем... има и по-стойностни фантастики.
Сто години самота Габриел Гарсия Маркес Няма нужда от коментар, една от книгите, които ме радва, че са стигнали до това място.
Тютюн Димитър Димов - дали учителките по литература не са промивали мозъци? Все пак - добър роман, заслужаващ място в челната 12ка.
Стотицата /ще коментирам само каквото съм чела
/
13. Гордост и предразсъдъци Джейн Остин - my personal victory. Да, де не е в 12те. Но не й е стигнало ей толкова. Което мен страшно, ама страшно много ме радва. Тази книга беше сред петте, за които гласувах.
14. Отнесени от вихъра Маргарет Мичъл - ъъъъъъъ?!
15. Пипи Дългото чорапче Астрид Линдгрен - УРА! Три пъти ура при това. И за тази книга гласувах. Много се радвам, че е толкова високо в класацията. И според мен, за разлика от Потърите, не само деца са гласували за нея.
16. Алхимикът Паулу Коелю - нямаше начин да го няма.
...
19. Бай Ганьо Алеко Константинов - ох...
...
21. Тримата мускетари Александър Дюма - една прекрасна книга, която заслужава. Мисля, че си е точно на мястото
22. 1984 Джордж Оруел - Естествено! Отново горе долу на мястото си. Макар че и за нея очаквах да е по-към, ако не и в, 12ката.
....
25. Мечо Пух Алън Милн - аман от "детски книжки за възрастни"
26. Цар плъх Джеймс Клавел - Много добър роман, без излишен драматизъм и шовинизъм. Радва ме, че е тук.
27. Птиците умират сами Колийн Маккълоу - Майка ми разказва, че е чакала 2 дни на опашка, за да я вземе. С леля ми се сменяли на 4 часа.
28. Хари Потър и философският камък Дж. К. Роулинг - излишното заглавие. Едно от многото. Показва, че мама и татко са питали "Коя е любимата ти книга?" и детето, защото е чувало, че е хубаво да се чете, написва заглавието на първата книга, за която се сеща. А може би и на единствената, която е прочело. Тъжно.
...
31. Портретът на Дориан Грей Оскар Уайлд - Още една стойностна книга, която ме радва страшно много, че е намерила място тук.
...
35. Спасителят в ръжта Джеръм Селинджър - още един мой избор. Искаше ми се да е по-нагоре.
36. Преспанските камбани Димитър Талев по-добър от "Железния светилник", но уви невключен в програмата по литература, затова и по-надолу в класацията.
...
38. Хайка за вълци Ивайло Петров - е, те това е. Най-добрият роман за събитията около и след девети септември 1944, проследява почти всички възможни обрати в живоата на хората, но го прави не от политическа, а от човешка гледна точка. Просто много добър. Би трявбало да е доста по-нагоре, но предполагам, че просто не е достатъчно четен - все пак не е бил особено популярен преди 10. ноември.
39. Кръстникът Марио Пузо - Ъм, и за тази нашите са чакали на опашка.
40. Брулени хълмове Емили Бронте - Боже, само аз ли бях безумно разочарована от тази книга?!
40. Любов по време на холера Габриел Гарсия Маркес - Отново ура.
41. КВО ВАДИС Хенрик Сенкевич - И пак.
42. Клетниците Виктор Юго - Ъъъ, ученическото издание, предполагам?
...
44. Винету Карл Май - Приятна изненада, лично за мен.
...
46. Шогун Джеймс Клавел - Мхммм. Доста добра книга. Определено заслужава място тук, но толкова нагоре?
47. Дон Кихот Мигел де Сервантес - ох. два пъти.
48. Хари Потър и даровете на смъртта Дж. К. Роулинг вече казах.
49. Шифърът на Леонардо Дан Браун Още едно излишно заглавие. Ако толкова искаш да гласуваш в "голямото четене" избери нещо, което не е ... комерсиална боза. Гласуването е за любимия ти роман, а не за първия или последния, които си прочел за последните 10 години.
...
52. Без дом Хектор Мало -
53. Джейн Еър Шарлот Бронте Защо е по-надолу от "Брулени хълмове", след като е 1000 пъти по-добра. Хора, осъзнайте се.
