СЛЕД изпитите - всичко за записването
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
GoldenFool
- В началото бе словото
Re: СЛЕД изпитите - всичко за записването
Може би е въпрос, на който е отговаряно сто пъти, но все пак да попитам. Как се разбира следното:
Чл. 29. Не образуват състезателен бал и не участват в класирането кандидат-студентите:5. Получили оценка слаб (2.00) или неявили се на който и да е от състезателните изпити за дадена специалност.
И по-точно втората част? Означава, че ако например се запиша на някой предварителен изпит и после не се явя, нямам право да участвам в класирането ли? Дори да имам оценка от олимпиада, да речем?
Чл. 29. Не образуват състезателен бал и не участват в класирането кандидат-студентите:5. Получили оценка слаб (2.00) или неявили се на който и да е от състезателните изпити за дадена специалност.
И по-точно втората част? Означава, че ако например се запиша на някой предварителен изпит и после не се явя, нямам право да участвам в класирането ли? Дори да имам оценка от олимпиада, да речем?
- clinical_dead
- Вазов
- Специалност: Биология и химия
- Курс: втори
- Адрес в галерията на СУ: clinical_dead
GoldenFool става въпрос, ако не си се явил независимо от причините и не могат да образуват състезателен бал. Например пишеш Японистика в желанията си, за която е нужен изпит по чужд език, а ти не си положил такъв изпит. Тогава просто ще пропуснат въпросното желание, когато те класират. 

Имам един въпрос, който сигурно хиляда пъти ви е задаван, но ще попитам, няма как"
Пример: искам да кандидатствам с история и си я пиша в желанията на първо място.В същото време има човек, който иска право или МО и е с по-добра оценка/бал/.Оттук са възможни два варианта - приели са го или не са го приели.При първия вариант той участва ли в класиране за желаната от мен история и измества ли ме от списъците?При втория ми е ясно, че ако не приет в право или МО ме измества.
Пример: искам да кандидатствам с история и си я пиша в желанията на първо място.В същото време има човек, който иска право или МО и е с по-добра оценка/бал/.Оттук са възможни два варианта - приели са го или не са го приели.При първия вариант той участва ли в класиране за желаната от мен история и измества ли ме от списъците?При втория ми е ясно, че ако не приет в право или МО ме измества.
Да видим дали съм те разбрала правилно... За да те измести, то трябва да има в списъка си със желания специалност "История", в противен случай нямате допирни точки и няма как да те измести. Ако да речем лицето "А" подреди своите желания така 1. Право 2. Мо 3. История, а ти си ги подредил 1. История 2. еди какво си, 3. еди какво си и т.н., то лицето "А" ще те измести само в случай, че неговата оценка е по-висока от твоята. Това, че примерно не е приет та първо и второ желание, а чак на трето, не означава, че има по-ниска оценка от теб. Съответно, ако лицето "А", реши да изчака до второ и трето класиране, за да види дали ще има раздвижване нагоре, то това е супер за теб /ако не си приет на първо класиране история например/, защото ако онзи другия /така де, лицето А/, на второ класиране го приемат МО, то той автоматично освобождава едно място, което може да бъде взето от теб или от някой друг, който също чака за второ класиране с идеята да влезе история, но пък има по-висока оценка от твоята.azsumbe написа:Имам един въпрос, който сигурно хиляда пъти ви е задаван, но ще попитам, няма как"
Аз мислех, че ти си задал въпроса сложно, пък сега като си видя отговора...
Наистина доста объркан стана този диалог
Правя нов опит, дано да бъда по-добре разбран
Лицето с по-висок бал от мен е приет и на първо желание, и на второ, и на трето.Моето първо желание е негово трето, в което той също е приет.Тогава той ме минава, нали?В смисъл като излизат класиранията, той ще е пред мен, въпреки че вече е приет в неговите си първи желания?
- Mondscreen
- Паисий
Не те минава разбира се... Приет е на първо желание => не участва в класиранията на по-долните си желания.azsumbe написа:Наистина доста объркан стана този диалогПравя нов опит, дано да бъда по-добре разбран
Лицето с по-висок бал от мен е приет и на първо желание, и на второ, и на трето.Моето първо желание е негово трето, в което той също е приет.Тогава той ме минава, нали?В смисъл като излизат класиранията, той ще е пред мен, въпреки че вече е приет в неговите си първи желания?
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
Mondscreen написа:Не те минава разбира се... Приет е на първо желание => не участва в класиранията на по-долните си желания.azsumbe написа:Наистина доста объркан стана този диалогПравя нов опит, дано да бъда по-добре разбран
-
asdfghjklkjhgfdsa
- В началото бе словото
Въпросът ми е вероятно глупав, но все пак ще го задам. Ако имам слаба оценка на редовния изпит, но в специалността може да се кандидатства и с матура, ще имам липраво да подам документи за класиране? И при положение, че документите за класиране се подават преди да са излезли вероятно резултатите, ще ми вземат по-високато оценка(от тези на матурата и изпита) или тази от изпита?
- liv
- Стенограф
- Специалност: право
Да.asdfghjklkjhgfdsa написа:... ще имам ли право да подам документи за класиране?
Оценката, с която се формира по-висок бал.asdfghjklkjhgfdsa написа: ще ми вземат по-високата оценка(от тези на матурата и изпита) или тази от изпита?
We stopped checking for monsters under our bed because we realized they were inside us.
Здравейте,
Май не е тук мястото да задам този въпрос,но току виж някой знае отговора... След като разговарях с "доста добре настроени" секретарки по телефона на СУ,реших,че е по-удачно да питам във форума..та как стоят нещата с приема на кандидат-студенти с над 70% ТЕЛК ? Освен,че не с еплащат такси за явяване на изпити,имат ли някакво предимство при приема и какво ? Много се надявам да получа отговор!
Благодаря предварително!
Май не е тук мястото да задам този въпрос,но току виж някой знае отговора... След като разговарях с "доста добре настроени" секретарки по телефона на СУ,реших,че е по-удачно да питам във форума..та как стоят нещата с приема на кандидат-студенти с над 70% ТЕЛК ? Освен,че не с еплащат такси за явяване на изпити,имат ли някакво предимство при приема и какво ? Много се надявам да получа отговор!
Благодаря предварително!
- clinical_dead
- Вазов
- Специалност: Биология и химия
- Адрес в галерията на СУ: clinical_dead
Може би ще имаш предимство при стипендия за успех, най-вероятно ще получаваш и социална, но не мисля, че ще получиш бонус при класирането.

