ВАЖНО!!! Платихте ли си гаранционния депозит?

Тук можете да задавате всичките си въпроси, които се отнасят да общежитията на СУ и Студентски град, както и за квартири в София.

Модератори: peterdi, thegirl

Аватар
Bethany
Да живей словото

Re: Важно!!! Относно Заповед на Ректора за нов вид депозит

Мнение от Bethany »

до MERCES_LETIFER
Ти случайно да си учила статистика? Защото аз съм и мога да ти кажа каква е вероятноста да си приет в индивидуалната класация и да не ходиш да се настаниш....

P.S Това за вероятността може да ти го каже и някой който не е учил статистика!

Edit peterdi: Ако може, без лични нападки и квалификации към събеседниците в темата
Обичай родината си ,не защото е силна или богата ,а защото е ТВОЯ!!!
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Re: ВАЖНО!!! Платихте ли си гаранционния депозит?

Мнение от Cecilia Lisbon »

Ти бил(а) ли си в такава класация? :lol:
Естествено, че има номера, които отпадат (по една или друга причина).
За да не звучи кухо, ще ти приложа линк :P
http://www.uni-campus.net/forum/viewtop ... 0352#30352
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

до MERCES_LETIFER
Не, никога не съм била на такава класация. Но искам да ти кажа, че процентът на отказалите се е нищожен, поради това ти не можеш да правиш изводи! Според мен е нелогично студентите да бъдат подлагани на това - да са постоянно в очакване, дали ще ме приемат, няма ли да ме приемат, дали някой който е пред мен в списъка евентуално ще се откаже. За да има толкова индивидуални молби, значи наистина на хората им трябва общежитие. Въпросът не е в това.Тук обсъждаме какво и защо доведе до въвеждането на гаранционния депозит? И тук мисля беше мястото да споделя мнението ми относно настанителната кампания, а и от ПСБО като цяло! Аз виждам много нередности в тази система, която в случая не "работи" в полза на студентите. Ако някой мисли като мен да ме подкрепи. Аз знам, че много хора ще го направят, защото вече им писна!
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

до MERCES_LETIFER
Искам само да ти припомня нещо което ти си писала на 14.09:
"защото предвид излизането на 51бл. в ремонт местата са силно ограничени
предвид излизането на други блокове в Студентски град (на други ВУЗове) в ремонт техните места също са силно ограничени, така че политиката на "уговорки" с ХТМУ, МУ, ТУ и др. се е сгромолясала (:
т.е. дори и да има (все пак хора се отказват от стаите си постоянно)
ще се точи бааааааааааавно, бавно...
списъкът ще бъде с около 1000 клетници-бездомници (мои си предвиждания, но пък досега бяха към 800)
и най-вероятно никога няма да бъде изчерпан (мои си предвиждания, но пък досега се изчерпваше до към януари)

източник: форумът на СБО + собствения ми опит
п.с.: забравих да спомена, че всяка година чужденците в миличкото ни Алма Матер се увеличават, а тях настаняват по право (:"
Край на цитата!Още ли си на същото мнение?
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Не.
Виждам, че темповете на класация са доста добри :) :arrow: значи все пак чужди ВУЗ-ове са отстъпили от контингента си (тогава имах съмнения, че изобщо ще има такава класация, така че не намесвай нещата).
И все пак какво общо, по дяволите, има това? Ти сама каза, че сегашната тема е за депозитите. :P

Ох, сама правя офтопик, но все пак ми се иска да кажа... :bounce: Bethany, ти пишеш:
Bethany написа:...да са постоянно в очакване, дали ще ме приемат, няма ли да ме приемат, дали някой който е пред мен в списъка евентуално ще се откаже...
А същевременно твърдиш, че никога не си била в този списък (значи да разбирам, че винаги си имала успех?). Тогава, скъпа, откъде знаеш КАКВО Е да ЧАКАШ ДО ЯНУАРИ да те настанят (примерно) ... или изобщо знаеш ли ПРЕЗ КАКЪВ АД ПРЕМИНАВАМ АЗ (примерно), пък и много други ненастанени... :bounce:
Ай сиктир! Честно! Ревете за НЯКАКВА СМЕШНА СУМА ГАРАНЦИОНЕН ДЕПОЗИТ (60-80 лева на семестър, доколкото разбрах), МОЛЯ?! Знаеш ли аз какъв наем плащам?! И какви сметки?... И стотиците други "изчакващи", и хилядите на свободен наем... Евтинийката в студентски град се поразклатила малко и айде, на протеста! Моля?!...

КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА ГАРАНЦИОНННИЯ ДЕПОЗИТ
ВЗЕМЕТЕ СИ РАЗМЕННО ПИСМО ЗА МУ, ХТМУ, и прочее
КЪДЕТО НЯМА ТАКИВА ЧУДЕСИИ (поне за МУ знам със сигурност; в ХТМУ пък семестриалния е 20 вместо 15 -- имайте го предвид)
КЪДЕТО КАТО ЦЯЛО УСЛОВИЯТА СА ПО-ДОБРИ (изключваме блока на МУ в Лозенец..., а и 7ми) И СТАИТЕ -- ПО-ГОТИНИ (и са двойки!)
И моля, не ми благодарете, и без това не мога да ви чуя оттук (=
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

до MERCES_LETIFER
Здравей, миличка!
Сигурно там от кадето идваш не говорите на книжовен български, защото "Ай сиктир!" не звучи така! Това първо, и второ за нищожния наем, ако имаше успех сега и ти щеше да си на общежитие! А относно "нищожната сума" въобще не си наясно за какво става въпрос!И моля повече хора, които не са на общежитие и тази тема не ги касае да не пишат глупости и да се излагат!
Аватар
Vess
В началото бе словото
Специалност: Международни политически отношения и сигурност
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Vess »

Скъпи колеги, гледахте ли репортажа на БНТ в центалната емисия, посветен на нашите депозити? Както вече е ясно, заповедта на ректора не е съгласувана с представителството на студентските съвети.. Което противоречи на Наредбата за студентските общежития и столове. И е единственият начин тая лудост да бъде прекратена..

Е, сигурен съм, че така или иначе няма да ни се размине, но пък един от заместник-ректорите каза, че няма да останем на улицата, ако не го платим.. :?
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Bethany написа:Сигурно там от кадето идваш не говорите на книжовен български, защото "Ай сиктир!" не звучи така!
Въй въй, потънах вдън земя :oops:
Bethany написа:..."нищожната сума"; ...въобще не си наясно за какво става въпрос!
Окей, тук вече ме хвана. Чак сега прочетох, че ти всъщност си магистър, и става дума за 180, а не за 60 лв., както си мислех аз. Извинявам се за това. В своя защита ще кажа, че... за Бога, къде е бакалавърската степен, къде е магистърската :shock: С други думи ми се струва съвсем в рамките на нещата колкото по-качествено става образованието, толкова по-скъпичко да се заплаща. Греша ли?
Отделен е въпросът, че лично аз съм на мнение, че един магистър трябва да е достатъчно вече ориентиран в живота, за да не си позволява да зависи от някакви студентски общежития. (Тук не искам да кажа нищо лошо, наистина; просто съдя по себе си, не искам да съм на 22 и кусур и да не съм излизала от Студентски) :roll:
Bethany написа:ако имаше успех сега и ти щеше да си на общежитие!
Моля?! Нямам успех ли?! Я по-леко с класификациите! Не съм някаква тройкаджийка, нито имам невзети, които влача три години, и прочее. Това, че не ми стигнаха СЕДЕМНАДЕСЕТ СТОТНИ за мизерната база на Софийския, не е моя вина :lol: а гигантски бъг в тяхната система. Защото е редно да има места за всички, или греша отново?!
Bethany написа:И моля повече хора, които не са на общежитие и тази тема не ги касае да не пишат глупости и да се излагат!
Мисля, че веднъж-дваж в темата доказах, че съм много по-добре информирана от теб за общежитията по принцип (= Прощавай! Това, че в момента не обитавам неремонтирана от 30години нагъчкана стая-тройка с квадратура 18 и че имам изряден сифон, не ти дава правото да ме поставяш в групата на тоталните игнорамуси. Нещо повече, "миличка", убедена съм, че ти трябва да си отвориш очите за някои неща

Между другото, би ми било приятно да се запознаем, когато дойда в Студентски :drunken:
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

Здр, отново!
Това за успеха наистина не исках да го казвам, защото прозвуча грубо, и защото всички сме на мнение, че места в обжтежитията има и винаги се намират алтернативни решения. Аз като студент съм солидарна с проблемите на всички студенти, независимо каквито и да са те. Въпростът тук е за качеството и на образованието и на общежитията.
Първо качеството на образованието в никакъв случай не трябва да зависи от цената!
Всеки трябва да може да си позволи да учи! В случая аз съм магистратура, която е платена, т.к местата за държавна поръчка както знаем всички да минимални. Образованието което получавам аз и моите голеги от държавната поръчка е едно и също. Сумата на таксата ми не е голяма, но аз да си позвоя да я плащам си планирам разходите, както и повече от студентите! Какво ще рече това "Един магистър ориентиран в живота?"
Това за гаранционния депозит ми дойде като гръм от ясно небе! Говорим за това, че не беше обявено никаде за такъв депозит, а срокът за плащане е до края на месеца.
Нямам нищо на против да платя този депозит, въпросът е др.- въпросът е за качеството и за това, че ни лъжат. Гаранционният депозит покритвал шети от живущите, на тази стая в която живея не виждам какво има да се разруши, за да причини щети за 180.00 лв? Освен, ако я съборя до основи!? Да не говорим, че когато се нанасяш попълваш документ за състоянието на стаята, което е плачевно и през годината правиш една камара ремонти и подобрения за твоя сметка, само да ти е уютно. Не те трябва да ми искат пари, а аз на тях!
Не знам дали някои знае за ремонтите, които бяха извършени в общежитията на УНСС и ТУ, МУ, и то за отрицателно време. Това са напълно нови стаи с алуминиева дограма, паркет, нови мебели и врати, абсолютно нови бани и т.н. При което на студентите не е поискан нито един допълнителен лев?! Това какво говори, че ПСБО не се справя с дейността си, каде отиват парите от наеми, които плащаме, за акво се харчат? Каде отиват парите които дава университета за нашите общежития? Каде отиват държавните субсидии?
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