...
55. Къщата на духовете Исабел Алиенде - ъ... харесвам Алиенде, но не мисля, че това има място тук. Поне не и толкова нависоко.
...
63. Дъщерята на Калояна Фани Попова-Мутафова - ЙЕЙ!
....
67. Ян Бибиян Елин Пелин -
68. Емил от Льонеберя Астрид Линдгрен - бих предпочела "Братята с лъвски сърца"
69. Алиса в Страната на чудесата Луис Карол ъ... мнението ми е същото като за "Малкия принц".
...
73. Приключенията на Том Сойер Марк Твен По-добрия вариант.
...
75. Шестото клеймо Дан Браун - вече казах
76. Илинден Димитър Талев -
77. 451 по Фаренхайт Рей Бредбъри Две антиутопии. Дали не сме черногледи, а?
79. Карлсон, който живее на покрива Астрид Линдгрен
80. Стършел Етел Войнич Не помня много, значи не ме е впечатлила кой знае колко...'
...
89. Солунският чудотворец Фани Попова-Мутафова един от комерсиланите хитове на социализма. Радва ме.
...
91. Патиланско царство Ран Босилек -
92. Хари Потър и Нечистокръвния принц Дж. К. Роулинг - Аман. Един Потър е повече от достатъчен. Два са трагедия. Три - позор.
93. По пътя Джак Керуак - още едно очаквано заглавие. Малко по-надолу от очкаваното, лично аз смятах, че ще е в първата 12ка.
94. Парижката Света Богородица Виктор Юго - честно казано нямам мнение, предполагам, че си тежи на мястото
...
97. Лавина Блага Димитрова - като го гледам на кое място е малко ме е яд, че не гласувах за него. Прекрасна книга. Хубаво е, че е сред стоте.
98. Преди да се родя и след смъртта ми Ивайло Петров
99. Балада за Георг Хених Виктор Пасков - единствената книга на Пасков, която харесвам. Мхмммм. Да, нямаше начин да няма нещо на Пасков, не съм много изненадана, че е това, а по-скоро, че е толкова надолу
100. Лолита Владимир Набоков - очаквах да е доста по-нагоре като позиция
Така, това беше всичко от мен.
И не забравяйте да четете и извън
Властелинът на пръстените Дж. Р. Р. Толкин - заедно с "Под игото" това беше сигурното присъствие в класацията.
Време разделно Антон Дончев Лично за мен много приятна изненада е присъствието на този роман. На фона на остналите български заглавия изпъква, както с проблематиката си (да живее политическата коректност), така и с доста тежката си атмосфера.
Граф Монте Кристо Александър Дюма - единствената от 12те, която не съм чела.
Железният светилник Димитър Талев - мхмм, от присъстващите 5 български заглавия, само 2 не са включени в учебната програма по литература.
Майстора и Маргарита Михаил Булгаков - също изключително очаквано заглавие. Лозанов още в предварителните предавания обясняваше как любимият му роман бил този, но твърде много хора го споменали, та сега трябвало да го сменя
Малкият принц Антоан дьо Сент-Екзюпери Ъх, лично за мен твърде прехвалена книга.
На изток от Рая Джон Стайнбек
Осъдени души Димитър Димов Моят избор. Знам, че няма да "спечели", но от тези 12, това е най-любимата ми книга.
Под игото Иван Вазов -
Пътеводител на галактическия стопаджия Дъглас Адамс Хм, противоречива реакция. Хем се радвам, хем... има и по-стойностни фантастики.
Сто години самота Габриел Гарсия Маркес Няма нужда от коментар, една от книгите, които ме радва, че са стигнали до това място.
Тютюн Димитър Димов - дали учителките по литература не са промивали мозъци? Все пак - добър роман, заслужаващ място в челната 12ка.
Стотицата /ще коментирам само каквото съм чела
13. Гордост и предразсъдъци Джейн Остин - my personal victory. Да, де не е в 12те. Но не й е стигнало ей толкова. Което мен страшно, ама страшно много ме радва. Тази книга беше сред петте, за които гласувах.
14. Отнесени от вихъра Маргарет Мичъл - ъъъъъъъ?!
