Български език..специалности

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Български език..специалности

Мнение от Търговецът на кристал »

Добре, Крис, нека опитаме така. Казваш, че литературата не ти е най-силният предмет (което е очевидно от резултата ти на матурата), не знаеш дори как се пише фиЛология, но си тръгнал да я учиш. Не обичаш литературата, но - изненада - знаеш ли какво се учи във фиЛологиите? Литература, литература, литература. И още литература. И литература, която трябва да четеш през ваканциите, защото иначе няма насмогване.
Друго неясно има ли и какъв е смисълът да заемеш мястото на човек, който действително е искал да учи това, но се е издънил на изпита, след като ти ще отпаднеш или след първата, или максимум след втората година от специалността? Или ще установиш, че не е за теб и ще решиш да не се мъчиш, или просто няма да се справиш с изпитите и няма да можеш да запишеш горен курс.
Казвам ти го с добри намерения - помисли си много добре. Надеждният всъщност е много прав, просто формулировката му е твърде директна.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Почистих малко, радвайте се на живота, не се джавкайте.
Facebook
Изображение
Аватар
Libra
Гутенберг
Специалност: Българска филология
Курс: първи

Мнение от Libra »

Много е глупаво да се записваш да учиш нещо просто за да имаш висше образование. И аз самата бях доста объркана по отношение на специалностите, но поне бях убедена, че искам да уча нещо с хуманитарна насоченост. Записах Българска филология, беше ми второ желание и сега, точно година по-късно, когато завършвам първи курс, не съжалявам и грам за това стечение на обстоятелствата. Това е моята специалност и няма да спра да повтарям колко съм доволна! Доставя ми истинско удоволствие да ходя на лекции и упражнения - повечето преподаватели, с които съм имала щастието да се срещна досега, са истински професионалисти, вдъхновени и мотивирани!

В БФ има две направления - езикознание и литературознание. Езикознанието са всички точни дисциплини в изучаването на езика - морфология, синтаксис, фонетика, граматика. Развиват логическото мислене и по мое мнение това е чиста математика :mrgreen: Литературознанието е друга работа - яко четене. От първи до четвърти курс се изчита огромно количество литература - от Античността до наши дни. Това изключително много разширява общата култура и мирогледа. Забрави назубрените анализи на текстове от гимназията. В университета се учиш да мислиш и изследваш, да преследваш и ровиш за информация.

Общо взето филологията, както казва един чудесен преподавател, е аристократична наука. Аз лично съм много доволна от това, което уча. И това е най-важното. Недей да избираш специалност, преследвайки пари и успех. Те идват сам и като естествен плюс към удоволствието от това да се занимаваш с нещо, което ти е приятно и го правиш от сърце!

Желая ти успех каквото и да решиш :)
Не съм това, което съм, но и другите не са това, което са.
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

Аз също уча филология и съм безкрайно разочарована от специалността.
Не само, че не исках да я уча, но с всяка изминала година се убеждавам колко е безполезна и се радвам, че имам друго образование, от което ще си изкарвам хляба един ден.
Не ти препоръчвам филология, ако наистина не си заинтересуван изключително от самия език, култура, държавите, в които се говори и т.н.
Освен това помисли си много внимателно дали искаш да учиш някакъв рядък език, защото това, че е екзотичен, не означава, че работата ще пада от небето и ще има по много, защото го владеят 5 човека.
Като цяло, ако не ти се учи, не си длъжен да го правиш, само за да си студент. Не е необходимо всеки да има висше образование. Можеш и да си направиш 1 година празна, за да си помислиш с какво ти се занимава.
Разбира се, можеш да пробваш да учиш и да видиш дали ще ти хареса специалността, както на Либра й е харесала.
Аватар
Boleyn
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Курс: завършил

Мнение от Boleyn »

И на мен ми харесва - първите ми 5 желания бяха филологии. Пак бих избрала филология, а все пак вече завършвам, пред държавен съм, та мога да преценя. Но не е за всеки. И не е само литература.

послепис: по-късно ще дам подробен отчет и мнение
Изображение
Аватар
krisgonev
В началото бе словото
Специалност: Румънска филология
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от krisgonev »

Благодаря ВИ много разумни хора..
Твърдо съм решен да се занимавам с филология..
Било то българска или славянска,клоня към славянската..
Ученолюбив съм и искам специалността да ми доставя удоволствие...
Това искам,това ще следвам...Благодаря Ви страшно много 8)
Аватар
gioiella
Драскач
Специалност: Педагогика
Курс: четвърти

Мнение от gioiella »

С тази оценка от изпит, вероятно ще си приет, но те съветвам да напишел доста специалности. После можеш да се преместиш или пък случайно да откриеш призванието си.
Не знам много за някои, от изброените от теб, но виждам реализация в тези:
Социални дейности,Българска филология ,Славянска
филология ,Румънска филология ,Арменеистика и кавказология . Със оциални дейности освен в социални институции, може да се работи и като HR, в някакъв отдел за човешки ресурси. Доколкото знам избират от 2-3 профила и единия е точно това-човешки ресурси.
Българска филология-освен учител, може да си журналист, редактор, каквото си поискаш и, където се търсят грамотни хора с познания за езика ни.
Другите-преводач например.
Теология не си е работа, освен ако не те влече към религиите.
Ако аз кандидатствах сега бих избирала между Българска филология и Социални дейности.
Някак все ми се струва, че в университет трудно се учи език.В смисъл ако не знаеш арменски, ще ти е трудно да го научиш в университета. Затова такава филология бих записала ако имам основа вече по дадения език, за да мога вече да разучавам различните му тънкости, теория, литература и т.н. .
Ер Малка
Вазов
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: втори

Мнение от Ер Малка »

Заобиколена съм от филолози и всички си обожават специалността. Но трябва наистина да те влече, ако търсиш само как да отбиеш номера, не си правиш никаква услуга, това е нещо, което ти дава много, но трябва наистина да искаш да вземеш. Иначе няма да останеш дълго. По-добре си помисли какво наистина ти се прави.
Не уча филология, но почти всичките ми желания бяха филологии и сега от време на време малко съжалявам, че славянската и румънската ми бяха по-назад в желанията.
"Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos."
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”