Размисли и страсти с вечен студент

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Размисли и страсти с вечен студент

Мнение от Jamesmagno »

Най-после! Здрасти :)

Избера ЕДНА любима твоя книга и кажи защо избираш точно нея, кога я прочете, какви мисли провокира тя у теб, на какво е символ, защо според теб трябва да бъде четена, калко пъти, кога, как, кой е любимият ти герой (ако има герои), защо, какво е мнението ти за автора, какво друго си чел от него и т.н. Въобще хващаш я тая пуста книга и я расфасоваш. :)

Благодаря :)
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

Blood Countess написа:Засега ще задам само обичайните си въпроси, леко модифицирани за случая, а по - късно ще има още :D .
....
Ужас! Май идва ред на въпросите на Графинята! Още в началото искам дебело да подчертая, че въпросите й са крайно не подходящи за формата на форумното общуване. За да й отговоря изчерпателно, би трябвало да напиша около четири - пет ХИЛЯДИ страници, събрани в няколо красиви, дебели тома, с твърди корици, подвързани с кожа. Всеки по-кратък отговор би бил бош-лаф работа, но все пак ще се опитам...

Вярваш ли в:
...Бог? Кой бог? Защо? Какво е той за теб?
Да! Как така в кой Бог? Наличието на повече от един Абсолют е логически противоречиво. Същевременно Бог е отвъд имената и формите и всеки опит на разума да го определи е несъстоятелен. Неговото Битие не може да подлежи на рационално доказване, тъй като Той изобщо не може да бъде сведен до "обект" на познанието. Всяка религия разкрива определен аспект на човешкия опит за Божественото. Все пак, определям себе си като Православен. Именно Християнската формула приписвана на Тертулиан: "вярвам, защото е абсурдно", най-добре (поне за мен) изразява същността духовния опит, който също е несводим до категориите на разсъдъка.
...любовта? Защо? Какво е тя за теб? Да. Ако отношенията между мъжа и жената се свеждат единствено до действието на определени химични процеси в мозъка, би било много печално. Не мислиш ли?
...приятелството? Защо? Какво е то за теб? Да. Ако отношенията между хората се сведат до прост утилитаризъм също би било много печално. Не мислиш ли?
...прераждането? Защо? Какво би било то за теб? Макар вече да се определих като Православен, един философ никога не може да е догматик. Възможно е да съществува прераждане, но какво от това? И Християнството, и будизма, и хиндуизма, настояват на това, че човек трябва да се концентрерира врху стремежа към усъвършенстване тук и сега. Така че това дали има прераждане или не, не променя нищо.
...прошката? Защо? Какво е тя за теб? Хубаво нещо е прошката, ама защо съм толкова злопаметен... не мога да разбера... :mrgreen:

Надеждата е...?

"Ти ако искаш
ясно да виждаш
истина чиста,
права пътека,
без да се луташ,
радост не чакай,
страх не изпитвай:
няма надежда -
няма и мъка.
Щом настанят се
те във ума ти,
мрак го обгръща"

Боеций

Лъжата е...? Инструмент на слабия човек. Признак за липса на самоуважение. Знак за безсилие. Лъжецът е жалък!
Вярата е...? Свобода от оковите на необходимостта. Свобода. Възможност.
Истината е...? Хе-хе-хе! Айде сега! През последните 2000 години на това му викат "Пилатовски въпрос":
Евангелие от Йоан 18:38 - "Пилат Му рече: що е истина?".

Опиши себе си, използвайки:
*съществително
*прилагателно
*глагол

Е, айде сега! Не мога да се ограничавам по такъв начин.