15. Пипи Дългото чорапче Астрид Линдгрен - УРА! Три пъти ура при това. И за тази книга гласувах. Много се радвам, че е толкова високо в класацията. И според мен, за разлика от Потърите, не само деца са гласували за нея.
16. Алхимикът Паулу Коелю - нямаше начин да го няма.
...
19. Бай Ганьо Алеко Константинов - ох...
...
21. Тримата мускетари Александър Дюма - една прекрасна книга, която заслужава. Мисля, че си е точно на мястото
22. 1984 Джордж Оруел - Естествено! Отново горе долу на мястото си. Макар че и за нея очаквах да е по-към, ако не и в, 12ката.
....
25. Мечо Пух Алън Милн - аман от "детски книжки за възрастни"
26. Цар плъх Джеймс Клавел - Много добър роман, без излишен драматизъм и шовинизъм. Радва ме, че е тук.
27. Птиците умират сами Колийн Маккълоу - Майка ми разказва, че е чакала 2 дни на опашка, за да я вземе. С леля ми се сменяли на 4 часа.
28. Хари Потър и философският камък Дж. К. Роулинг - излишното заглавие. Едно от многото. Показва, че мама и татко са питали "Коя е любимата ти книга?" и детето, защото е чувало, че е хубаво да се чете, написва заглавието на първата книга, за която се сеща. А може би и на единствената, която е прочело. Тъжно.
...
31. Портретът на Дориан Грей Оскар Уайлд - Още една стойностна книга, която ме радва страшно много, че е намерила място тук.
...
35. Спасителят в ръжта Джеръм Селинджър - още един мой избор. Искаше ми се да е по-нагоре.
36. Преспанските камбани Димитър Талев по-добър от "Железния светилник", но уви невключен в програмата по литература, затова и по-надолу в класацията.
...
38. Хайка за вълци Ивайло Петров - е, те това е. Най-добрият роман за събитията около и след девети септември 1944, проследява почти всички възможни обрати в живоата на хората, но го прави не от политическа, а от човешка гледна точка. Просто много добър. Би трявбало да е доста по-нагоре, но предполагам, че просто не е достатъчно четен - все пак не е бил особено популярен преди 10. ноември.
39. Кръстникът Марио Пузо - Ъм, и за тази нашите са чакали на опашка.
40. Брулени хълмове Емили Бронте - Боже, само аз ли бях безумно разочарована от тази книга?!
40. Любов по време на холера Габриел Гарсия Маркес - Отново ура.
41. КВО ВАДИС Хенрик Сенкевич - И пак.
42. Клетниците Виктор Юго - Ъъъ, ученическото издание, предполагам?
...
44. Винету Карл Май - Приятна изненада, лично за мен.
...
46. Шогун Джеймс Клавел - Мхммм. Доста добра книга. Определено заслужава място тук, но толкова нагоре?
47. Дон Кихот Мигел де Сервантес - ох. два пъти.
48. Хари Потър и даровете на смъртта Дж. К. Роулинг вече казах.
49. Шифърът на Леонардо Дан Браун Още едно излишно заглавие. Ако толкова искаш да гласуваш в "голямото четене" избери нещо, което не е ... комерсиална боза. Гласуването е за любимия ти роман, а не за първия или последния, които си прочел за последните 10 години.
...
52. Без дом Хектор Мало -
53. Джейн Еър Шарлот Бронте Защо е по-надолу от "Брулени хълмове", след като е 1000 пъти по-добра. Хора, осъзнайте се.
...
55. Къщата на духовете Исабел Алиенде - ъ... харесвам Алиенде, но не мисля, че това има място тук. Поне не и толкова нависоко.
...
63. Дъщерята на Калояна Фани Попова-Мутафова - ЙЕЙ!
....
67. Ян Бибиян Елин Пелин -
68. Емил от Льонеберя Астрид Линдгрен - бих предпочела "Братята с лъвски сърца"
69. Алиса в Страната на чудесата Луис Карол ъ... мнението ми е същото като за "Малкия принц".
...
73. Приключенията на Том Сойер Марк Твен По-добрия вариант.
...
75. Шестото клеймо Дан Браун - вече казах
76. Илинден Димитър Талев -
77. 451 по Фаренхайт Рей Бредбъри Две антиутопии. Дали не сме черногледи, а?
