Право първи курс 2009-2010г

Архив на всички останали категории.
Заключено
kaloyand
От дъжд на вятър
Специалност: Право
Курс: трети

Re: Право първи курс 2009-2010г

Мнение от kaloyand »

frostwolf написа:и аз го оставих празно, чувал съм че има преподаватели само за латинския
така като гледам май ще останем без чужд език :(

А относно срещата,аз съм за старата дата-29септеври,като гледам часа отново ще го уточним,а след първи е направо задължително да се съберем повечко хора :)
Право,3 курс,13гр
Аватар
slvn
В началото бе словото

Мнение от slvn »

emmi написа:...пък и аз съм чувала,че дори и да имало желаещи за чужд език такива лекции на практика не се провеждали :) като се записвах питах секретарката за езика дали сега да го пиша или после кат започнем и тя троснато ми отговори:"Вие толкова други неща ще има да учите,няма да имате време за език", и ми каза да го оставя празно полето :)
Чужд език миналата година доколкото знам изобщо нямаше! Пък и то няма да има особено голяма полза, защото някои хора идват от езикови гимназии, други не знаят никакви езици,трети - знаят на някакво елементарно ниво.. Голяма е разликата и няма как да се угоди на всички :wink:
Факултативните бяха Реторика (която аз лично силно препоръчвам :cheers: ) и Латински (=
btw троснатата лелка е била много права =)
Imfuckinpossible is nothing... =]
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Троснатата лелка определено е била права.

И стига с тия илюзии за чужд език вече. Познавам хора нагоре до 4-и курс, никой от тях не изучава чужд език. Това, което го пише в учебния план - не го взимайте много на доверие. Защото и политология няма да имате по всяка вероятност.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
marrriq
Пишете, о, братя

Мнение от marrriq »

Добре, благодаря за отговорите, ще гледаме на място да се ориентираме при това положение какво ще имаме и какво не :mrgreen:
Аватар
iodine
Драскач
Курс: първи

Мнение от iodine »

лекции на практика не се провеждали
Дори и в програмата си пише, че лекции няма , а само упражнения. Пък и какво би представлявала една лекция по "Немски език"? :)
така като гледам май ще останем без чужд език
Не виждам защо трябва да ти пука. Да се учи език усилено е ужасно и невъзможно, ако учиш още нещо усилено. Това е причината в езиковите гимназии последната година на отслабнеш по езика, след като се готвиш и за изпити. Просто го зарязваш.

Още: Почти съм сигурен, че ако завършиш право в България, трябва да забравиш да го практикуваш в друга страна, все пак там имат свое си право, ние учим нашето, с изключение на някакви дисциплини свързани с ЕС и ООН-то (които преди 20 години са били за СССР, Вaршавски договор и Комунизъм). Не че няма смисъл от език, ама кой ще го учи?

От друга страна когато запишеш право, нямаш нищо общо с филологите, я! Т.е. езикът би трябвало да нещо много по-леко. А латинският, до колкото знам, също не е бива да ви стряска, зашото не само че е факултативен, ами се учели само някакви фрази от рода на "de facto", които така или иначе се знаят.
относно Политологията и Политическите и правни науки
Относно тия двете, поне според мен, е много лесно да си направиш сметката, че ППУ е по-добър вариант, тъй като покрива всички специализации. Това прави дисциплината по-удобна в началото, когато все още не си ориентиран. Не знам какво ще кажат колегите от горните курсове по този въпрос, но аз си мисля че две избираеми в първи семестър, първи курс не е добра идея, защото още няма да си привикнал (пък Политологията е интересна :P).

Пък аз да питам колегите от горните курсове :connie_oldman_glasses: , дали има смисъл да се мъчиш и за трите специализации и дали изобщо е възможно или е някакво нечовешко усилие? (могат ли да се вземат цели 6 изпита, или само изглежда колосално много? :moderator: )

P.S.

Ама че голям избор на емотки има тоя сайт!
В името на потока! Втория!
Аватар
Ivo Penev
Легендарен флуудър
Специалност: право
Обратна връзка:

Мнение от Ivo Penev »

та колегите,който имат възможност и го устройва предложената оферта - 29 сеп.,17:30 часа пред централния вход на СУ за по кафе да заповяда,иначе ще се съберем с колегите след 1-ви задължително,все пак това е замислено като форумна среща за хората,посещаващи виртуалното пространство,така че никой да не се чувства пренебрегнат ;)
memento mori
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Езикът като цяло е важно нещо. Днес повечето фирми развиват международна дейност и не можете да си стоите с единия български. Особено ако интересите ви са в областта на международното право. Но в такъв случай дори единият английски няма да ви върши работа, ако не сте взели сертификата ILEC, който е за юридически английски. Хората просто го изискват.

В първи курс мога да ви посъветвам - не смейте и да бягате от избираеми дисциплини. Явете се на ППУ първия семестър, явете се и на философия на правото и ОПИ, а защо не и УКУ втория семестър. Няма да ви натовари особено много, а ще ви е от полза.

Който е разгледал подробно учебния план, е забелязал, че избираемите предмети важат в най-общия случай или само за международно право, или едновременно за публична администрация и правораздаване. С други думи, да се вземат две специализации е напълно възможно и особено ако сте се стремили само към едната, например правораздаване, накрая ще се окажете и с втората.

Специализацията в дипломата на практика отразява вашите интереси. Пак, ако сте гледали обяви за работа за юристи, трябва да сте забелязали как обикновено работодателят търси хора с интереси в определена област на правото. Е, като сте взели публична администрация, перфектно ясно е къде са ви интересите. Та така... В общи линии няма смисъл и от трите наведнъж. Не че е невъзможно или чааааак пък толкова трудно, обаче по мое мнение е твърде голямо прахосване на сили. Първата година и без това не е лесна, даже може да ви се стори доста трудна. Като я минете обаче и като разберете какво ви чака нагоре... ще ви се иска да сте първи курс завинаги :mrgreen:
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

Има ли упражнения или лекции в събота и неделя?Малко абсурден звучи въпроса, но някои факултети в СУ имат.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Не.
Изображение
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

А от колко до колко часа са занятията на ден - има ли до 8 вечерта?
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

за невидялите ( в подкрепа на думите на ROKFELER ) :
http://www.law.uni-sofia.bg/Lists/List/ ... ult%2Easpx
Аватар
Ivo Penev
Легендарен флуудър
Специалност: право
Обратна връзка:

Мнение от Ivo Penev »

и сигурно тогава ще ударим някоя лекция :mrgreen:
memento mori
Аватар
Amberglow
Паисий

Мнение от Amberglow »

чак на 5-ти? ;о боже, боже
на мен ми е интересно в кои дни и кога ще са ни лекциите, ама май няма изнесено нищо все още?
Take my ego for a ride,
  • 'Cause there's nobody by my side.
RA[sgB]
Да живей словото
Курс: четвърти

Мнение от RA[sgB] »

Къде е тази зала 272?На кой етаж?
Аватар
iodine
Драскач
Курс: първи

Мнение от iodine »

Тъп въпрос:

От 1-ви до 5-ти трябваме ли им? :D

Освен да си вземем книжката :D и може би да се запишем за спорт... на 1-ви не е ли общо откриване?
Къде е тази зала 272?На кой етаж?
Споко за т'ва, лесно ше я намериш и същия ден, след като знаеш, че е в ректората, все някой ще има да пита.
В името на потока! Втория!
Заключено

Обратно към “Други”