[КСК 2010] Български език и литература

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Ramonka
В началото бе словото
Специалност: Балканистика
Курс: трети

Re: Подготовка по БЕЛ, КСК 2010-2011

Мнение от Ramonka »

Здравейте, чета си и недоумявам от какво толкова сте недоволни!
Искате професорите да ви напишат разработки за всяка една евентуална тема, да ви ги отпечатат, след това да ви ги донесат в къщи, да ви ги обясняват подробно, дума по дума, да ви ги повтарят, препрочитат, пренаписват, да ви се молят да ги научите, и когато и това не направите - да ги научат и да се явят на изпит вместо вас, за да влезете в СУ ли?!?!!? Какви са тези мечти?! Какви са тези сериозни, амбициозни, умни хора, които са седнали пред компютрите да се вайкат и оплакват, да плюят най-добрия български университет, защото се чувстват ощетени? Вместо да пишете, че няма точни критерии, да обяснявате как са ви прецакали и да си губите времето - седнете и четете! Няма кой да ви научи да пишете, ако сами не направите някакво усилие. Българите сме мързеливо племе, но ако не ние - кандидат-студентите не докажем обратното, кой ще го направи?! Имаме претенции за европейци и интелигенти, а говорим за собствените си сънародници и велики умове: Вазов, Ботев, Смирненски, Вапцаров, че са творци, писали под въздействието на наркотични вещества.
На едно от най-праволинейните и ясни произведения от програмата за изпита по български език ("Септември") има 60% двойки! Какво поколение сме ние?! Нямаше да има никаква разлика, ако се беше паднал Вазов, Елин Пелин или някой друг. Не сте доволни от оценките си, защото не сте видели темите си, след проверяването им! Отидете до СУ, прочетете рецензиите и тогава се оплаквайте (въпреки че нищо няма да промените!), защото не вярвам при 60% двойки, на вас - колеги - кандидат-студенти, да не ви е дадено дори малко повече, отколкото сте заслужавали!
Окей, представи си ме така на двора на университета с бира в ръка... Налей!
Аватар
FoxyGirl
От дъжд на вятър
Специалност: психология
Курс: първи

Мнение от FoxyGirl »

Не се предавайте!!! Имам колеги (учещи психология) ,които са били скъсани на предварителния или са имали 3-ки и на редовния са изкарали над 5! Стягайте се и успех на редовния!
RA[sgB]
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от RA[sgB] »

Calipso написа:
Distortionist написа:Истината е, че не може да напишеш шедьовър и да ти пишат 2 или 3. Че е субективно, субективно е, но затова има 2ма преподаватели и евентуален арбитър. Освен това за всеки автор си има основни неща, които до голяма степен могат да гарантират една много добра оценка. В крайна сметка на изпита се демонстрират качествата на ученика от 5-те години, а не само от наученото през последните няколко месеца. Това са само предварителни изпити, така че сигналът е дошъл навреме -който трябва да сяда да учи за юли и това е :)
Абсолютно съгласен! Аз се занимавам от 1 година с литература и за това време резултатът ми е ясен - 3,75.
Не смятам,че хора с оценки над 4,50 и нагоре са го постигнали с едногодишен труд,защото те са слушали в часовете,учили са през годините,за което им завиждам.Подготовката на един зрелостник не се крие в 1 година къртовски труд,а системно обучение,защото има хора,които се "тупат" в гърдите и искат за 1 година да претворят света,ама не става.
Браво за това мнение,все едно се слушам аз...Изпитът по л-ра е проверка на целия ви труд през всички тези 12 години и колкото смешно да звучи проверява знания още от 1 клас..защото някои абитуриенти правят все още елементарни грешки,които и един първолак няма да направи...Та ако си такъв,колкото и зубрене и учене да има 12 клас просто не се получава!
Аватар
ennie
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от ennie »

ох... 3.75 имам. и аз се чудя защо така се получи. ясно е, че ще ходя да си идентифицирам работата...така се надявах БЕЛ да ми отпадне за редовните... сега се чудя дали въобще има смисъл да ходя... но в събота/неделя вече ще знам
Свестните у нас считат за луди
Аватар
lordivan
Пишете, о, братя

Мнение от lordivan »

Задължително си вижте работите.
Аватар
Rising
Пишете, о, братя

Мнение от Rising »

Ramonka написа: На едно от най-праволинейните и ясни произведения от програмата за изпита по български език ("Септември")...
Това въобще не е вярно! Точно "Септември" е едно от най-трудните за осмисляне и анализ произведения в бърлагрската литература, а пък праволинейността е характеристиката, която му е толкова чужда. Това е и една от причините да ми харесва толкова много.

Иначе за другите неща си права горе - долу, макар и да ги казваш по малко краен начин :wink:

Иначе задължително ходете си вижте работите и рецензиите към тях.
Аватар
Jackie
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от Jackie »

Излиза ли ви статистиката от изпитите на страницата на СУ, или аз не мога да се ориентирам нещо? :scratch:
Все пак ще чувствам
приятния гъдел,
че още живея,
че още ще бъда.
Аватар
Ramonka
В началото бе словото
Специалност: Балканистика
Курс: трети

Мнение от Ramonka »

Rising написа:
Ramonka написа: На едно от най-праволинейните и ясни произведения от програмата за изпита по български език ("Септември")...
Това въобще не е вярно! Точно "Септември" е едно от най-трудните за осмисляне и анализ произведения в бърлагрската литература, а пък праволинейността е характеристиката, която му е толкова чужда. Това е и една от причините да ми харесва толкова много.