Би ли обяснил на невежата си колежка по ФФакултет кои са чичковците от аватара ти?
Защо се спря точно на Философия?
Вече е отговорено!
И понеже е доста актуално напоследък да се говори за това - мислиш ли, че тази специалност има и други приложения, освен в някакъв вид академична кариера? Има, разбира се! Помага ти да виждаш нещата от различни перспективи, а това е полезно във всяка една област.
За какво мечтаеш най - често? Виж отговра ми за надеждата!
Какво искаш от живота? Истински богат е този, който се задоволява с онова, което има. Но колко е трудно това...
Какво е твоето послание, което се стараеш да носиш със себе си и би искал да остане след теб? Моето послание, кето ще оставя на бъдните поколения, ще бъде издадено в няколко десетки дебели тома, с твърди корици и кожена подвързия (може и от изкуствена кожа). :)
С какви хора обичаш да общуваш? С такива, с които има какво да си кажа.
Кое е първото нещо, което ти прави впечатление, когато се запознаеш с някого? Погледа.
Какво е мнението ти за българската нация, за манталитета, нравите й? Не обичам обобщенията. Манталитета на повечето хора в България е ужасен. Простотия и идиотия блика от всякъде. Има ужасно много агресия. В обществото се поощряват ниските инстинкти и страсти. Основните ценности на голяма част от народа могат да бъдат сведени до три: бой, еб*не и чалга. Това са хора водещи тотално изпразнено от съдържание съществуване. Мога да продължавам със социалната критика до безкрай, но едва ли има смисъл. И в световен план нещата не са много розови. Има повсеместна инфлация на ценностите, която, ако не бъде овладяна, може да доведе до варваризация на обществото. Но има и хора, заради които си заслужава да се работи за "полза роду"!
Ако можеше да поправиш само една своя допусната грешка, коя би била тя? Никоя. Смятам, че от всяка своя грешка, колкото и болезнени да са били последствията, съм научил по нещо.
С коя мисъл се събуждаш сутрин? "Ох, как не ми се става!"
Обичаш ли да правиш точката на многоточие? Правилно ли е това и в кои случаи? Обичам да го правя. Винаги има нещо, което остава недоизказано...
Мислиш ли, че всеки човек е изпратен на този свят с някаква мисия? А разбрал ли си каква е твоята? Може би...
Кой е любимият ти аромат (не става въпрос за парфюм, а по принцип)? Не съм се замислял. Може би на гора след дъжд.
А усещане? Да застанеш на върха на планина. Уви, отдавна не ми се случвало. И сексът не е лош... :twisted:
Най - близкият ти човек е...? Не прекаляваш ли с твърде личните въпроси?
Най - голямата ти слабост? Оооо, толкова са много! Знам ли, коя е най-...
А най - силната ти черта? Виж отговора на горния въпрос! :king:

P.S. Моля Кристо и Джеймс да изчакат, защото тази вечер стана твърде късно. Не искам да претупвам отговорите.
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс

Kristo написа:Айде и аз да се включа към играта....
Такааа, Кристо е наред:

1. Здр, как се казваш? Иван.
2. Какво учиш, кой курс си, кефи ли те? Отговорено е по-горе.
3. Как попадна у форума, какво те привлича в него? Рових за някаква информация из сайта на СУ и така случайно рабрах, че има и форум. Харесва ми, че тук има някаква сравнително хармонична среда. Повечето форуми из Нета, са пълни с хора, чиято единствена цел е да си покажат простотията. Тук не е така, за което следва да се благодари и на модовете. Има интересни теми и полезни информации... Е, не всичко е идеално. И тук има юзъри, които ги влече флейма, но то без това не може! :lol:
4. Какво е за теб съдбата? В никакъв случай не съм детерминист, но все пак съществуват обективни закономерности в природата и обществото, които оказват влияние върху живота на индивида.
5. Какви сериали следиш? Не гледам сериали.
6. На кои форумци разчиташ, в случай на нужда? На форумци? Не смятам, че се познаваме чак толкова добре.
7. А кои би искал да ги няма тук? Кофти въпрос!
8. (творчески въпрос, подобен на тези от предните юзъри) - За какво се пее в песента Eye of the tiger, кратък анализ на идеята, че ми е мътна? Песента беше саундтрак към "Роки". Единствената идея е, че не трябва да се предаваш и както викаше един приятел от училище: "бой до зуко"!
9. Играеш ли на стратегии и на какви? Отдавна не играя игри. Във времето, в което играех, ми харесваха единствено "стрелялките" (CS, Doom 3, Postal 2 STP).
10. Вярваш ли в изначалното добро у хората? По-скоро яврвам (все още), че човек подлежи на усъвършенстване.
11. Какво е мнението ти за Бургас? Никога не съм ходил там. Само транзит съм минавал. Едва ли е толкова мръсно, колкото в София.
12. Какво е мнението ти за спец. Право? Имам приятели юристи. Естеството на бизнеса ми (всъщност това се отнася за всеки бизнес) изисква определена правна култура. Смятам че я притежавам, но за всеки случай имам и двама добри адвокати, на които бих могъл да разчитам.
13. И фаталния - какво е мнението ти за мене? Надявам се да се засечем на някоя форумна среща (след като ми мине докторантския конкурс)!