79. Карлсон, който живее на покрива Астрид Линдгрен
80. Стършел Етел Войнич Не помня много, значи не ме е впечатлила кой знае колко...'
...
89. Солунският чудотворец Фани Попова-Мутафова един от комерсиланите хитове на социализма. Радва ме.
...
91. Патиланско царство Ран Босилек -
92. Хари Потър и Нечистокръвния принц Дж. К. Роулинг - Аман. Един Потър е повече от достатъчен. Два са трагедия. Три - позор.
93. По пътя Джак Керуак - още едно очаквано заглавие. Малко по-надолу от очкаваното, лично аз смятах, че ще е в първата 12ка.
94. Парижката Света Богородица Виктор Юго - честно казано нямам мнение, предполагам, че си тежи на мястото
...
97. Лавина Блага Димитрова - като го гледам на кое място е малко ме е яд, че не гласувах за него. Прекрасна книга. Хубаво е, че е сред стоте.
98. Преди да се родя и след смъртта ми Ивайло Петров
99. Балада за Георг Хених Виктор Пасков - единствената книга на Пасков, която харесвам. Мхмммм. Да, нямаше начин да няма нещо на Пасков, не съм много изненадана, че е това, а по-скоро, че е толкова надолу
100. Лолита Владимир Набоков - очаквах да е доста по-нагоре като позиция
Така, това беше всичко от мен.
И не забравяйте да четете и извън
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- black_lady
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
И аз щях да гласувам за нея, ако я нямаше "Отнесени от вихъра"Мила написа:А аз съм доволна, че "Гордост и предразсъдъци" е на 13 място. Ей тунинко явно не й е стигнало
П.П.
44/100 - изумена съм, че съм чела толкова много
Май трябва да почна да влизам в тоя раздел...!

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
-
Vel
- Пишете, о, братя
- Курс: втори
- Обратна връзка:
В общи линии, тези за които гласувах и са класирани са
Майстора и Маргарита - Булгаков
31. Портретът на Дориан Грей - Оскар Уайлд (Всъщност даже очаквах да е малко по-нагоре в класацията)
57. Великият Гетсби - Ф. Скот Фицджералд (Ако съществува съвършен роман, това е той)
61. Антихрист - Емилиян Станев (Брилянтен, роман в крак със съвременните достижения на литературата и като цяло на световно ниво)
62. Нежна е нощта - Ф. Скот Фицджералд (Не книга, а изповед. Радвам се, че въобще присъства в класацията.)
100. Лолита - Владимир Набоков (Ло. Ли. Та.)
Иначе за жалост извън класацията са останали други мои любими романи като "Зимата на нашето недоволство", "Процесът", "Бащи и синове", "Пармският манастир". Жалко е че липсват и имена като Греъм Грийн, Джеймс Джойс, Джон Фаулз. За мен поне е смешно колко много откровено детски книги има в класацията - по дяволите, неща като "Синовете на великата мечка" и "Карлсон" определено не заслужават да заемат местата на някой от горепосочените романи.
Майстора и Маргарита - Булгаков
31. Портретът на Дориан Грей - Оскар Уайлд (Всъщност даже очаквах да е малко по-нагоре в класацията)
57. Великият Гетсби - Ф. Скот Фицджералд (Ако съществува съвършен роман, това е той)
61. Антихрист - Емилиян Станев (Брилянтен, роман в крак със съвременните достижения на литературата и като цяло на световно ниво)
62. Нежна е нощта - Ф. Скот Фицджералд (Не книга, а изповед. Радвам се, че въобще присъства в класацията.)
100. Лолита - Владимир Набоков (Ло. Ли. Та.)
Иначе за жалост извън класацията са останали други мои любими романи като "Зимата на нашето недоволство", "Процесът", "Бащи и синове", "Пармският манастир". Жалко е че липсват и имена като Греъм Грийн, Джеймс Джойс, Джон Фаулз. За мен поне е смешно колко много откровено детски книги има в класацията - по дяволите, неща като "Синовете на великата мечка" и "Карлсон" определено не заслужават да заемат местата на някой от горепосочените романи.