С последния ти пост се съгласявам изцяло. Peace! :P
Аз откога разправям, че условията във другите университети като цяло са далеч по-добри! Миналата година бях в ПРЕЛЕСТНА стая в ХТМУ, ремонтирана, с легла с МАТРАК, дограма, хубава баня, допълнителна решетка и т.н. Тази година пък отчаяно се опитвам да се намърдам в МУ :lol: А само като се замисля колко клетници още чакат да се отвори 51 блок, например... :roll:

Не знам какво да кажа повече, освен че се надявам след всичките тези репортажи и изобщо покрай шума, който се вдигна, поне да получим някакво ДОСТОВЕРНО обяснение защо, по дяволите, събират тези пари, ще ги върнат ли, и т.н. Опитвам се да кажа, че и аз съм солидарна с проблемите на възпитаниците на СУ, настанени в Студентски, колкото и да презирам базата! :P

И наистина сега се замислям, че е далеч по-логично депозитът да е фиксирана сума, за да не се получават такива ексцесии, както при теб. :?
Аватар
Vess
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Vess »

Щастлив съм, че вече се помирихте :wink: Ще почерпя...
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

Най абсурдното е, че това е форум на Софийски университет...обще повече раздел посветен на обшежитията...
...а няма нито 1 техен представител, който да каже точно какво се случва...
КОЙ ..... МУ ЗАЩИТАВА ПРАВАТА МИ КАТО СТУДЕНТ, ПОЛЗВАЩ ОБЩЕЖИТИЕ?????
...май май никой...
Аз пък платих...пазя си касовата бележка и съм се заканил тия пари ако не ми се върнат...да пречукам всеки представител на червената бюрокрация на СУ
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
Vess
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Vess »

:)) Айде да оставим "червените" касиери да си вършат работата.. ако зависеше нещо от тях, сигурен съм, че всички щяхме да сме доволни... А дали са някакви по цвят, си е тяхна работа.

А в тия форуми, ако се включи някой от администрацията на общежитията, ще бъде прецедент.. Няма кой да защити правата на ползващите общежитие - трябва да ходиш сам и да се разправяш по кабинетите на ПСБО. И когато проявяват разбиране към ситуцията, го приемаш като лична услуга и едва ли не се чувстваш задължен.. А че ти е отишъл целият ден няма никакво значение..

И няма пък да го платя тоя депозит.. Следващия път ще ми поискат 200 лв. И тях ли да ги "затворя" ей така, след като идея нямам къде биха отишли?!.. :bounce:
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

Очакваше се някой от ръководството на ПСБО да обясни как стоят нещата напрактика, но това не се случва. Госп. Горанов, който по принцип се изявява като модератор на форума на ПСБО е крайно изчерпателен по темата! Отказва да говори пред медиите, защото им "бил обиден"?
А относно обслужването в касите - като започнем от работното време, за тези колеги, които работят е абсурдно да "хванат" това работно време и стигнем до това, че крайно нелюбезни и възпитани хора се назначават за работа с клиенти - постоянно някоя от служителките или си говорят по между си или докато плащаш, те говорят по телефона. Да не говорим за това колко са мудни и колко време ти отнемат за едно плащане!
Аватар
Vess
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Vess »

Мдаааа, Bethany, няма и да получим обяснения никакви.. За ПСБО публичността се разбира като нещо, което трябва да лепнеш в няколко екземпляра по входовете на блоковете и нищо повече.. Идиоти! Но когато трябва нещо да се обясни на хората ЗАЩО се случва и за какво става въпрос, не можеш да намериш никого..

Така се работи със студенти.. Да си призная, отдавна ме е срам да кажа, че съм студент.. Звучи ми просташко и незряло.. Не знам ти как се усещаш, но да си студент на 26 за мен не е много престижно, каквато и да ти е работата. Разбира се, може да си докторант, например, но това няма никакво значение.. Щом живееш в Студентски и те правят на маймуна, както правят всеки новоизлюпен първокурсник..
Публикувай отговор

Обратно към “Студентски град и общежития, квартири”