...мерси... Моля!
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс

Jamesmagno написа:Най-после! Здрасти :)

Избера ЕДНА любима твоя книга и кажи защо избираш точно нея, кога я прочете, какви мисли провокира тя у теб, на какво е символ, защо според теб трябва да бъде четена, калко пъти, кога, как, кой е любимият ти герой (ако има герои), защо, какво е мнението ти за автора, какво друго си чел от него и т.н. Въобще хващаш я тая пуста книга и я расфасоваш. :)

Благодаря :)
Не очаквах точно ти да ме караш да правя литературни анализи, ама какво да се прави...
Естествено, че не мога да взема любимата си книга "Критика на чистия разум" на Кант, защото това би било все едно някой колега физик, да вземе да разтяга някакви формули и уравнения, които само той си ги разбира. Така че явно ще трябва да взема нещо художествено, като например "Братя Карамазови" на Достоевски.
Всъщност, тази книга, както и повечето произведения на Достоевски, може да мине за философска. Самата структура на романа е много интересна. Докато разгръща сюжета, Достоевски непрекъснато вмъква в текса... как да го кажа... хммм... "философски отклонения".
Всички герои на Достоевски, от всичките му произведения са много интересни. В тях има страхотно вътрешно напрежение, непреодолима борба на противоречия. Изобщо, Достоевски акцентира изключително силно върху противоречивия характер на човешката природа. Тук не мога да не направя препратка към "Престъпление и наказание" (с което отговарям и на въпроса, какво друго съм чел от същия автор). Образът на Разколников съчетава в себе си толкова силни противоречия, че направо изглежда психологически недостоверен. Така е и с героите от "Братя Карамазови" (да се върнем на темата), като изключим образът на Зосима, който е своеобразен център на покоя в цялата огнена-динамика на творбата.
И за мен, както за мнозина философи повлияни от Достоевски, "Легендата за Великия Инквизитор" е сърцето на целия роман. В нея е основният лайтмотив на цялото творчество на автора, а именно - проблемът за свободата. Великият инквизитор мрази Христос, защото Христос е дал на човека свобода. Христос очаква свободен отговор на своето послание от човека. Великия инквизитор иска да властва чрез принуда. Свободата за Достоевски има много по-дълбоко измерение, от онова, което повечето хора са свикнали да виждат. Свободата за него е също и изпитание. Тя е свобода не само да избереш доброто и да се бориш за него, но и свобода да избереш злото и греха. Героите на Достоевски често пъти (всъщност, почти винаги) са измъчвани и страдат най-вече от собствената си свобода. Без тази двоинствена природа на свободата обаче, без борбата на противоположностите, не е възможна истинска хармония. Великият инквизитор иска нещо, което на пръв поглед е добро - ред, законност и хляб за всички. Хляб, но не и възможност за избор! Великият инквизитор иска да снеме бремето на свободата от хората, защото смята, че така те ще бъдет по щастливи. Е да, но така те ще станат по-малко хора. Такава фалшива хармония, основана на принудата, за Достоевски е неприемлива. И тъй - свободата е страдание, борба, противоречия и въпреки всичко тя е най-важното за човека. Доброто, ще престане да бъде добро, ако е наложено чрез принуда - това е главното послание на "Легендата за Великия инквизитор".
Разбира се, в "Братя Карамазови" могат да се открият много философски идеи, но отговорът ми на твоя въпрос и без друго стана твърде дълъг...
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

вечен студент написа:Не очаквах точно ти да ме караш да правя литературни анализи
Това пък защо? :D

Иначе благодаря за отговора и няма да ти се разсърдя, ако кажеш две (или повече) думи и за Кант. Не по принцип, разбира се, а своето впечатление. :)
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс

Jamesmagno написа:Иначе благодаря за отговора и няма да ти се разсърдя, ако кажеш две (или повече) думи и за Кант. Не по принцип, разбира се, а своето впечатление. :)
Кант наистина не е подходяща тема за дискусии във форума. Всъщност, полезността от четенето му се състои в това, че възпитава критическо мислене и освобождава от догматизма (във всичките му форми, не само метафизическия). "Критика на чистия разум" на Кант, не е книга съдържаща някакво "учение". Нейната цел е по-скоро да те научи да мислиш самостоятелно и никога да не изпадаш в крайностите на фанатизма или абсолютния скептицизъм.