Иначе за другите неща си права горе - долу, макар и да ги казваш по малко краен начин :wink:

Иначе задължително ходете си вижте работите и рецензиите към тях.

Значи да кажем, Пенчо Славейков е по-лесен?! Хората не знаят за съществуването на Гео Милев до 12ти клас,, когато им се налага да се сблъскат с творчеството му. В поемата има градация, която няма как да бъде по-проста, "праволинейно" в смисъл, че историята върви от точка А към точка Б, обвързано е с конкретен сюжет и дадено историческо събитие. Безспорен факт е, че има много библейски препратки, мотиви и символи, които трябва да бъдат разбрани и обяснени. Все пак по-елементарна тема от изпит върху 1 единствено произведение няма как да се падне! Модернизмът е сложно направление, но все пак не мога да си обясня как може толкова много хора, които не четат и няма да четат се явяват на изпит по литература! Защо ли има 60% двойки?!
Радвам се, че все пак се намират интелигентни хора, с които може да се коментира ;) ! Благодаря
Окей, представи си ме така на двора на университета с бира в ръка... Налей!
polina petrova
В началото бе словото

Мнение от polina petrova »

lordivan написа:Задължително си вижте работите.
Да ще си ги видим, ама датите са точно между двете матури. И като не си от София, нали се сещаш, че губиш цял ден да ходиш до София.
Аватар
marty_ivanova
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от marty_ivanova »

Видях мнениицата по-горе...с някои не съм толкова съгласна.Не мога да кажа,че в училище съм била най-добрата по литература,но в класа ми-това е така.Под 5 текуща оценка нямам,а класните ми работи винаги са отличен.Не уча в някое от пропадналите училища,а в ГПЧЕ.В дипломата имам една 5,поради проблем с една преподавателка.... мисълта ми беше,че при 8 страници по втората тема 3.25 ме озадачи...като гръмната...цитати и от други произведения,съпоставки,за епохите писах,за мотивите....абе харесах си работата,но явно на други не е харесала.... ГРЪМ.. редовна сесия-ето ме :)
Аватар
Rising
Пишете, о, братя

Мнение от Rising »

Ramonka написа:
Значи да кажем, Пенчо Славейков е по-лесен?! Хората не знаят за съществуването на Гео Милев до 12ти клас,, когато им се налага да се сблъскат с творчеството му. В поемата има градация, която няма как да бъде по-проста, "праволинейно" в смисъл, че историята върви от точка А към точка Б, обвързано е с конкретен сюжет и дадено историческо събитие. Безспорен факт е, че има много библейски препратки, мотиви и символи, които трябва да бъдат разбрани и обяснени. Все пак по-елементарна тема от изпит върху 1 единствено произведение няма как да се падне! Модернизмът е сложно направление, но все пак не мога да си обясня как може толкова много хора, които не четат и няма да четат се явяват на изпит по литература! Защо ли има 60% двойки?!
Радвам се, че все пак се намират интелигентни хора, с които може да се коментира ;) ! Благодаря
Хм, това че не е по-лесен от Славейков, не значи непременно, че Гео е ясен и праволинеен. Общо взето и двамата са трудни автори, но Гео е по-въздействащ и по-провокиращ (поне за мен) и притежава по-голям талант от Славейков(убийте ме с камъни). Между другото, с един приятел се бяхме разбрали - падне ли се Славейков - директно към Борисовата, за да си намерим сенчесто местенце от по-рано :lol:

Тя историята си върви от точка А към точка Б, но именно начинът и изразните средства, чрез които се предават художествените внушения, прави поемата трудна за осмисляне. Още повече че конкретното историческо събитие не е отразено едносъбитийно, последователно и "праволинейно", в отделните фрагменти са преплетени толкова мотиви и символи(не само библейски) и има толкова препратки към други културни текстове, че ти се завърта главата по едно време. По принцип не обичам, когато на абсолютно всеки творец се поставят определения като гений, уникален и тн, защото тези понятия се преекспонират и губят значението си, но при Гео и те не са достатъчни. Просто този човек е едно от най-големите явления, които нашата култура е срещала...
Иначи си права, че да пишеш само върху едно произведение е предимство пред това да пишеш върху цяло творчество (Славейковото, например :pale: ) по принцип, но Гео Милев създава такава многопластовост в творбите си (не само "Септември") и използва толкова богата културна символика и затова при него не важи много много това правило. :wink: . Това, което може би беше лесно, е формулировката. Можеха да я измислят къде, къде по-сложна.
Аватар
Kamity__
В началото бе словото

Мнение от Kamity__ »

Здравейте , имам 5.00 на Гео Милев и съм много доволна, целият този труд си заслужаваше ! Според вас колко ми трябва по история на редовен, за да вляза право :)
Аватар
_Stella_
Паисий
Специалност: Международни отношения

Мнение от _Stella_ »

Jackie написа:Излиза ли ви статистиката от изпитите на страницата на СУ, или аз не мога да се ориентирам нещо? :scratch:
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/p ... ora_sesiya
Ето я, обаче ще трябва да почакате известно време, за да я изчислят :wink:
La libertà è il diritto dell'anima di respirare.

Международни отношения, I курс
Аватар
celebrity
В началото бе словото

Мнение от celebrity »

Оценката от матурата влияе ли на бала ? Не е ли само оценката от дипломата балообразуваща ?
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Тази тема сме я дъвкали колко пъти вече ;) Прочети просто предишните мнения и ще видиш сама :) Нямам търпение да видя статистиката на оценките от предварителния по Литература за момчетата :lol: Така си мислех, че ще се отърва от редовния, ама пусто му и късмет хаха :)
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”