Това е много висок процент, може и да има предимство...
Благодаря за отговорите,попринцип при кандидатстването в гимназии,такива предимства има...и следвайки пътя на логиката,хора с инвалидност над 70% би трябвало да бъдат приети в избраната от тях специалност,но с успешно положени изпити и експертното решение от ТЕЛК.В сайта на СУ,обаче,както и в справочника им,не открих такова нещо.Аз се явих на единия изпит за специалността ми вече,на 16 ще се явя и на изпита по АЕ,но балът няма да ми стигне да вляза и много се надявам държавата да толерира поне веднъж хората като мен.
Отново моля всеки по-запознат с правилника,студент или преподавател да отговори,ако има възможност и желание!
Хиляди благодарности!

Отново моля всеки по-запознат с правилника,студент или преподавател да отговори,ако има възможност и желание!
Хиляди благодарности!
- Monax
- В началото бе словото
- Специалност: Журналистика
- Курс: друг
Имам един въпрос, както се казва, сигурно е задаван хиляди пъти. 
След изпитите отивам и пускам документи за класиране. Подреждам си желанията 1 2 3.
Ако на първо класиране съм приет 3то желание и не се запиша, мога ли за второ или трето класиране да участвам пак със същите три желания? Благодаря предварително.
След изпитите отивам и пускам документи за класиране. Подреждам си желанията 1 2 3.
Ако на първо класиране съм приет 3то желание и не се запиша, мога ли за второ или трето класиране да участвам пак със същите три желания? Благодаря предварително.
-
Надежден Случай
- Плиний Стари
- Специалност: Най-мързеливата
4.Продължаване в другите класирания
Ако специалността на първо класиране не ви устройва и искате да продължите в другите класирания, то трябва да отидете във факултета, в който сте приет. Вместо да се запишете обаче както в точка 3, то вие ще подадете молба да продължите в следващите класирания. Молби може да си вземете от масите пред кабинета или от секретарката, която ще приеме молбата ви - ако не знаете как да я попълните, то милите лелки ще ви помогнат. Заедно с молбата трябва да оставите и дипломата си в университета като депозит.
Може да продължите в класиранията само НАГОРЕ по списъка с желания - тоест да се борите за по-горна специалност, но НЕ и за по-долна. Така че ако сте искали специалност номер 10, а сте приети номер 8, то не може да слезете до 10, но може да се качите на 5-тата в списъка Може да видите и тук подробна информация.
Ако СТЕ ПРИЕТ, но не се запишете или не потвърдите с молба желанието си да продължите в други класирания, то вие отпадате от следващите класирания!!! Затова следете сорковете!!!!
Какво по-точно не си разбрал?
Ако специалността на първо класиране не ви устройва и искате да продължите в другите класирания, то трябва да отидете във факултета, в който сте приет. Вместо да се запишете обаче както в точка 3, то вие ще подадете молба да продължите в следващите класирания. Молби може да си вземете от масите пред кабинета или от секретарката, която ще приеме молбата ви - ако не знаете как да я попълните, то милите лелки ще ви помогнат. Заедно с молбата трябва да оставите и дипломата си в университета като депозит.
Може да продължите в класиранията само НАГОРЕ по списъка с желания - тоест да се борите за по-горна специалност, но НЕ и за по-долна. Така че ако сте искали специалност номер 10, а сте приети номер 8, то не може да слезете до 10, но може да се качите на 5-тата в списъка Може да видите и тук подробна информация.
Ако СТЕ ПРИЕТ, но не се запишете или не потвърдите с молба желанието си да продължите в други класирания, то вие отпадате от следващите класирания!!! Затова следете сорковете!!!!
Какво по-точно не си разбрал?
Real friends will serve you long,
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.
Sunshine or ain't.
Real friends won't do you wrong,
Real friends don't change.