:wink:
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс

Ехх, седмицата вече изтече и аз съм на път да поставя рекорд за тема от типа "Размисли и страсти" с най-малък брой зададени въпроси! Ето, даже вече започнах сам да си говоря в тая тема... :evil: Най-парадоксалният факт е, че дори хора, които са гласували за мен (и то повече от веднъж) не зададоха нито един въпрос! Луда работа! :?
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

Аааа, не бъди толкова сигурен :wink: До Неделята имам още време да те разпитам и аз, в момента и аз съм малко заета,че уча за изпити и не мога да си събера акъла в главата още, а пък искам добре да обмисля първо въпросите, които да ти задам, нали не се сърдиш :roll: В най-скоро време до Неделя ссъ сигурност ще го направя. Все пак ти пожелавам успех и много късмет на докторантския конкурс :cheers:
Като птичка в небесата :)
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Един оригинален: Какво е за теб Форумът? :D
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс

Jamesmagno написа:Един оригинален: Какво е за теб Форумът? :D
На оригинален въпрос - Дзен отговор:

- Когато кажеш, че нещо е нещо, ти го губиш изцяло!

Още по-Дзен отговор:

- Цяла нощ светлината на луната бразди вълните,
но не оставя следи по водата.

Иначе, вече дадох някои по-тривиални разяснения в някои от отговорите по-горе...
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Вечен студент - какви са страховете и какви са радостите в това да бъдеш такъв? Подробно и откровено, моля :)
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от Lord »

Здравей!

1. Колко злопаметен си?
2. Колко отмъстителен си?
3. Кога се сби за последен път? Разкажи накратко.
4. Кога за последно ти се прииска да удариш някого, но се въздържа? Разкажи и за това.
5. Вяраш ли в кръвната мъст? Изправен пред очевидна и жестока несправедливост, когато обществото отказва да ти помогне, би ли прибягнал до нея?
6. Какво ще стане с теб, като умреш?
7. Какъв е твоят идеал (разбирай въпроса както искаш - абстрактността е умишлена)?
8. Женен ли си? А деца имаш ли?
9. Колко деца е редно да има едно семейство?
10. Как съвременните национални държави ще се справят с все по-масовата имиграция и все по-големите и разнообразни малцинствени общности? Дали навсякъде ще стане като в САЩ?

Благодаря ;)
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Изреди 3 неща, с които се гордееш.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Na bazata na forumnoto ob6tuvane koeto si imal s drugite hora ot tuk oprili4i edin froumec na petel, nqkoi drug na zmiq i nqkoi treti na prase.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс

Jamesmagno написа:Вечен студент - какви са страховете и какви са радостите в това да бъдеш такъв? Подробно и откровено, моля :)
На част от въпроса вече е отговорено. Ще се самоцитирам, за да мога да започна от там, откъдето съм свършил предния път:
Реално погледнато, много от преподавателите също попадат в категорията "вечен студент". Има два вида "доктори". Едните са завършилите образователно-квалификационна степен "доктор" (наричана още "малък доктор"), а другите са т.нар. "доктори на науките". Знаеш ли колко асистенти и доценти, не успяват да станат "доктор на науките"? Много са! Що се отнася до мен - научната работа не ми пречи на бизнеса. Изкарвам прилични пари, но същевременно чувствам вътрешна необходимост от заниманията с философия.

Така, че аз не мисля, че може да става въпрос за "страхове". Аз ще продължа да се занимавам с философия в или извън СУ, а дали ще имам някаква реализация в академичните среди (т.е. - дали ще ми бъде дадена възможност за такава реализация, защото не всичко зависи от мен) - това не мога да знам. Има еда хубава поговорка "Прави каквото можеш, пък да става каквото ще!".

:mrgreen:
Заключено

Обратно към “Размисли и страсти”